ΤΑ ΘΥΜΑΣΤΕ; 5 αξέχαστα παγωτά των παιδικών μας χρόνων που δεν υπάρχουν πια

Η κόντρα ήταν αδυσώπητη. Κάποιοι έχουν φάει έως και εφτά από αυτά σε μία ημέρα (ναι, ήμασταν μερακλήδες μπροστά από ένα ψυγείο) για να καλύψουν το χαμένο έδαφος ή να προσπεράσουν τον αντίζηλο στην καταμέτρηση.

Μερικοί τα έγραφαν κιόλας για να μην χάσουν το μέτρημα, αλλά βέβαια οι πιο σπαστικοί ήταν αυτοί που έκαναν στάνταρ μπάνιο δύο φορές την ημέρα και μετά από κάθε μπάνιο χτυπούσαν και δύο παγωτά.

Οι 40+ γνωρίζουν φυσικά. Έχοντας ζήσει σε τέτοια εποχή (άκρατου ανταγωνισμού) πώς να μην έχεις χαρίσει στον ουρανίσκο σου ατελείωτες γεύσεις τυποποιημένου παγωτού; Δεν ήξερες τότε ούτε Ελένη, ούτε Αγγέλα, μόνο (παλάμη…), «ΔΕΛΤΑ» και «ΕΒΓΑ»..

Και μια και την αναφέραμε, ώρα να παίξουμε παλαμάκια, αποτίοντας φόρο τιμής σε πέντε κορυφαίες γεύσεις των ’80s που δεν υπάρχουν πια. Γιατί αυτό ήταν από την αρχή το θέμα μας.

Τρόικα

Η απόλυτη πανδαισία· συνδύαζε βανίλια, κακάο και φουντούκι με επικάλυψη σοκολάτας γάλακτος και ξηρούς καρπούς. Υποτιμημένο, αλλά έξοχο (η κυπελλική έκδοση του, το Τρινιτά ήταν κακώς πιο δημοφιλής αφού μειονεκτούσε σε πραγματική σοκολάτα).

Ίσως το μοναδικό τρίγευστο ξυλάκι και είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο αποσύρθηκε. Ακόμα πιο περίεργο όμως είναι γιατί δεν επανήλθε κάποια στιγμή τα τελευταία χρόνια. Με αυτό το όνομα  θα ξεπουλούσε.

Μπανάνα Σπλιτ

Η φωτογραφία δεν είναι η σωστή. Εξ’ ανάγκης χρησιμοποιήθηκε αυτή, καθώς δεν υπάρχει στο διαδίκτυο καμία του πρώτου, αυθεντικού και ανεπανάληπτου Μπανάνα Σπλιτ της «Δέλτα», που πάντρεψε την μπανάνα, τη σοκολάτα και το σιρόπι, όπως ποτέ δεν έχει συμβεί πάνω στη Γη.

Εξαφανίστηκε, έτσι… ξαφνικά. Σα να λέμε με ένα νόμο και ένα άρθρο. Εκεί που νόμιζες ότι τα είχες φτιάξει μαζί του, την επόμενη μέρα αναρωτιόσουν τι έφταιξες και δεν σου είπε ούτε αντίο.

Όλες οι προσπάθειες απομίμησης του έπεσαν στο κενό. Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’80 που το κορυφαίο κυπελλάκι ever μας άφησε χρόνους. Αναίτια και ανεξήγητα…

Marengata

Κρέμα με σιρόπι κεράσι και στον πάτο κομμάτια πραγματικής σοκολάτας, που πάσχιζες να σκαλίσεις με το κουταλάκι (και ενίοτε διέλυες από τη μανία σου το κυπελλάκι).

Τόσο πρωτότυπο ήταν το Μαρενγκάτα (της «ΕΒΓΑ»), ομοίως και η πολύ μπροστά από την εποχή της διαφήμιση, όπου ο Τίμος Περλέγκας υποδύοταν τον μαμόθρεφτο Ιταλό μαφιόζο. Το χαστούκι στο τέλος από τη (μαμά) Φρύνη Αρβανίτη έμοιαζε με το… κερασάκι, που η εταιρία διαφήμιζε ότι έχει μέσα το παγωτό.

Shock

Πύραυλος από άφθονη κρέμα και σιρόπι βύσσινο, που σάρωσε αρχικά στην αγορά λόγω μεγέθους. Με Shock στο χέρι ήσουν μάγκας τότε, ειδικά αν δίπλα σου έτρωγε κάποιος κανένα καχεκτικό ξυλάκι. Ήσουν μάγκας όμως και για έναν άλλο λόγο. Διότι κρατούσες το παγωτό με το πιο προκλητικό περιτύλιγμα ever.

Ένα φερμουάρ από το οποίο πάλευαν να βγουν δυο γυναικεία στήθη! Όχι και τόσο παιδικό το concept ομολογουμένως. Συμβατό ωστόσο με την πιο φευγάτη ίσως διαφήμιση των ’80s. Ω ναι, το μοντέλο που φορούσε ολόσωμη vinyl φόρμα και αποκάλυπτε το μπούστο του, διαφήμιζε παγωτό.

Chicago

Και εδώ οι απομιμήσεις δεν πέτυχαν το στόχο τους. Το πρώτο Chicago ήταν αυτό της «ΕΒΓΑ» και πιθανότατα πρόκειται για την κορυφαία τυποποιημένη σοκολάτα, πριν από την εμφάνιση των premium εκδόσεων Nirvana και Scandal.

Την έκανε τόσο ιδιαίτερη το ανακάτεμα με το πλούσιο σιρόπι (μην μπερδεύεστε με την κρέμα, από κάτω ήταν αμιγώς σοκολατένιο), ενώ προκάλεσε αίσθηση και διαφημιστικά, ως το «σκληρό» παγωτό, βγαλμένο από τη Μέκκα του εγκλήματος.