Τι συμβαίνει όταν βρέχει στην πιο ξηρή έρημο της Γης;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η έρημος Ατακάμα στη Χιλή είναι η ξηρότερη μη πολική έρημος στη Γη, αλλά ακόμα και αυτή η φαινομενικά άγονη ερημιά μπορεί να ανθίσει με ζωή κάτω από τις σωστές συνθήκες. Εφόσον η έρημος δεχθεί ισχυρές βροχοπτώσεις κατά την διάρκεια της Άνοιξης του Νότιου Ημισφαιρίου, τα λουλούδια που βρίσκονται σε «χειμερία νάρκη» κάτω από την επιφάνεια της ξαφνικά ανθίζουν με μια έκρηξη χρωμάτων, διψασμένα να εκμεταλλευτούν την βροχή.

Η φετινή άνθηση ήρθε με τα ίδια καιρικά μοτίβα που δημιούργησαν τον πρόσφατο τυφώνα Πατρίτσια, έναν από τους ισχυρότερους τυφώνες που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. «Η ένταση της άνθησης αυτή τη χρονιά δεν έχει προηγούμενο», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο EFE ο Daniel Diaz, διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Τουρισμού στην Atacama, συμπληρώνοντας: «Και το γεγονός που συνέβη δυο φορές μέσα στην ίδια χρονιά δεν έχει καταγραφεί ποτέ ξανά στην ιστορία της χώρας. Έχουμε εκπλαγεί».

Αν και ο Diaz αποδίδει το σπάνιο φαινόμενο στην κλιματική αλλαγή, οι ντόπιοι είναι πολύ ευχαριστημένοι με την ώθηση που έχει φέρει το γεγονός στον τουρισμό της περιοχής. Περισσότεροι από 20.000 τουρίστες αναμένεται να επισκεφτούν την έρημο για να θαυμάσουν την εξωπραγματική άνθηση.

otan-vreksei-stin-pio-ksiri-erimo-gis-02

otan-vreksei-stin-pio-ksiri-erimo-gis-03

otan-vreksei-stin-pio-ksiri-erimo-gis-04

otan-vreksei-stin-pio-ksiri-erimo-gis-06

otan-vreksei-stin-pio-ksiri-erimo-gis-07