Τα 7 χαρακτηριστικά της μοντέρνας κουζίνας

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας αποτελούν αναμφίβολα το ρεύμα της εποχής, έχοντας κερδίσει μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού που είτε αρέσκεται στο να ακολουθεί τη “μόδα” είτε συγκλίνει αισθητικά με τις σύγχρονες τάσεις στο σχεδιασμό κουζίνας. Σε κάθε περίπτωση, μια μοντέρνα κουζίνα συγκεντρώνει κάποια χαρακτηριστικά. Ακόμα, κι αν στο τελικό αποτέλεσμα προστεθούν επιρροές κι από άλλα είδη design, κάθε μοντέρνα κουζίνα διαθέτει κάποια συγκεκριμένα γνωρίσματα που έχουν παγιωθεί ως αποτέλεσμα των αναγκών του σύγχρονου τρόπου ζωής αλλά και της κυρίαρχης αισθητικής.

1.  Μινιμαλισμός

Στο άκουσμα του όρου “μοντέρνα κουζίνα”, μία λέξη έρχεται απευθείας στο μυαλό όλων μας κι αυτή δεν είναι άλλη από τον μινιμαλισμό. Η σύγχρονη διακόσμηση και το σύγχρονο design έχουν πετάξει κάθετι περιττό, διατηρώντας μονάχα ό,τι είναι απαραίτητο και καλύπτει κάποια συγκεκριμένη ανάγκη. Στο πλαίσιο αυτό, μια μοντέρνα κουζίνα είναι εξοπλισμένη με τα απολύτως αναγκαία -αντικείμενα και έπιπλα που συχνά μάλιστα έχουν και πολλαπλές χρήσεις. Έτσι, για παράδειγμα, ο πάγκος της κουζίνας μπορεί, με την προσθήκη ψηλών σκαμπό, να χρησιμοποιηθεί και ως τραπέζι, εξοικονομώντας σημαντικό χώρο και ενισχύοντας την επιδιωκόμενη λιτότητα.

2.  Λειτουργικότητα

Τα μοντέρνα έπιπλα κουζίνας είναι 100% λειτουργικά. Ο τρόπος κατασκευής τους αποσκοπεί καθαρά στην εξυπηρέτηση αναγκών ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα ακολουθεί τη φιλοσοφία αυτή. Σε μια μοντέρνα κουζίνα, βρίσκεις πληθώρα κλειστών αποθηκευτικών χώρων -έτσι ώστε όλα να είναι τακτοποιημένα χωρίς να διασπούν την επιθυμητή λιτότητα του χώρου-, μηχανισμούς που κάνουν τις εργασίες στην κουζίνα ευκολότερες και ντουλάπια που συχνά φτάνουν μέχρι το ταβάνι ώστε να εξασφαλίζεται ακόμα περισσότερος χώρος για είναι η κουζίνα πάντα τακτοποιημένη και οργανωμένη.

3.  Μοντέρνος Σχεδιασμός Επίπλων Κουζίνας

Τέρμα οι καμπύλες και οι διακοσμητικές προσθήκες στην κουζίνα! Η μοντέρνα, σύγχρονη αισθητική επιβάλλει απλές, συνήθως οριζόντιες γραμμές σε όλα τα έπιπλα της κουζίνας. Ντουλάπια χωρίς πλαίσιο, απουσία περιττών διακοσμήσεων πάνω στα πορτάκια, απλά πόμολα και λαβές (ή και καθόλου πόμολα) είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά των επίπλων κουζίνας που ακολουθούν τις τάσεις του σύγχρονου design.

4.  Χρωματισμοί

Μια μοντέρνα κουζίνα έχει χρώμα. Και μάλιστα έντονο χρώμα. Στις σύγχρονες κουζίνες, επικρατεί η διχρωμία ανάμεσα σε αντίθετα χρώματα. Το άσπρο-μαύρο είναι η πιο συνηθισμένη και safe επιλογή ενώ συχνά αποτολμάται η χρήση και ακόμα πιο έντονων χρωμάτων, όπως το κόκκινο ή το πράσινο. Η διχρωμία μπορεί να αφορά στα έπιπλα και τους τοίχους ή τις συσκευές, ή ακόμη και στα υφάσματα (τα οποία, ωστόσο, περιορίζονται αυστηρά στα απολύτως απαραίτητα).

5.  Εντοιχισμένες Συσκευές

Όπως είναι αναμενόμενο, οι ηλεκτρικές συσκευές μιας μοντέρνας κουζίνας πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας και εντοιχισμένες. Οι εντοιχισμένες συσκευές “χάνονται” στο μάτι ενώ παράλληλα εξοικονομούν χώρο, ακολουθώντας πλήρως τις επιταγές της μινιμαλιστικής φιλοσοφίας και της λειτουργικότητας που διέπουν τις σύγχρονες κουζίνες.

6.  Διακόσμηση

Η διακόσμηση σε μια μοντέρνα κουζίνα, αν και συχνά μοιάζει ανύπαρκτη, αποτελεί την τελευταία πινελιά για την επιτυχία του αισθητικού αποτελέσματος. Πλακάκια και πάγκοι χωρίς πολλά νερά και σχέδια, αντικείμενα με έντονες χρωματικές αντιθέσεις και κρεμαστά φωτιστικά είναι οι βάσεις για τη διακοσμητική επιμέλεια του χώρου. Οποιοδήποτε επιπρόσθετο στοιχείο -καρέκλες, σκαμπό, τραπέζια κτλ- πρέπει να ακολουθεί τη γενικότερη φιλοσοφία ενώ οι διακοσμητικές προσθήκες πάνω στον πάγκο εργασίας περιορίζονται στο ελάχιστο.

7.  Βιομηχανικά Στοιχεία

Η σύγχρονη τάση στο χώρο της κουζίνας συχνά εναρμονίζεται με το βιομηχανικό design. Οι βιομηχανικές πινελιές αποτελούν μία από τις σύγχρονες οπτικές στο σχεδιασμό κάθε κουζίνας που θέλει να χαρακτηρίζεται ως μοντέρνα. Από τσιμεντένιους τοίχους μέχρι δάπεδα τσιμέντου ή μικρό-τσιμέντου, κι από λαμπτήρες σε industrial στυλ μέχρι πάγκους με πατητή τσιμεντοκονία, τα βιομηχανικά στοιχεία δίνουν σε μια μοντέρνα κατά τα λοιπά κουζίνα ένα ακόμα πιο ιδιαίτερο χρώμα. 

Tips: Συχνά σε μια μοντέρνα κουζίνα, συναντά κανείς τις λεγόμενες νησίδες. Το έπιπλο αυτό είναι πράγματι πολύ πρακτικό συγκεντρώνοντας λειτουργικές ιδιότητες, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως τραπέζι, πάγκος και αποθηκευτικός χώρος ενώ συγχρόνως, κάνει το δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο. Ωστόσο, στο χώρο του σύγχρονου design έχει αρχίσει να ακούγεται έντονα και κάποιος αντίλογος, εκτιμώντας πως οι νησίδες είναι πλέον παρωχημένες.

Συνδυασμός με άλλα Στυλ

Μια μοντέρνα κουζίνα, λοιπόν, έχει δύο βασικές αποστολές: να ενισχύει και να διευκολύνει την τάξη και την οργάνωση του χώρου και να τον καθιστά όσο πιο λειτουργικό γίνεται. Παρόλα αυτά, στο τέλος-τέλος, τα έπιπλα προορίζονται για ανθρώπους και η αισθητική και οι επιθυμίες των ανθρώπων αυτών είναι το Α και το Ω για τον τελικό σχεδιασμό τους. Έτσι, τίποτα δεν περιορίζει τη χρήση και τον συνδυασμό άλλων στυλ design που μπορεί να ενισχύουν ή αντίθετα να περιορίζουν τη μοντέρνα φιλοσοφία του χώρου, δημιουργώντας, όμως, σε κάθε περίπτωση ένα ιδιαίτερο και καλαίσθητο αποτέλεσμα.