Θα ζούσατε σε μια πόλη κάτω από την επιφάνεια της Γης; (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Όσο αυξάνεται ο πληθυσμός της γης και οι πόλεις γίνονται όλο και πιο πυκνοκατοικημένες, η λογική είναι να αρχίσουμε να ζούμε και κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

 

Πρόκειται για κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη στην Αυστραλία, το Πεκίνο και το Μόντρεαλ (το τελευταίο λόγω κρύου) ενώ δεν αποκλείεται κάτι τέτοιο να έρθει σιγά-σιγά και προς τα εμάς.

 

Η Bernadette Roberts είναι μία από τις γυναίκες που μένουν κάτω από την επιφάνεια της γης σε ένα σπίτι τριών υπνοδωματίων. Το σπίτι της είναι όπως όλα τα άλλα, έχει την κουζίνα του, το μπάνιο του, το σαλόνι και την τραπεζαρία του.

 

Το μόνο διαφορετικό είναι πως βρίσκεται κάτω από τη γη όπως και το 80% των σπιτιών στην μικρή πόλη που μένει, βόρεια της Adelaide, στη Νότια Αυστραλία.

 

Λόγω του ότι οι θερμοκρασίες στην πόλη Coober Pedy φτάνουν τους 50 βαθμούς Κελσίου, οι κάτοικοι σκέφτηκαν -πριν από περίπου έναν αιώνα- πως θα ήταν καλύτερα να ζουν κάτω από τη γη καθώς εκεί οι θερμοκρασίες είναι πιο φυσιολογικές.

 

Αυτή είναι μια υπόγεια εκκλησία...
 

Η Roberts λέει πως σε μια καλή μέρα που έξω οι θερμοκρασίες είναι γύρω στους 40 βαθμούς, ενώ κάτω από το έδαφος είναι γύρω στους 23-25 βαθμούς Κελσίου.

 

Παρόλο που οι ακραίες καιρικές συνθήκες ήταν αυτές που ανάγκασαν στην συγκεκριμένη πόλη τους κατοίκους να φτιάξουν τα σπίτια τους υπογείως, το Coober Pedy δεν είναι το μόνο μέρος στη γη που υπάρχουν σκέψεις για ζωή κάτω από την επιφάνεια. Μιας και μέχρι το 2050 αναμένεται να ζουν σε πόλεις τα 2/3 του πληθυσμού, οι υπεύθυνοι πολλών πόλεων θα χρειαστεί να σκεφτούν τρόπους για να μπορέσει να χωρέσει όλος αυτός ο κόσμος.

 

thehomeissue_gi04

 

Στην Κίνα και πιο συγκεκριμένα στο Πεκίνο πολλοί άνθρωποι έψαχναν για πιο οικονομικές λύσεις σε ό,τι αφορούσε την κατοικία τους. Έτσι κατέληξαν να ζουν υπογείως.

 

Η Annette Kim, διευθύντρια του Κέντρου Ανάλυσης του University of Southern California, πέρασε περίπου έναν χρόνο στο Πεκίνο, όπου μελέτησε τις συνθήκες ζωής κάτω από τη γη. Υπήρχαν σπίτια τα οποία ήταν πολύ άθλια και άλλα τα οποία ήταν πολύ όμορφα. Η Kim λέει πως ήταν δύο οι παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση - από τη μια μεριά η αύξηση των κτιρίων στο Πεκίνο και από την άλλη η ανάγκη για οικονομικές κατοικίες.

 

1.000 χιλιόμετρα νότια του Πεκίνου, οι κατασκευαστές εξερεύνησαν μια εντελώς διαφορετική χρήση του υπεδάφους. Δημιούργησαν το Shimao Wonderland Intercontinental - ένα ξενοδοχείο 300 υπνοδωματίων το οποίο χτίζεται αυτή τη στιγμή μέσα σε έναν βράχο, σε βάθος 90 μέτρων.

 

«Κατασκευαστικά κάτι τέτοιο περιπλέκει τα πράγματα: τα πάνω έρχονται κάτω. Πράγματα όπως το νερό και τα απόβλητα πρέπει να πηγαίνουν προς τα πάνω αντί να πηγαίνουν προς τα κάτω ως συνήθως. Είναι σαν να χτίζεις ένα κτίριο από πάνω προς τα κάτω και όχι από κάτω προς τα πάνω», λέει ο design director του κτιρίου, Martin Jochman.

 

thehomeissue_gi01

 

Πώς μπορεί, όμως, να είναι η ψυχολογία των ανθρώπων που ζουν κάτω από την επιφάνεια του εδάφους; Ο άνθρωπος είναι προγραμματισμένος να φοβάται ό,τι βρίσκεται κάτω από τη γη καθώς εκεί επικρατεί σκοτάδι και όλοι το έχουν συνδέσει με την κλειστοφοβία. Αυτό, όμως, που σκέφτονται να κάνουν οι ειδικοί είναι να φέρουν το φως που βρίσκεται πάνω, στις πόλεις που θα δημιουργηθούν κάτω. Θέλουν να υπάρχει η αίσθηση πως είσαι έξω και ας είσαι 1.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης.

 

Πηγή: bbc.com