ΕΥΚΟΛΕΣ ΛΥΣΕΙΣ: Πώς να ζεστάνεις το σπίτι σου οικονομικά!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ζούμε σε μία χώρα που ο ήλιος την αγαπάει και το δείχνει. Η καλοκαιρία είναι ο λόγος που δε χάνουμε το χαμόγελό μας, παρά τις όποιες δυσκολίες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σε καθημερινή βάση. Ο βαρύς χειμώνας κάνει σε λίγο την εμφάνισή του και επειδή ακριβώς βρισκόμαστε στο κατώφλι αυτής της «εισόδου», καλό θα ήταν να προετοιμαστείς κατάλληλα. Υιοθέτησε έξυπνους εναλλακτικούς τρόπους για να ζεστάνεις το σπίτι σου έξυπνα και οικονομικά!

Το πρώτο βήμα που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να εξασφαλίσεις πως το σπίτι σου «λούζεται» από τον ήλιο, προκειμένου να ζεσταίνεται φυσικά, καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό θα το επιτύχεις εάν έχεις τις τέντες συνεχώς σηκωμένες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να απομακρύνεις από τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες οτιδήποτε μπορεί να εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να εισβάλλουν στο σπίτι σου, όπως για παράδειγμα μεγάλα φυτά.

Παράλληλα, θα ήταν καλό να κρατάς διαρκώς κλειστά και σφραγισμένα τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες του σπιτιού που δεν χρησιμοποιούνται τακτικά αυτή την εποχή. Για να βεβαιωθείς ότι δεν μπαίνει καθόλου κρύο από αυτά, μπορείς να κολλήσεις περιμετρικά στις κάσες τους χαρτοταινία, την οποία θα αφαιρέσεις όταν ζεστάνει ξανά ο καιρός. Όπως με τα παράθυρα έτσι και με τις πόρτες, βεβαιώσου ότι δεν επιτρέπουν κρύα ρεύματα αέρα να περνούν στο σπίτι. Χρήσιμο είναι, τουλάχιστον στο κάτω μέρος της κεντρικής πόρτας του σπιτιού, να κολλήσεις ένα ειδικό λάστιχο αεροστόπ.

Και αφού κρατάς επτασφράγιστα τα παράθυρα και τις πόρτες που δεν χρησιμοποιείς, εφάρμοσε το ίδιο και με τα δωμάτια. «Σφράγισε» τα παράθυρά τους, κλείσε την πόρτα πίσω σου και μην την ξανανοίξεις αν δεν υπάρχει λόγος. Προέχει σε αυτή τη φάση ένα ζεστό σπίτι, όχι ένα μεγάλο σπίτι. Επιπλέον, όταν βρίσκεσαι σε ένα δωμάτιο φρόντισε να κλείνεις όλες τις πόρτες του για να συγκεντρώνεται η ζεστή μόνο εκεί και να μη μπορούν να εισέλθουν κρύα ρεύματα. Σε κάθε περίπτωση να θυμάσαι να κλείνεις πάντα την πόρτα του μπάνιου.

Το λένε οι πιο παλιοί, αλλά φαίνεται πως ξέρουν περισσότερα από όσα νομίζεις: Αν στρώσεις, το σπίτι θα ζεστάνει. Και αλήθεια είναι.

Τα χαλιά και οι μοκέτες βοηθούν ώστε να μην υπάρχει απώλεια ζέστης από το πάτωμα. Ειδικά αν στο πάτωμα έχεις πλακάκια ή μάρμαρο, φρόντισε αυτό να καλυφτεί πλήρως.

Όσο κι αν σου φαίνεται απίστευτο, το μαγείρεμα ζεσταίνει το σπίτι. Επίλεξε να φτιάξεις φαγητά φούρνου, αφού ο φούρνος ξηραίνει τον αέρα και ζεσταίνει, τουλάχιστον το χώρο της κουζίνας. Ταυτόχρονα, απόφυγε τα φαγητά που απαιτούν αέρα ή βράσιμο γιατί έτσι θα δημιουργήσεις υγρασία, που θα απορροφήσει τη ζέστη και θα νιώθεις το σπίτι ακόμα πιο κρύο.

Και επειδή το πετρέλαιο είναι μια ανοιχτή «πληγή» για κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ρώτησε σε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών ποιες εναλλακτικές σου προτείνει για να μην χρειαστεί να ανοίξεις καθόλου φέτος το θερμοστάτη!

tip: Το σπίτι θα ζεστάνει με τις παραπάνω εναλλακτικές λύσεις, όμως ό,τι κι αν κάνεις, μην ξεχνάς να ντύνεσαι με ζεστά ρούχα. Ο χειμώνας είναι προ των πυλών και το τελευταίο που θέλεις είναι να αρρωστήσεις! Επιπλέον, η καλύτερη επιλογή θα ήταν ένα ζεστό ρόφημα. Θα αυξήσει την εσωτερική σου θερμοκρασία και θα σε κάνει να ξεχάσεις την παγωνιά!