Συνέντευξη με την Βερόνικα Δαβάκη με αφορμή τις δύο μουσικές παραστάσεις ρεμπέτικου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά



Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!

Επιμέλεια συνέντευξης: Δήμητρα Τσιαούση

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Ελληνικό Σχέδιο παρουσιάζουν το μουσικό αφιέρωμα «Ρεμπέτικο: Επόμενος σταθμός ‘Δημοτικό Θέατρο Πειραιά’». Η ηθοποιός και ερμηνεύτρια Βερόνικα Δαβάκη θα φωτίσει δια της «φωνής» της στις δύο μουσικές παραστάσεις στις 10 και 11 Μαρτίου. Η συζήτηση μαζί της ακολουθεί μονοπάτια μουσικά: ποια είναι η σχέση της με το ρεμπέτικο, με τον Πειραιά, που προέρχεται η σταθερή προτίμηση του κοινού στο μουσικό είδος, ποια η συμβολή του Ελληνικού Σχεδίου στην προαγωγή πολιτισμού.

Έχετε δείξει ιδιαίτερη αγάπη στο ρεμπέτικο ως ρεπερτόριο;

Πράγματι έχω βαθύ δεσμό με το ρεμπέτικο. Το αισθάνομαι σαν το πατρικό μου σπίτι, ριζα μου, πηγή.

Δεν με περιορίζει, με εμπνέει, με διαφωτίζει, μου αποκαλύπτει.

Η επιλογή της τοποθεσίας δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το ρεμπέτικο είδος «μεγαλούργησε» στις πειραιώτικες γειτονιές. Ποια η σχέση σας με τον Πειραιά;

Ο Πειραιάς, περιβόητο λιμάνι ήδη από την αρχαιότητα. Στα λιμάνια συμβαίνει βέβαια το εμπόριο αλλά είναι το σημείο συνάντησης  πολιτισμών.  Διαφορετικά ήθη, κουλτούρες, ιστορίες, γεύσεις, μυρωδιές, ήχοι, παραδόσεις. Εκεί γεννιέται η επόμενη μέρα !

Ο Πειραιάς για μένα υπήρξε η πρώτη αγκαλιά που με υποδέχτηκε ερχόμενη  από το σπίτι μου στην Κρήτη Μετεξελίχθηκε σε ορμητήριο στο Αιγαίο, σύμβολο ελευθερίας και φυγής!

Ο Πειραιάς για μένα υπήρξε η πρώτη αγκαλιά που με υποδέχτηκε ερχόμενη  από το σπίτι μου στην Κρήτη

Θα μείνετε πιστή στις ερμηνείες των πρώτων ερμηνευτών;

Αναλόγως πως το εννοείτε αυτό το «πιστή»! Οι πρώτες εκτελέσεις είναι οι σήμανση, οι φάροι, η πυξιδα αλλά τι νόημα έχουν όλα αυτά αν δεν υπάρξει το ταξίδι;

Θα ακούσουμε τραγούδια γνώριμα; Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή τους;

Στο πρώτο μέρος θα ακούσουμε τραγούδια καινούργια. Ακυκλοφόρητα. Τραγούδια που ο Παναγιώτης Τούντας και ο Γιάννης Παπαϊωάννου δεν πρόλαβαν ή δεν κατάφεραν να κυκλοφορήσουν όσο ήταν εν ζωή.  Κάποια έφτασαν στα χέρια μας ολόκληρα, κάποια άλλα μόνο με τίτλο ή με μια στροφή ολοκληρωμένη. Ο Διονύσης Καψαλης, ο Γιώργος Κοροπουλης, ο Κώστας Φασουλάς και ο Δημητρησ Ιατρόπουλος  ανέλαβαν να συμπληρώσουν  στιχουργικά τα μέρη που μας έλλειπαν

Στο δεύτερο μέρος θα παιχτεί τη Δευτέρα η Λαϊκή Απογευματινή,  9 καινούργια τραγούδια του Βαγγέλη Κορακάκη και την Τρίτη 6 γνωστά ρεμπέτικα διασκευασμένα για δύο άρπες από τον Τάσο Ρωσοπουλο και τον Γιάννη Μπελωνη.

Το ρεμπέτικο είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής

Γιατί πιστεύετε ότι το ρεμπέτικο παραμένει τόσο αγαπητό μέχρι τις μέρες μας;

Το ρεμπέτικο είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο της ιστορίας της ελληνικής μουσικής. Πέτυχε μια απόλυτη και ανεπιτήδευτη φόρμα ρυθμολογικά, μελωδικά, στιχουργικά και δομικά. Μέσα στο ρεμπέτικο συναντάμε αριστουργήματα. Αυτό δε μπορεί παρά να μας καθορίζει τόσο ως απλούς ακροατές όσο και ως συμμέτοχους στη μουσική πράξη.

Ποια είναι η ουσιαστική συμβολή του Ελληνικού Σχεδίου στον πολιτισμό;

Το ελληνικό Σχέδιο είναι μια αστική ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ εταιρεία. Ο μη κερδοσκοπικός της χαρακτήρας, η δυνατότητα δηλαδή να στηρίζει έργα και καλλιτέχνες με κριτήριο όχι την εμπορικότητα αλλά την ποιότητα τους, να αναδεικνύει έργα  που δεν υπάγονται στην κατηγορία της μαζικής κατανάλωσης λειτουργεί για εμένα λυτρωτικά. Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να αφορά ένα έργο πολύ κόσμο. Αν όμως αυτός είναι ο στόχος τότε η εξέλιξη μας κινδυνεύει. Οφείλουμε στην τέχνη να δημιουργούμε χώρο για το νέο, το παράξενο, το σπάνιο και γιατί όχι-το δύσκολο!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΑ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.