Ο σκηνοθέτης Γιώργος Μενεδιάτης στο Piraeus Press

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


επιμέλεια συνέντευξης Δήμητρα Τσιαούση

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Μενεδιάτης είναι από τους πρωτεργάτες της θεατρικής ομάδας ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ. Φέτος η ομάδα παρουσιάζει δύο παραστάσεις για παιδιά, με κέντρο το παιδί ως ενεργό συμμέτοχο στην σύλληψη των παραστάσεων. «Μπες στα παπούτσια μου» και «Μια τελεία... είναι μόνο η αρχή» στο θέατρο Σταθμός για τα παιδιά και όλη την οικογένεια.

Δυο παραστάσεις με κέντρο το παιδί από την ομάδα ΟΝΕΙΡΟΔΡΑΜΑ. Το παιδί είναι το κέντρο του κόσμου σας;

"Στον πυρήνα της καλλιτεχνικής μου δημιουργίας, το παιδί δεν είναι απλά ένας θεατής, αλλά ένας ενεργός συμμέτοχος και πηγή έμπνευσης. Η εστίαση στα παιδιά μου επιτρέπει να δημιουργώ παραστάσεις που είναι όχι μόνο διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές, αλλά και βαθιά συναισθηματικά συνδεδεμένες με την καθημερινή εμπειρία του παιδιού. Παρατηρώντας τα παιδιά, τον τρόπο που συμπεριφέρονται τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν αντιλαμβάνομαι πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να "ακουστούν".

Δουλεύοντας με θέματα όπως η ενσυναίσθηση και η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης, αντλώ από τις προσωπικές εμπειρίες των παιδιών, βοηθώντας τα να εκφράσουν και να εξερευνήσουν τα δικά τους συναισθήματα και σκέψεις. Αυτό δημιουργεί ένα πλούσιο, δυναμικό περιβάλλον όπου τα παιδιά μαθαίνουν και αναπτύσσονται, όχι μόνο ως θεατές, αλλά ως ενεργά συστατικά στοιχεία της καλλιτεχνικής διαδικασίας.

Στις διαδραστικές μας παραστάσεις, οι νεαροί θεατές και οι οικογένειές τους δεν είναι απλώς κοινό. Είναι συν-δημιουργοί, που φέρνουν τη δική τους μοναδική προοπτική και ενέργεια στην παράσταση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το παιδί γίνεται όχι μόνο το κέντρο του κόσμου μου, αλλά και το κέντρο ενός κοινού κόσμου που δημιουργούμε μαζί."

Τα κείμενα των παραστάσεων αποτελούν δημιουργικές γραφές της ομάδας σας;

Στην ουσία, τα κείμενα των παραστάσεών μας είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής και δημιουργικής προσπάθειας της ομάδας μου. Παίρνουμε ως βάση κλασικά παραμύθια ή σύγχρονα βιβλία, αλλά τα αναμορφώνουμε και τα προσαρμόζουμε με σκοπό να ταιριάζουν στις δικές μας ανάγκες και στα μηνύματα που επιθυμούμε να μεταφέρουμε. Η επιλογή των ιστοριών γίνεται με κριτήριο την ενσωμάτωση κοινωνικών θεμάτων, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά για την παιδική ανάπτυξη και αντίληψη.

Η διαδικασία συγγραφής είναι συνεργατική, στην οποία συμμετέχουν παιδοψυχολόγοι, δραματοθεραπευτές και εκπαιδευτικοί. Αυτή η πολυδιάστατη προσέγγιση εγγυάται ότι τα κείμενα μας είναι άρτια από καλλιτεχνική, ψυχολογική και εκπαιδευτική πλευρά. Η συνεργασία με ειδικούς μας βοηθά να διαμορφώσουμε ιστορίες που είναι τόσο διασκεδαστικές όσο και ωφέλιμες για την ανάπτυξη των νέων μας θεατών. Στόχος μας είναι να δημιουργούμε παραστάσεις που είναι απήχηση των παιδικών εμπειριών και ανησυχιών, υποστηρίζοντας παράλληλα την προσωπική και κοινωνική τους ανάπτυξη. Μέσα από αυτή τη συνεργασία και τη δημιουργική διαδικασία, ενσωματώνουμε έννοιες όπως η ενσυναίσθηση και η αυτοπεποίθηση, κάνοντας τις παραστάσεις μας όχι μόνο διασκεδαστικές αλλά και ουσιαστικές για την ανάπτυξη των παιδιών. Συνοψίζοντας, τα κείμενα των παραστάσεών μας αποτελούν την έκφραση μιας συλλογικής δημιουργικής ενέργειας, όπου κάθε μέλος της ομάδας συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στην τελική μορφή της ιστορίας."

Η επιλογή των ιστοριών γίνεται με κριτήριο την ενσωμάτωση κοινωνικών θεμάτων, τα οποία πιστεύουμε ότι είναι σημαντικά για την παιδική ανάπτυξη και αντίληψη.

Ποια η προσέγγιση σας σε σχέση με τα παραδοσιακά παραμύθια; Οι συγκεκριμένες παραστάσεις έχουν ως βάση τα παραδοσιακά παραμύθια;

Το παραδοσιακό παραμύθι παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών. Βοηθά στην ενίσχυση της φαντασίας και της δημιουργικής σκέψης, προάγει την αγάπη για την αφήγηση και την ανάγνωση, και μπορεί να διδάξει σημαντικά μαθήματα ζωής και αξίες μέσα από τις ιστορίες του. Τα παραμύθια συχνά εξερευνούν θέματα όπως η δικαιοσύνη, η γενναιοδωρία, και η επιμονή, και παρουσιάζουν συνήθως μια ηθική διδασκαλία. Επιπλέον, τα παραδοσιακά παραμύθια συνδέουν τα παιδιά με τον πολιτισμό και την παράδοση, προσφέροντας τους μια αίσθηση συνέχειας και ταυτότητας. Τα παραδοσιακά παραμύθια μπορούν να είναι ένα εργαλείο για την επεξεργασία και κατανόηση συναισθημάτων, βοηθώντας τα παιδιά να αντιμετωπίσουν φόβους και ανησυχίες μέσω της ασφάλειας μιας φανταστικής ιστορίας, έχουμε εργαστεί αρκετά με την ομάδα μου στο παραδοσιακό παραμύθι και έχουμε κάνει στο παρελθόν παραστάσεις με παραδοσιακά παραμύθια και για ενήλικο κοινό. Με την παράσταση "Στον ίσκιο της θυγατέρας" που είχαμε παρουσιάσει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Ωστόσο οι φετινές μας παραστάσεις δεν έχουν βάση σε παραδοσιακά παραμύθια Η παράσταση "Μια τελεία...είναι μόνο η αρχή!" που παρουσιάζεται για Δεύτερη φορά είναι εμπνευσμένη από το Βιβλίο "Μια τελεία" ενώ η δεύτερη παράσταση "Μπες στα παπούτσια μου!" που παρουσιάζεται για τρίτη χρονιά είναι ένα καινούργιο έργο που δημιούργησα με την ομάδα μου".

Κάθε παράσταση είναι μια ψυχοθεραπεία για μικρούς και μεγάλους;

Η θεατρική παράσταση μπορεί να έχει θεραπευτικά οφέλη τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες. Στα παιδιά, το θέατρο μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της φαντασίας, της έκφρασης, καθώς και στην κατανόηση και επεξεργασία συναισθημάτων και κοινωνικών καταστάσεων. Για τους ενήλικες, μπορεί να προσφέρει ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, μια ευκαιρία για στοχασμό και συναισθηματική απελευθέρωση, καθώς και ένα μέσο για την εξερεύνηση και την κατανόηση διάφορων ανθρώπινων εμπειριών και κοινωνικών θεμάτων. Επίσης, η κοινωνική αλληλεπίδραση και η συμμετοχή σε μια θεατρική παράσταση μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Μην ξεχνάμε πως σε πολλές χώρες πλέον η τέχνη και το θέατρο συνταγογραφούνται. Τα καλοκαίρια μου συνήθως τα περνάω στην Αμερική και εκεί έχω γνωρίσει και έχω συνεργαστεί με καλλιτέχνες και κοινωνικούς λειτουργούς που χρησιμοποιούν το θέατρο κούκλας για να προσεγγίσουν παιδιά τα οποία ζουν σε κακοποιητικά περιβάλοντα παιδιά που βιώνουν την κακοποίηση και την αντιλαμβάνονται ως κάτι φυσιολογικό, έτσι η πολιτεία μέσο της τέχνης προσπαθεί να τα προσεγγίσει ώστε να εκφράσουν τυχόν κακοποιητικές συμπεριφορές και όταν γίνει αυτό μπορούν πλέον να επέμβουν και να βοηθήσουν.

Στην καρδιά των παραστάσεων βρίσκεται η ιδέα της κοινής εμπειρίας ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς.

Το θέατρο για παιδιά είναι... ( Συνεχίστε την πρόταση).

Το θέατρο για παιδιά είναι ένας πολύτιμος και δημιουργικός τρόπος για να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τη φαντασία και την έκφραση. Μέσω του θεάτρου, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται καλύτερα, να συνεργάζονται με άλλους, και να κατανοούν πιο βαθιά διάφορες ανθρώπινες εμπειρίες και συναισθήματα. Επιπλέον, το θέατρο προσφέρει στα παιδιά μια ασφαλή σκηνή για να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν με διάφορους ρόλους και καταστάσεις, ενισχύοντας έτσι την κοινωνική τους αντίληψη και την αυτοπεποίθηση.

Στόχο μας είναι η ομάδα αυτή με τις παραστάσεις της όχι μόνο εκπαιδεύει αλλά και εμπνέει.

Το θέατρο για παιδιά, σύμφωνα με την ομάδα, επιτελεί συγκεκριμένο σκοπό; πώς έχετε οραματιστεί τον ρόλο σας;

Στην καρδιά των παραστάσεων και των βιωματικών εργαστηρίων μας βρίσκεται η ιδέα της κοινής εμπειρίας ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς - συνοδούς/φροντιστές τους. Η συμμετοχή τους μαζί είναι ουσιώδης, καθώς μέσα από αυτήν αναπτύσσεται μια βαθιά κατανόηση και επικοινωνία. Οι γονείς - συνοδοί/φροντιστές έχουν την ευκαιρία να δουν τον κόσμο μέσα από τα μάτια των παιδιών τους, κατανοώντας καλύτερα τον τρόπο σκέψης, τις ανασφάλειες και τα άγχη τους. Αυτή η κοινή εμπειρία δεν ενδυναμώνει μόνο τη σχέση γονιού/φροντιστή -παιδιού, αλλά προάγει επίσης την αμοιβαία κατανόηση και την ενσυναίσθηση.

Ταυτόχρονα, οι παραστάσεις μας δεν απευθύνονται μόνο στα παιδιά, αλλά και στην οικογένεια στο σύνολό της. Είναι σχεδιασμένες να είναι ευχάριστες και σημαντικές για άτομα κάθε ηλικίας, δημιουργώντας μια εμπειρία που μπορεί να μοιραστεί ολόκληρη η οικογένεια. Η ευρύτερη απήχηση και η επιτυχία των παραστάσεών μας επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι έχουν παρακολουθηθεί από πάνω από 100,000 άτομα στην Ελλάδα και σε Ελληνικά σχολεία στην Ευρώπη. Αυτός ο αριθμός αντανακλά όχι μόνο τη δημοτικότητα των παραστάσεων, αλλά και την αξία τους ως μέσου για την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και την προαγωγή της κατανόησης και της συναισθηματικής επικοινωνίας.

Είμαστε υπερήφανοι για την ικανότητα των παραστάσεών μας να φέρνουν κοντά γονείς/φροντιστές και παιδιά, προσφέροντας τους έναν δημιουργικό χώρο για να μοιραστούν, να μάθουν και να αναπτυχθούν μαζί. Οι παραστάσεις και τα εργαστήριά μας είναι περισσότερο από απλά θεατρικά έργα - είναι μια γέφυρα για την ενδυνάμωση της σχέσης παιδιού-γονέα/φροντιστή και την ενίσχυση των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών μας."

Επιπλέον, η προσέγγιση της ομάδας στο θέατρο για παιδιά προσφέρει μια διασκεδαστική και παιδαγωγική εμπειρία που ενθαρρύνει τα παιδιά να εκφραστούν, να διερευνήσουν νέες ιδέες και να αναπτύξουν σεβασμό για την ποικιλομορφία και τις διαφορετικές απόψεις. Στόχο μας είναι η ομάδα αυτή με τις παραστάσεις της όχι μόνο εκπαιδεύει αλλά και εμπνέει, δημιουργώντας ένα πλαίσιο για τα παιδιά να αναπτύξουν την αυτογνωσία τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ.

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΕΔΩ.