Συνέντευξη από τον κορυφαίο stand-up comedian Γιώργο Χατζηπαύλου

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Επιμέλεια συνέντευξης Δήμητρα Τσιαούση

Ο κορυφαίος stand-up comedian Γιώργος Χατζηπαύλου δεν χρειάζεται συστάσεις! Απανωτές περιοδείες σε εσωτερικό και εξωτερικό… και ο ίδιος διατηρεί χαμηλό προφίλ και μακριά από …καλάμια και καλαμιές! Το νέο save-the-date event είναι η πρώτη παρουσίαση στο αθηναϊκό κοινό της παράστασης O ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ στις 20 Γενάρη 2024 στην τεράστια αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Και όπως μαθαίνουμε η προπώληση ξεκίνησε δυνατά.

Η παράσταση εντάσσεται στον τριήμερο κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο «Μεταξύ σοβαρού και αστείου» που διοργανώνει ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής και που διερευνά τη σχέση της μουσικής με την κωμωδία.

Ο Ελέφαντας στο δωμάτιο έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα. Μας το φυλάς για έκπληξη; Κρύβεται συγκεκριμένη στρατηγική σε αυτό;

Δεν ήταν θέμα στρατηγικής. Απλώς όταν η παράσταση ήταν πια έτοιμη να παρουσιαστεί, είχε περάσει ένας χρόνος από την τελευταία φορά που έκανα περιοδεία και μου είχε λείψει πολύ η διαδικασία. Οπότε σκέφτηκα να ξεκινήσω έτσι.  Το έχω κάνει αρκετές φορές αυτό στο παρελθόν και είναι πάντα μία από τις επιλογές που εξετάζω.

θα συμβεί σε μία αίθουσα κι έναν χώρο που πάντα ήθελα να παίξω αλλά οριακά το παραδεχόμουν ακόμα και στον εαυτό μου.

Πρώτη φορά ο Ελέφαντας στην Αθήνα, πρώτη φορά στην τεράστια Αίθουσα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Πώς νιώθεις για τις δύο πρωτιές;

Όπου κι αν παίζω πάντα στο μυαλό μου έχω να γίνει το καλύτερο από κάθε άποψη για τον κόσμο, ως προς αυτό που θα δει αλλά και για μένα, ως προς τις συνθήκες που θα βρω ώστε να πετύχει ο στόχος που είναι να μείνει σε όλους η αίσθηση μιας ωραίας βραδιάς κωμωδίας. Αυτό δεν διαφοροποιείται από πόλη σε πόλη, απλώς η μόνη διαφορά είναι ότι στην Αθήνα, ανάμεσα στους θεατές, είναι και αρκετοί δικοί μου άνθρωποι. Σε ό,τι αφορά τώρα στο πώς νιώθω που η παράσταση θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη, μία από τις ωραιότερες θεατρικές αίθουσες που υπάρχουν, είμαι πολύ ενθουσιασμένος κι ανυπομονώ για εκείνη τη βραδιά. Είναι σίγουρα μία ιδιαίτερη στιγμή για μένα γιατί εξ αρχής σε αυτή την παράσταση ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα έχω κάνει μέχρι σήμερα και χαίρομαι που θα συμβεί σε μία αίθουσα κι έναν χώρο που πάντα ήθελα να παίξω αλλά οριακά το παραδεχόμουν ακόμα και στον εαυτό μου.

Νιώθω ότι η στρατηγική ενός stand-up comedian είναι να παρατηρεί τον κόσμο λεπτομερώς και να προσλαμβάνει πολλές πληροφορίες γύρω του επεξεργάζοντάς τες. Εσύ πως λαμβάνεις το υλικό των παραστάσεων σου;

Οι παρατηρήσεις είναι σαφώς ένα μεγάλο πεδίο, αλλά πλέον ένα σημαντικό μέρος των κειμένων μου προκύπτει από θέματα για τα οποία θέλω να μιλήσω μέσα από την κωμωδία και σε αυτά πάντα περιλαμβάνεται και η προσωπική μου επικαιρότητα. Όσο μου αρέσει να γράφω αστεία για πράγματα που υπάρχουν γύρω μας και λίγο πολύ βλέπουμε ή τα ζούμε όλοι, τόσο απολαμβάνω να επιλέγω συγκεκριμένα θέματα να τα παρουσιάζω μέσα από την κωμωδία μου. Ιδιαίτερα εκείνα στα οποία δεν είναι εμφανής εξ αρχής ο τρόπος που μπορεί να γίνουν αστεία. Όλα αυτά βέβαια φιλτράρονται από το σημείο που βρίσκομαι ή την τρέχουσα κατάσταση που ζω.

Σε όλες αυτές τις καταστάσεις υπάρχει πολλή κωμωδία είτε μιλάμε για καθημερινά ζητήματα είτε για μεγάλα θέματα που καθορίζουν τις ζωές όλων μας.

Μίλησέ μας για την παράσταση;

Στις τρεις τελευταίες σόλο παραστάσεις που έκανα είχα πάντα μία κεντρική ιδέα. Μία σκέψη που είτε ένωνε τα κείμενα είτε έβγαινε μέσα από αυτά. Σε αυτήν, η κεντρική ιδέα είναι όλα όσα μας στερούν την ηρεμία, την ευτυχία και τη χαρά που ενώ είναι μπροστά μας, σαν ελέφαντας στο δωμάτιο, κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε μήπως και εξαφανιστούν χωρίς να κάνουμε εμείς κάτι. Σε όλες αυτές τις καταστάσεις υπάρχει πολλή κωμωδία είτε μιλάμε για καθημερινά ζητήματα είτε για μεγάλα θέματα που καθορίζουν τις ζωές όλων μας.

Ποιος είναι ο επόμενος θεατρικός στόχος σου;

Είναι πάντα ο ίδιος. Ο σταθερός και πρωταρχικός σκοπός είναι να γράφω καλό υλικό. Τα κείμενα στο stand-up κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, πρέπει να τα αντικαταστήσεις και να φτιάξεις μια καινούργια παράσταση. Οπότε αυτός είναι πάντα ο κύριος στόχος, το υλικό και στη συνέχεια μια καινούργια παράσταση. Κατόπιν βλέπω πού και πώς θέλω να την παρουσιάσω και κάθε φορά υπάρχει κάτι μικρό ή μεγάλο που τη διαφοροποιεί από την προηγούμενη ή τουλάχιστον αυτός είναι ο στόχος.

Πως καταφέρνεις να “μιλάς” με τα κείμενά σου στο ευρύ κοινό και να είσαι τόσο αγαπητός performer;

Δεν είμαι σίγουρος αν και σε ποιο βαθμό ισχύει, όσο ωραίο κι αν είναι να το ακούς. Αλλά αυτό που μπορώ να δω σαν γενική προσέγγιση είναι κάτι που κι εγώ ως θεατής διαπιστώνω. Δηλαδή, ταυτίζομαι με δημιουργούς, κωμικούς και γενικά με καλλιτέχνες που παρακολουθώ κι αυτό που βλέπω είναι ότι με τα χρόνια «δένομαι» με τη δουλειά εκείνων με τους οποίους φαίνεται να έχουμε μία κοινή γλώσσα σε πολλά πράγματα η οποία παραμένει σταθερά ταιριαστή σε μένα με βάση αυτά που μου αρέσουν ή με εκείνα που σκέφτομαι, παρότι τα πράγματα αλλάζουν όσο περνάει ο καιρός.

όλα όσα μας στερούν την ηρεμία, την ευτυχία και τη χαρά που ενώ είναι μπροστά μας, σαν ελέφαντας στο δωμάτιο, κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε...

Η θεματολογία σου έχει επηρεαστεί με την ιδιότητά σου ως πατέρα;

Ας πούμε ότι έχει προστεθεί μία ενότητα με πολλά διαφορετικά θέματα και κάθε φορά επιλέγω κατά βούληση σε πόσα και σε ποια θα αναφερθώ. Πέραν από αυτό όμως, που έχει να κάνει με το περιεχόμενο της κάθε παράστασης, εκείνο που έχει προστεθεί στην επαγγελματική μου συνείδηση κι αιωρείται διαρκώς πάνω από το κεφάλι μου σαν απορία είναι πόσα από τα κείμενά μου θα βρίσκει αστεία ο γιος μου όταν τα δει μετά από χρόνια που θα είναι ενήλικας.

Πως εξισορροπείς μεταξύ οικογενειακού βίου και εργασίας, δεδομένου ότι έχεις ταξιδέψει πολύ με αυτή την παράσταση εκτός Ελλάδας;

Ταξιδεύω μεν αλλά πλέον δεν λείπω πολλές μέρες στη σειρά. Ουσιαστικά η περιοδεία σπάει σε διήμερα ή τριήμερα οπότε είμαι και στην Αθήνα σταθερά. Από την άλλη, αυτό είναι ένα κομμάτι της διαδικασίας οπότε δεν μπορώ αλλά ούτε και θέλω να αποφύγω.

Για τους μικρότερους θεατές ο Γιώργος Χατζηπαύλου παρουσιάζει την χριστουγεννιάτικη εκδοχή Comedy club για παιδιά, όπου από τις 2 Δεκεμβρίου τα Σάββατα στις 18:00 και τις Κυριακές στις 15:00, σκορπάει το γέλιο. Το  «Comedy club για παιδιά», η μοναδική παιδική ελληνική stand up comedy παράσταση για παιδιά 6 έως 12 ετών, έρχεται και αυτά τα Χριστούγεννα στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής! Έκτακτες Χριστουγεννιάτικες Παραστάσεις.

ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Comedy club για παιδιά: Xmas Special, ΕΔΩ.

ΣΠΕΥΣΑΤΕ ΓΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΦΑΝΤΑ ΕΔΩ 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ