ΠΕΤΡΟΣ ΨΑΡΡΑΣ – Συνέντευξη στο PP: « Ο Πειραιάς οφείλει να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στον κάτοικο και τον επισκέπτη του»

Ο Πέτρος Ψαρράς είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» του Νίκου Βλαχάκου

– Διαβάστε την συνέντευξη που παραχώρησε  στον Εκδότη του Piraeus Press Σαράντο Ευσταθόπουλο

Ο Πέτρος Ψαρράς αγαπά την πόλη του, τον Πειραιά και θέλει να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η πόλη – λιμάνι να γίνει μία «Πόλη – Πρότυπο! »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ:

Πρώτη φορά έρχεσαι σε επαφή με την πολιτική. Πώς το αποφάσισες;

Για να ασχοληθείς με τα κοινά πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα ν’ αγαπάς τον τόπο σου. Λατρεύω τον Πειραιά και υπάρχουν πράγματα που με πληγώνουν σ’ αυτόν. Έτσι, πήρα την απόφαση να διεκδικήσω μια ευκαιρία προκειμένου να προσφέρω ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες μου στους συνδημότες μου. Όταν θέλεις να αλλάξεις όσα δεν σου αρέσουν, δεν μπορείς να κάθεσαι με τα χέρια σταυρωμένα.

Είπες ότι πράγματα στον Πειραιά σε πληγώνουν,ο ίδιος ο Πειραιάς σε πληγώνει;

Δεν με πληγώνει ο Πειραιάς. Όχι. Με πληγώνει η άσχημη συμπεριφορά κάποιων συνανθρώπων μου, η νοοτροπία του ωχαδερφισμού και οι λύσεις του ποδαριού. Ως άνθρωπος δεν τα παρατάω ποτέ. Προσπαθώ πάντα για το καλύτερο σ’ όλους τους τομείς της ζωής μου και βάζω την ψυχή μου στα πράγματα με τα οποία καταπιάνομαι. Είμαι  ειλικρινής. Βαρέθηκα πια να δίνω ευκαιρίες και να μην βλέπω αποτελέσματα  από αυτούς που εμπιστεύθηκα με την ψήφο μου.

Γιατί επέλεξες να είσαι υποψήφιος με τον συνδυασμό του Νίκου Βλαχάκου;

Στον συνδυασμό του κυρίου Βλαχάκου βρήκα την σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά ενός καλύτερου μέλλοντος για τον Πειραιά μας. Ο κύριος Νίκος είναι ένας άνθρωπος αξιόλογος, τόσο ως προσωπικότητα, όσο και ως γιατρός. Είναι εργατικός και έχει όρεξη να προσφέρει στους συνανθρώπους του. Άλλωστε το κάνει, ήδη, τόσα χρόνια μέσα απ’ τη δουλειά του. Επίσης, υπάρχουν μάχιμοι και ενεργοί συνεργάτες, νέα άτομα με φρέσκιες ιδέες και ανοιχτό μυαλό. Είναι ελπιδοφόρο για τη νέα γενιά και το μέλλον. Διάλεξα τον συνδυασμό “Πειραιάς Πόλη Πρότυπο” επειδή ο Πειραιάς είναι ασθενής και ο κύριος Βλαχάκος, ως γιατρός μπορεί να τον θεραπεύσει, ως χειρουργός μπορεί να κάνει τις απαραίτητες τομές που θα τον βοηθήσουν να ανανήψει. Δεν είναι πολιτικός. Όπως δεν είμαι ούτε εγώ. Είναι μια επιλογή που θα με κάνει να αισθάνομαι οτι δεν έχω χάσει ακόμα και αν δεν κερδίσω προσωπικά.

Ποια είναι κατά τη γνώμη σου η εικόνα των προβλημάτων του Δήμου, στον οποίο είσαι υποψήφιος;

Τα θέματα που ταλαιπωρούν την πόλη μας είναι πολλαπλά, αλληλένδετα και ουσιαστικά. Δεν αφορίζω τα πεπραγμένα των προηγούμενων δημοτικών αρχών, ωστόσο ο Πειραιάς μας χρειάζεται επανεκκίνηση. Ο Πειραιώτης στην καθημερινότητά του αισθάνεται αποκαρδιωμένος και είναι απαισιόδοξος.

Μπορείς να τα αναλύσεις και να αναφερθείς σε κάποια μέτρα που προβλέπονται ως λύσεις σ’αυτά, επί του πρακτέου;

Άμεσες λύσεις πρέπει να υπάρξουν σε στοιχειώδη ζητήματα της καθημερινής ζωής. Όπως επί παραδείγματι η καθαριότητα. Πιο συγκεκριμένα, να δημιουργηθούν προγράμματα που να στοχεύουν στη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, να υπάρξει πλάνο σχετικά με την αποκομιδή οικιακών και νοσοκομειακών απορριμμάτων, την ορθή εκμετάλλευση αυτών και των προϊόντων ανακύκλωσης. Να γίνεται σωστή συντήρηση, αντικατάσταση και πλύσιμο των κάδων απορριμμάτων, συστηματικός οδό – καθαρισμός, ενδελεχές πλύσιμο των δρόμων και των πλατειών, γιατί δυστυχώς η πόλη μας σε πολλά σημεία έχει γίνει δημόσιο ουρητήριο. Είναι απαραίτητος ο καθαρισμός σχαρών και φρεατίων για τα όμβρια ύδατα. Η έγκαιρη αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών είναι ζωτικής σημασίας, όμως, δεν είναι αρκετή. Η πρόληψη και ο προγραμματισμός πρέπει να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για μια δημοτική αρχή.

Επιπροσθέτως, καθώς εργάζομαι ως ναυλομεσίτης, μεγάλωσα κι ανδρώθηκα μέσα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία, έχω άμεση επαφή με τον χώρο της ναυτιλίας· έναν πολύπαθο και αδικημένο τομέα. Το γεγονός πως υπολογίσιμος αριθμός εταιρειών έχουν φύγει από την πόλη και εγκαθίστανται σε άλλες περιοχές είναι αδιανόητο. Η οικονομία της πόλης έχει χάσει πολύτιμους πόρους και εξαιτίας αυτού.  Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθούν κίνητρα σε ανθρώπους παραγωγικούς και χρήσιμους για την ευημερία της πόλης.

Είναι, επίσης, απαράδεκτο το ότι μια διεθνής ναυτιλιακή έκθεση τέτοιου βεληνεκούς όπως τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» εδώ και χρόνια δεν διοργανώνεται στην πόλη μας. Από κάθε γωνιά του πλανήτη συρρέει κόσμος— επενδυτές, πλοιοκτήτες, νηογνώμονες, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, κάθε είδους επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον ναυτιλιακό κλάδο— και όλοι τους μένουν πολλά χιλιόμετρα μακριά απ’ το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Πρέπει να υπάρξουν σχέδια προς αυτήν την κατεύθυνση, να επιστρέψει η διοργάνωση αυτή στο μέρος όπου δεοντολογικά και δικαιωματικά ανήκει και να μετατραπεί ο Πειραιάς σε ένα απο τα σημαντικότερα κέντρα της παγκόσμιας ναυτιλίας. Δέχομαι πράγματι, πως ειναι δύσκολο να γίνει, επειδή η διοργανώτρια αρχή της έκθεσης απαιτεί εκθεσιακό χώρο έκτασης 45.000 τ.μ. και χώρους στάθμευσης  100.000 τ.μ. Είναι μια πρόκληση να βρει η όποια δημοτική αρχή της πόλης τέτοιους χώρους, αλλά μην ξεχνάμε πως υπάρχει το λιμάνι. Γι’ αυτό είναι επιβεβλημένη η συνεννόηση Δήμου και ΟΛΠ- COSCO, ειδικά τώρα που πέφτει στο τραπέζι ξανά και ξανά  το Master Plan από την πλευρά των δεύτερων.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η επισκεψιμότητα του λιμανιού, από πλευράς τουρισμού, είναι μεγάλη. Πολυάριθμα κρουαζιερόπλοια από διάφορες γωνιές της Ευρώπης και του κόσμου καταφτάνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς στον Πειραιά μας, με επιβάτες όλων των εισοδημάτων οι περισσότεροι εκ των οποίων, δυστυχώς, απλά προσπερνούν το λιμάνι, αφού δεν υπάρχει κάτι που να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τους κάνει να μείνουν στην περιοχής μας. Δεν χρειάζεται να είσαι απόφοιτος Οικονομικής Επιστήμης  για να καταλάβεις  το πόσο πλήττει της οικονομία της πόλης αυτό που συμβαίνει.

Αυτά είναι ζητήματα πάνω από τα οποία πρέπει να σκύψουμε και να τα αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, ακεραιότητα και υπευθυνότητα. Όλες αυτές οι ιδέες δεν γεννήθηκαν στο μυαλό μου τώρα, που κατεβαίνω ως υποψήφιος στις εκλογές, δεν είναι ξαφνικές και υψιπετείς. Γράφω και δημοσιεύω σχετικά άρθρα για αυτά τα προβλήματα στην ιστοσελίδα Πειραιάς – Piraeus εδώ και χρόνια.

Ως συνδυασμός δεν υποσχόμαστε τίποτα που δεν μπορεί να γίνει.

Όραμά μας είναι να έχουμε έναν καλύτερο Πειραιά για τις οικογένειές μας.

Ο Πειραιάς οφείλει να προσφέρει ένα καλύτερο μέλλον στον κάτοικο και τον επισκέπτη του.

Αν μπορούσες εσύ ο ίδιος να υλοποιήσεις ένα έργο σε περίπτωση εκλογής σου και επικράτησης του Συνδυασμού στον οποίο ανήκεις, ποιο θα ήταν αυτό;

Όπως είπα, τα προβλήματα του Πειραιά είναι πολλά και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Στην υποθετική περίπτωση που θα μου δινόταν η ευκαιρία να αλλάξω ένα πράγμα σ τον δήμο μου, για την επόμενη τετραετία θα  επικεντρωνόμουν στο θέμα της στάθμευσης, το οποίο υπέστη μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της έλευσης του τραμ και είναι ένα από τα κύρια μελήματα του συνδυασμού. Επιβεβλημένη είναι η εφαρμογή υπάρχουσας μελέτης για ελεγχόμενη στάθμευση που παρέχει 30.000 θέσεις— 25.000 για τους μόνιμους κάτοικους και 5.000 για τους επισκέπτες της πόλης. Ταυτόχρονα, τόσο προσωπική, όσο και δέσμευση του συνδυασμού στον οποίο ανήκω, είναι η αξιοποίηση κάθε δυνατού ελεύθερου χώρου για τη δημιουργία δημοτικών πάρκινγκ. Βέβαια, αν αυτοί οι χώροι είναι αρκετά μεγάλοι καλό θα είναι να προβούμε σε δημιουργία χώρου πρασίνου, κάτι στο οποίο, δυστυχώς, πάσχει ο Πειραιάς μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η πόλη μας χαρακτηρίζεται απ’ τις μικρότερες αναλογίες  πρασίνου ανά κάτοικο, συγκεκριμένα 0,45 τ.μ. ανά δημότη. Η ερώτησή σου αφορούσε ένα πρόβλημα. Θεωρώ, ωστόσο, ότι η εκμετάλλευση κενών χώρων οφείλει να κινηθεί σε δύο άξονες· πάρκινγκ και πράσινο.

Ποια είναι τα δικά σου καλά στοιχεία τα οποία θα ήταν χρήσιμα στον Δήμο;

Ο συνδυασμός του κ. Νίκου Βλαχάκου έχει καταφέρει να συγκεντρώσει αξιόλογους ανθρώπους με πρώτο και εξαίρετο παράδειγμα τον ίδιο. Πιστεύω στην ομαδικότητα, με τους συνυποψηφίους μου μοιραζόμαστε τις ίδιες απόψεις, ανησυχίες και θέλω. Πιστεύω ταυτόχρονα και στην σκληρή δουλειά του καθενός απ’ το δικό του μετερίζι. Δεν μου αρέσει να περιαυτολογώ. Από μικρός έχω μάθει να μην μιλάω πολύ, αλλά να πράττω. Δεν σκοπεύω να κερδίσω τον σταυρό προτίμησης του Πειραιώτη και της Πειραιώτισσας  με επίκληση στο συναίσθημα ή εκμεταλλευόμενος το φιλότιμό τους.

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά, όπως τόσοι και τόσοι συμπολίτες μου. Ζω στον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου και αφότου τις ολοκλήρωσα, αποφάσισα συνειδητά να μείνω εδώ, όχι τυχαία, μα κατ΄ επιλογή. Και πιστεύω πως όλοι όσοι επιλέξαμε να ζήσουμε στον Πειραιά, εκ προθέσεως μείναμε και δεν ξεμείναμε όπως ίσως κάποιοι θεωρούν.

Προσωπικά ασχολούμαι εντατικά με τα της πόλης μας εδώ και 10 χρόνια. Μέσα από τη σελίδα που διατηρώ στο facebook και την επίσημη ιστοσελίδα του Πειραιάς – Piraeus, χωρίς να γνωρίζει κανείς την ταυτότητά μου μέχρι τώρα πλήν ελαχίστων περιπτώσεων (εσύ Σαράντο είσαι ένας απ’ αυτούς) και κλέβοντας σημαντικό χρόνο από το πιεστικό ωράριο της εργασίας μου και την προσωπική μου ζωή. Τόσον καιρό χαιρετίζω  όσα γίνονται για τη βελτίωση και την πρόοδό της πόλης και κατακρίνω  τα κακώς κείμενα που δεν την αφήνουν να αναπνεύσει. Δεν δημιούργησα την ιστοσελίδα για μένα, αλλά για τον Πειραιά. Την πρώτη μου αγάπη. Ακούω τα παράπονα και τις ιδέες όλων, συνομιλώ με κόσμο που πολύ συχνά δεν γνωρίζω προσωπικά. Είμαστε σε συνεχή επαφή χωρίς να έχω κανένα κέρδος, πέραν, βέβαια, του ηθικού και συναισθηματικού από την επικοινωνία με τους συμπολίτες μου, η οποία είναι σημαντική για μένα και ασφαλώς με έχει κάνει καλύτερο ως Πέτρο, ως άτομο και πολίτη.

Όντας μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς διαβάζω συνεχώς για την αίγλη του Πειραιά σε πολιτιστικά και καλλιτεχνικά θέματα κατά το παρελθόν κι ονειρεύομαι ένα λαμπρό αύριο γι’ αυτόν. Αγαπώ και πονάω την πόλη μου από τότε που ήμουν μικρός. Μεγαλώνοντας, αυτή η αγάπη κρατά τη δική της ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Δεν την θυμήθηκα τώρα, στην περίοδο των εκλογών. Δεν την εκμεταλλεύτηκα ποτέ στο παρελθόν για ίδιον συμφέρον και δεν θα γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Είναι η πρώτη φορά που αποφάσισα να βγω στην αρένα. Δεν είμαι πολιτικός, το λέω και το πιστεύω. Είμαι ένας νέος επιχειρηματίας με ειλικρινές πάθος και μεράκι, που έπελεξε να αγωνιστεί για τη γενέτειρά του, ώστε να δωθούν λύσεις απτές, που δεν έτυχαν ακόμη υλοποίησης.

Δεν πρέπει να βολεύεται με το μέτριο, επειδή αξίζει το τέλειο. Ο Πειραιάς πρέπει να γίνει μια Πόλη Πρότυπο για να ζούμε και για να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας.

Σ’ ευχαριστώ, Σαραντό, για την όμορφη κουβέντα που είχαμε και σου εύχομαι καλή επιτυχία στις εκλογές και να υπηρετήσεις και πάλι τον Πειραιά μας,με σύνεση, αυτή τη φορά από τον «στίβο» της Περιφέρειας Αττικής και Αντιπεριφέρειας Πειραιώς.