Βασίλης Κορκίδης: ”Δεν παραιτήθηκα από τη ΝΔ για να πάω σε άλλο κόμμα”

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης μιλά στο Piraeuspress.gr και στον Σαράντο Ευσταθόπουλο για όλους και για όλα. Για τα έργα και την ανάπτυξη στον Πειραιά, για τη νέα Δημοτική Αρχή Πειραιά, για τον τουρισμό στα νησιά του Αργοσαρωνικού, για τα επιχειρηματικά και πολιτικά του πλάνα, για την παραίτησή του από τη ΝΔ, για τις πρόωρες εκλογές και για την κόρη του Χριστίνα.

''Έχω μάθει να ζω αξιοπρεπώς από τη δουλειά μου και μόνο'', ''Επόμενα βήματα στην πολιτική για μένα δεν υπάρχουν'' και ''Θα είμαι πάντα περήφανος που είμαι παιδί του Πειραιά'' είναι μερικές από τις ατάκες του Βασίλη Κορκίδη, στην πρώτη συνέντευξή του στο πλήρως ανανεωμένο Piraeuspress.gr, που αν μη τι άλλο θα συζητηθούν!

Σε μια ξεχωριστή συνέντευξη, ο Βασίλης Κορκίδης μας απάντησε ευθέως και δίχως περιστροφές, σε μια σειρά από δύσκολες ερωτήσεις. Δεν επιλέξαμε τυχαία τον Πρόεδρο της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ για την πρώτη μας συνέντευξη.

Καθώς κρίνουμε ότι οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου πρέπει να ακούγονται πλέον περισσότερο από ποτέ, μιας και η πολυπόθητη ανάπτυξη μοιάζει ακόμη μακρινό όνειρο για πολλές περιοχές της χώρας και εκείνοι είναι οι πλέον αρμόδιοι να μας δείξουν το δρόμο της εξωστρέφειας και της επιχειρηματικότητας.

Βέβαια μπήκαμε στον πειρασμό να ρωτήσουμε τον Βασίλη Κορκίδη τόσο για την από εδώ και στο εξής πολιτική του δράση, όσο και για την πορεία στα κοινά, της εκλεγμένης κοινοτικής συμβούλου Πειραιά, κόρης του Χριστίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:

1. Πώς βλέπετε τον Πειραιά της επόμενη 5ετίας με βάση την πλούσια εμπειρία σας και τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας;
Θα μπορούσαμε να κάνουμε λόγο για επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πειραιά;

Ο Πειραιάς της επόμενης πενταετίας θα είναι σίγουρα καλύτερος. Όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι η ανάπτυξη στη χώρα μας θα επιστρέψει για άλλη μια φορά από την πλευρά και το πλούτο της θάλασσας.

Ο Πειραιάς είναι σήμερα το τρίτο μεγαλύτερο λιμάνι στην περιοχή με ανοδική πορεία. Αυτή την υπεραξία του λιμανιού οφείλουμε να τη διεκδικήσουμε και να την καρπωθούμε ως πόλη.

Επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πειραιά θα υπάρξουν με την εξέλιξη και ολοκλήρωση των επενδύσεων σε κρουαζιέρα και ναυπηγοεπισκευή, αλλά και με την πρόοδο των έργων του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

2. Υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν ότι ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΛΙΜΑΝΙ, θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη-και άρα νέες θέσεις εργασίας στον Πειραιά;  Υπάρχουν και συγκεκριμένες αριθμητικές προβλέψεις;

Οποιοδήποτε μέσο μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα σταθερής τροχιάς αυξάνει την επισκεψιμότητα σε μια πόλη, οπότε ναι συμφωνώ με τις μελέτες που έχω δει, ότι η επέκταση του ΜΕΤΡΟ πρωτίστως και του ΤΡΑΜ δευτερευόντως θα φέρει ανάπτυξη.

Ο Πειραιάς είναι ένας Μητροπολιτικός Δήμος και η πρόβλεψη μου είναι ότι με την ολοκλήρωςη των έργων θα μπορέσει να τριπλασιάσει την επισκέψιμότητα από τις περιοχές που θα συνδεθεί.

Το μεγάλο λάθος της πρό Ολυμπιακών Αγώνων περιόδου ήταν ότι ο σχεδιασμός των μέσων σταθερής τροχιάς δεν ξεκίνησε από το λιμάνι προς την ενδοχώρα, όπως άλλωστε προβλέπεται παντού, σε κάθε σοβαρό σχεδιασμό μέσων μαζικής μεταφοράς.

3. Ενημερώστε μας για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΕΣΕΕ για τις επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραιά και των νησιών του Αργοσαρωνικού.

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας είναι το τριτοβάθμιο όργανο εκπροσώπησης του ελληνικού εμπορίου.

Υπάρχουν ανά περιφέρεια Ομοσπονδίες και ανά πόλη Εμπορικοί Σύλλογοι μέλη της ΕΣΕΕ, που οφείλουν να αναδεικνύουν και να διεκδικούν το καλύτερο δυνατό για τη περιοχή ευθύνης τους.

Στον Πειραιά έχουμε λοιπόν ένα πολύ ιστορικό και δραστήριο σύλλογο, καθώς επίσης και αντίστοιχα στα όμορφα νησιά του Αργοσαρωνικού και τα Κύθηρα.

4 Φέτος, η αύξηση του τουρισμού στη χώρα φαίνεται πως άγγιξε και τα νησιά του Αργοσαρωνικού. Γνωρίζετε αν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο ενεργειών για την περαιτέρω τουριστική τους ανάπτυξη;

Ναι ειχαμε μια αύξηση της τάξης του 16% στην τουριστικής κίνηση, αλλά δεν είχε ανταπόκριση στην εμπορική κίνηση που αυξήθηκε μόλις 1,5%.

Δεν καταφέραμε λοιπόν να συνδέσουμε τον τουρισμό με την εμπορική κίνηση στις τουριστικές περιοχές.

Νομίζω οτι αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι τα νησιά μας κυρίως προσελκύουν εσωτερικό τουρισμό και φέτος ο Έλληνας τουρίστας απουσίαζε λόγω των γνωστών οικονομικών προβλημάτων.

Υπολογίζεται ότι 6 στις 10 ελληνικες οικογένειες δεν πήγαν διακοπές.

Για να είμαι ειλικρινής αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο πλάνο δεν υπάρχει. Έχουμε όμως ξεκινήσει όλοι οι φορείς να συνεργαζόμαστε για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αξιοποιώντας τους επιβάτες της κρουαζιέρας του Πειραιά, που υπολογίζονται στο 1,6 εκατομμύρια ετησίως.

5. Εκτός από το κέντρο του Πειραιά, υπάρχουν και οι γύρω "γειτονιές"... Νίκαια, Κορυδαλλός, Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Πέραμα, οι οποίες μαστίζονται από την ανεργία. Έχετε κάποια δείγματα που να πιστοποιούν μια μικρή βελτίωση της κατάστασης σε αυτές τις περιοχές;

Πράγματι τα ποσοστά ανεργίας στις γύρω περιοχές είναι ιδιαίτερα υψηλά περίπου 29% και μάλιστα ξεπερνούν τον μέσο όρο της ανεργίας στη χώρα μας που είναι σήμερα 26,4%.

Όμως η εμπορική κίνηση στις αγορές του Κερατσινίου, της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, είναι σε καλύτερη κατάςταση από αυτή του Πειραιά. Παρατηρώ ότι όπου υπάρχει καταναλωτής μέσου και χαμηλού εισοδήματος, η αγορά ίσως να μην έχει βελτιωθεί, αλλά τουλάχιστον έχει σταθεροποιηθεί και αυτό είναι ενθαρρυντικό.

6. Στο Δήμο Πειραιά, μετά τις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές, είχαμε αλλαγή σκυτάλης. Πιστεύετε ότι η Δημοτική Αρχή Μώραλη θα πάει τον Πειραιά ένα... ή και περισσότερα βήματα μπροστά;

Ναι, ειλικρινά το πιστεύω, άλλωστε είμαι άνθρωπος του ιδιωτικού τομέα, έχω τον ίδιο τρόπο σκέψης, την ίδια επιχειρηματική νοοτροπία και νομίζω οτι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να πάει η πόλη μπροστά.

Οι δυσκολίες για το νέο Δήμαρχο είναι πολλές και οφείλουμε όλοι οι φορείς να τον βοηθήσουμε.

Τα οικονομικά του Δήμου είναι ένα μεγάλο αγκάθι, ενώ και τα εργοτάξια στο κέντρο της πόλης την επόμενη τετραετία, θα δημιουργήσουν σχετική γκρίνια.

7. Ήσαστε υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ. Και από τους λίγους που γύρισε ολόκληρη την Ελλάδα πόλη προς πόλη. Τι ήταν αυτό που κρατήσατε από την επαφή σας με τους Έλληνες της περιφέρειας;

Ναι, ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ως εκπρόσωπος των μικρομεσαίων και όπου μπόρεσα να πάω μέσα σε ένα μήνα, κράτησα την αναγνώριση και την αποδοχή του κόσμου στη προσπάθεια μου να τους εκπροσωπήσω με όλες μου τις δυνάμεις, προς όφελος του εμπορίου και της αγοράς.

Η περιφέρεια έχει συγκριτικά λιγότερα οικονομικά προβλήματα από τα μεγάλα αστικά κέντρα!

8. Ποιοι είναι οι επόμενοι προσωπικοί στόχοι του Βασίλη Κορκίδη. Τα επόμενα βήματα στην πολιτική, στο επιχειρείν ή και στα δυο μαζί...

Προσωπικοί επιχειρηματικοί στόχοι υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, γιατί έχω μάθει να ζω αξιοπρεπώς από την δουλειά μου και μόνο.

Επόμενα βήματα στη πολιτική για μένα δεν υπάρχουν. Ξεκαθάρισα ότι η υποψηφιότητα μου για την Ευρωβουλή ήταν μια τιμητική πρόταση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκπροσώπησης της χώρας μου στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης.

9. Η κόρη σας Χριστίνα είναι εκλεγμένη κοινοτική σύμβουλος στην Β' Κοινότητα του Δήμου Πειραιά. Μάλιστα εκλέχθηκε πρώτη από τον συνδυασμό της. Πώς θα βλέπατε το ενδεχόμενο ενασχόλησής της σε λίγα χρόνια και στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Η κόρη μου Χριστίνα έχει μια έντονη προσωπικότητα και είχα πάντα εμπιστοσύνη στις επιλογές και τις αποφάσεις της.

Κάθε λοιπόν απόφαση για το μέλλον της είναι αποκλειστικά δική της. Επειδή όμως πάντα ζητά τη γνώμη και είναι δεκτική στις συμβουλές μου, νομίζω οτι έχει καταλάβει ότι ο κόσμος της πολιτικής δεν ταιριάζει στη παιδεία και τον χαρακτήρα της.

Η τιμιότητα, η ειλικρίνεια και η εθελοντική προσφορά που χαρακτηρίζει τη κόρη μου Χριστίνα, δεν έχουν αξία στη κεντρική πολιτική σκηνή.

10. Από όσο γνωρίζουμε είστε μόνιμος κάτοικος Πειραιά, η επιχείρησή σας έχει έδρα στον Πειραιά, τα παιδιά σας μεγάλωσαν στον Πειραιά... Τι σημαίνει για εσάς με δυο λόγια ο Πειραιάς;

Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει, ζώ και δουλεύω τόσο εγώ όσο και τα παιδιά μου όλη μας τη ζωή στον Πειραιά.

Ο Πειραιάς είναι η αυλή του σπιτιού μας και το επιχειρηματικό μας περιβάλλον.

Ο Πειραιάς είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ.

Αυτός είναι και ο λόγος που ανέλαβα παράλληλα με τις πολλές υποχρεώσεις μου, τη προεδρία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Θα είμαι πάντα περήφανος που είμαι παιδί του Πειραιά!

11. Αργά ή γρήγορα θα έχουμε βουλευτικές εκλογές έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Ποια είναι η εικόνα σας για τις πολιτικές ισορροπίες σε Α' και Β' Πειραιά; Θα δούμε τον Βασίλη Κορκίδη με "ενεργό" ρόλο και σε αυτήν την εκλογική διαδικασία; Και αν ναι με ποιον σχηματισμό;

Εύχομαι να μην έχουμε πρόωρες εκλογές. 

Δεν νομίζω οτι θα βοηθήσουν, μάλλον θα μας δημιουργήσουν προβλήματα και αναταραχή που δεν αντέχει η αγορά.

Θεωρώ οτι τόσο η Κυβέρνηση όσο και η Αντιπολίτευση χρειάζονται χρόνο και εμείς πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Οι πολιτικές ισορροπίες στην Α' & Β' Πειραιά έχουν αλλάξει απο τις εκλογές του 2012 και θα έχουμε νέους συσχετισμούς.

Από τη Νέα Δημοκρατία δεν παραιτήθηκα για να πάω σε κάποιο άλλο κόμμα ή παράταξη, αλλά γιατί διαφωνώ σε συγκεκριμένα θέματα και γιατί κουράστηκα να απολογούμαι εγώ, για τα λάθη που κάνουν άλλοι.

Σας βεβαιώ ότι δεν έχω ούτε το μικρόβιο, ούτε το "ψώνιο" της πολιτικής.

Σε όποια επόμενη λοιπόν εκλογική διαδικασία, ο ρόλος μου θα είναι του "ενεργού" κεντροδεξιού ψηφοφόρου και μόνο!