Το πρόγραμμα Maturing Korai για την τρίτη ηλικία

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Maturing Korai: Το μανιφέστο

Μίλα στο σώμα σου. Μίλα με το σώμα σου.

Να μαθαίνεις συνέχεια καινούρια πράγματα, να ζεις συνέχεια καινούριες εμπειρίες.

Ζορίσου, ζορίσου, ξεζορίσου.

Χειροκρότα και χειροκροτήσου με όλα τα μέλη του σώματος.

Αν πέσεις καθώς χορεύεις το χορό σου, σήκω και συνέχισε.

Αποδέξου και αγκάλιασε τις αλλαγές.

Πάρε τον χρόνο σου χωρίς να φοβάσαι.

Αυτό είναι μόνο ένα μικρό απόσπασμα από το μανιφέστο για το γυναικείο σώμα που μεγαλώνει, που συνέγραψαν οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα ΚΑ2 Erasmus+ πρόγραμμα Maturing Korai. Το μανιφέστο σήμανε και την ολοκλήρωση του προγράμματος, το οποίο σχεδίασε ο Κινητήρας και υλοποίησε μαζί με δύο ακόμα οργανισμούς, την Fresh Target από την Κύπρο και την Calypso από την Ιταλία. Μέσα από αυτό, γυναίκες ηλικίας 50+, από διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα, επανασυστήθηκαν με οδηγούς την εξερεύνηση και την ανάπτυξη των παραστατικών τους δεξιοτήτων. Το μανιφέστο θα δημοσιευτεί επίσης σε ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Erasmus+ Project Results Platform και EPALE).

Διαβάστε ολόκληρο το μανιφέστο εδώ.

Το Maturing Korai ήταν ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων, που οδήγησε τις 3 ομάδες από τους 3 συνεργαζόμενους φορείς να δουλέψουν πάνω στην ιδέα του γυναικείου σώματος που γερνά. Τα ερωτήματα με τα οποία ασχολήθηκαν ήταν μεταξύ άλλων: Είναι η γήρανση πρόβλημα για την κοινωνία μας; Πώς μπορούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους, να δρουν ενεργά στο κοινωνικό σύνολο και να διεκδικούν την ορατότητά τους σήμερα; Η κάθε ομάδα δούλεψε στη χώρα της, με τους συντονιστές και τις συντονίστριές της. Από 22 έως 29 Μαρτίου 2024 συναντήθηκαν στην Βόρεια Ιταλία, στο πολιτιστικό κέντρο Artemista, για να γνωριστούν από κοντά και να ανταλλάξουν γνώσεις και καλές πρακτικές. Συμμετείχαν σε κοινά εργαστήρια, με εκπαιδεύτριες και από τους τρεις οργανισμούς και παρουσίασαν 3 μικρές περφόρμανς. Η συνάντηση αυτή καταγράφηκε σε ένα ντοκιμαντέρ 19 λεπτών.

Δείτε το ντοκιμαντέρ εδώ.

Η ομάδα του Κινητήρα εύχεται το Maturing Korai και τα αποτελέσματά του να γίνουν η αρχή για μια κοινωνία πλουσιότερη και πιο πολύχρωμη, αλλά και ένα αντίδοτο στα αρνητικά στερεότυπα και τον ηλικιακό ρατσισμό.

Περισσότερα για το πρόγραμμα: https://www.kinitiras.com/maturing-korai/

Περισσότερα για τα αποτελέσματα του προγράμματος: https://www.kinitiras.com/maturing-korai-o-apologismos/

Περισσότερα για το ταξίδι στην Ιταλία: https://www.kinitiras.com/maturing-korai-synantisi-stin-italia/

Η σελίδα του Κινητήρα: https://www.kinitiras.com/