Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες ζωντανεύουν στην οικία Κατακουζηνού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


“Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες”

 

8, 9, 15, 16 & 17 Δεκεμβρίου 2023

 

Μία λογοτεχνική, θεατρική και μουσική βραδιά,  για μικρούς και μεγάλους  ζωντανεύει σε έναν ιστορικό χώρο, στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ένα Χριστουγεννιάτικο ταξίδι, με όχημα διηγήματα σπουδαίων Ελλήνων λογοτεχνών από τις αρχές του 1800 έως τα μέσα του 20ου αιώνα, πραγματοποιείται στο σαλόνι της Οικίας Κατακουζηνού - στο εξαιρετικό σπίτι μουσείο - ανάμεσα σε έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Τσαρούχης και ο Marc Chagall.

Το ιστορικό διαμέρισμά του Άγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, στη λεωφόρο Αμαλίας, ήταν ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του ’30. Σημείο συνάντησης ποιητών, συγγραφέων, καλλιτεχνών και επιστημόνων που σημάδεψαν τη σύγχρονη Ελλάδα αλλά και πολλών επιφανών Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Η εορταστική ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πάντοτε συγκινούσε και αποτελούσε πηγή έμπνευσης για τους σπουδαιότερους των Ελλήνων λογοτεχνών. Μετά από έρευνα, συγκεντρώθηκαν πολύτιμα δείγματα της ελληνικής λογοτεχνίας τα οποία σκιαγραφούν το πνεύμα των ελληνικών Χριστουγέννων. Κείμενα των Στέφανου Δάφνη, Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, Κώστα Ουράνη, Κώστα Παρορίτη, ζωντανεύουν ξανά υπό την ευρηματική σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Τσαπακίδη, μεταφέροντας το κοινό στις μέρες των εορτών, δύο αιώνες πριν.

Τρεις λαμπερές ηθοποιοί, η Ελπίδα Τοπάλογλου, η Μαρία Ρήγα και η Μαρία Μπαταγιάννη, ενδεδυμένες υπό την επιμέλεια του εξαιρετικού μόδιστρου Βασίλη Μπαρμπαρίγου, διαβάζουν και δραματοποιούν τα Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, ενώ η Βέρα Χατζηπαπά συνοδεύει τα αναγνώσματα με τις μαγευτικές νότες του πιάνου. Σύγχρονα, κλασικά αλλά και παραδοσιακά ακούσματα κοσμούν την εορταστική ατμόσφαιρα και παρασέρνουν τους καλλιτέχνες σε χορευτικούς στροβιλισμούς με έμπνευση από την ελληνική παράδοση, την εποχή του μεσοπολέμου και τις δεκαετίες του ’70-’80.

Τα έθιμα, η μαγεία, η συγκίνηση, η πίστη, η ελπίδα, η προσδοκία της ειρήνης, της αδελφοσύνης, της αγάπης αλλά και η αντιφατική ανθρώπινη φύση, αποτέλεσαν τον καμβά αναγνωσμάτων που διαχρονικά μάς συγκινούν, μας αγγίζουν και μας συνδέουν με τα πλούσια αποθέματα της λαϊκής μας παράδοσης.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 70 λεπτά.

Το θέαμα είναι κατάλληλο για ενήλικες, και παιδιά άνω των 10 ετών.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Τσαπακίδης

Έρευνα / Σύλληψη: Ελπίδα Τοπάλογλου

Κοστούμια: Βασίλης Μπαρμπαρίγος

Μουσική / Στο πιάνο: Βέρα Χατζηπαπά

Χορογραφίες: Ελπίδα Τοπάλογλου

 

Διαβάζουν, χορεύουν και τραγουδούν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Μαρία Μπαταγιάννη, Μαρία Ρήγα, Ελπίδα Τοπάλογλου

Πληροφορίες Παράστασης

Ημέρες και ώρες παράστασης:

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023   &   Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023   &   Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Ώρα Έναρξης: 20:30

Τιμές εισιτηρίων: 15€ γενική είσοδος

Προπώληση εισιτηρίων :

https://www.more.com/theater/christmas/xristougenniatikes-istories/

https://tickets.public.gr/theater/christmas/xristougenniatikes-istories/
Τόπος: ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΓΕΛΟΥ & ΛΗΤΩΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ
Αμαλίας 4, 105 57, Αθήνα (5ος όροφος)