Πολλαπλή σκλήρυνση: Mε αυτά πρέπει να τρέφεται ο οργανισμός σας


Παρακάτω θα δείτε μερικά ευεργετικά τρόφιμα για την πολλαπλή σκλήρυνση σύμφωνα με το Wikihealth.

1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα γευστικό μπαχαρικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλά πιάτα. Το κύριο συστατικό του είναι η κουρκουμίνη που μπορεί να προστατεύσει τα νεύρα και να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σημειώνεται ότι ο κουρκουμάς είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

2. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D

Τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης, μια κατάσταση που κάνει τα οστά εύθραυστα. Η βιταμίνη D, λοιπόν, μπορεί να μειώσει αυτό το πρόβλημα, ενισχύοντας την δύναμη των οστών. Βιταμίνη D υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως ο σολομός, ο τόνος, το γιαούρτι, τα αυγά, τα δημητριακά και ο εμπλουτισμένος χυμός. Συζητήστε με τον γιατρό σας για συμπληρώματα.

3. Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία μειώνουν την φλεγμονή. Η τακτική κατανάλωση φρούτων, μπορεί να μειώσει τις υποτροπές της πολλαπλής σκλήρυνσης. Επιλέξτε μήλα, εσπεριδοειδή, μούρα, μαύρα σταφύλια και κρεμμύδια που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

4. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι το πιο γνωστό φαρμακευτικό φυτό σε όλο τον κόσμο. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ηρεμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βελτιώσει την μνήμη και τον μυικό πόνο, τα πιο κοινά συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης. Χρησιμοποιείστε το στα φαγητά σας ή καταναλώστε το ως τσάι.

5. Τρόφιμα με ίνες

Οι αδιάλυτες ίνες είναι μια πολύ καλή επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας που βιώνουν πολλά άτομα με κατά πλάκας σκλήρυνση, διότι περνούν εύκολα μέσα από το γαστρεντερικό σύστημα. Αδιάλυτες ίνες περιέχει το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Καταναλώστε τουλάχιστον 25 γραμμάρια ινών την ημέρα και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό, γιατί οι αδιάλυτες ίνες απορροφούν πολύ νερό από το σώμα.

6. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι περιέχει ενώσεις που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, διευκολύνουν την φλεγμονή και επιβραδύνουν τις επιπτώσεις που έχει η σκλήρυνση κατά πλάκας στην σκέψη.

7. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο τόνος και το σκουμπρί, είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία μειώνουν την φλεγμονή του σώματος. Μια μεγάλη μελέτη μάλιστα, σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας, διαπίστωσε ότι όσοι λάμβαναν 10 γραμμάρια ιχθυέλαιο την ημέρα είχαν μικρότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν. Εάν είστε χορτοφάγος, συζητήστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο συμπληρωμάτων.

8. Άπαχη πρωτεΐνη

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι δίαιτες που περιέχουν ελάχιστα κορεσμένα λιπαρά, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με πολλαπλή σκλήρυνση. Να υπενθυμίσουμε ότι τα κορεσμένα λιπαρά συνδέονται με καρδιακές παθήσεις και άλλα προβλήματα υγείας, γι΄ αυτό η ανάγκη περιορισμού τους είναι επιβεβλημένη. Εξασφαλίστε άπαχη πρωτεΐνη από κοτόπουλο χωρίς δέρμα, φακές και φασόλια, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, συστατικά τα οποία μπορούν να μειώσουν την υποτροπή των συμπτωμάτων της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Πηγή: pentapostagma