Απίθανο: Πώς κάνει Πάσχα ένας vegan – «Σουβλίζω…» λέει η Ντέμη Γεωργίου και δίνει συνταγές

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Πώς κάνει Πάσχα ένας vegan: “Σουβλίζω μελιτζάνες, πιπεριές” λέει η Ντέμη Γεωργίου και δίνει συνταγές. Η σεφ και ιδιοκτήτρια εστιατορίου για χορτοφάγους στον Κεραμεικό, Ντέμη Γεωργίου, μιλάει στο Sputnik για το πώς περνάει το δικό της Πάσχα σαν vegan και μοιράζεται συμβουλές για το πασχαλινό τραπέζι με όσους είναι χορτοφάγοι.

H Ντέμη Γεωργίου, γνωστή σε πολλούς από την πορεία της στο Masterchef 4, ξεκινάει το ταξίδι της στις κουζίνες προ δεκαετίας και μέχρι σήμερα συνεχίζει να μας εκπλήσσει με τις μαγειρικές τις ικανότητες, αλλά και τις νέες τεχνικές που φέρνει στον χώρο της γαστρονομίας. Είναι executive chef και ιδιοκτήτρια του «Lime Bistro», ένα εστιατόριο για χορτοφάγους στον Κεραμεικό. Η ίδια είναι vegan τα τελευταία 6 χρόνια. Ο βιγκανισμός προέκυψε μέσω μιας τροφικής αλλεργίας της συντρόφου της, η οποία χρειάστηκε να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή και έπειτα έγινε τρόπος ζωής. Ακόμα και τώρα δεν νιώθει ότι στερείται κάτι, όπως μας λέει.

Σουβλίζοντας μελιτζάνες και πιπεριές, περνάει η ίδια το Πάσχα της, ενώ το βλέπει σαν μια όμορφη ευκαιρία αποτοξίνωσης., αλλά μαγειρεύουν στο φούρνο

Το Πάσχα ήταν μια γιορτή που λάτρευε, για τον λόγο ότι συνδεόταν άμεσα με τις οικογενειακές συγκεντρώσεις και με το νησί της.

«Όταν έκανα τη σύνδεση και κατάλαβα ότι όλο αυτό είναι κανιβαλισμός άρχισα σιγά σιγά να βγάζω το Πάσχα από τη ζωή μου, το μόνο θετικό είναι η νηστεία που κάνει ο κόσμος και η μείωση κατά κάποιο τρόπο της καταναλώσεις ζωικής πρωτεΐνης την περίοδο εκείνη, που βέβαια μετά είναι σαν να μην έχει γίνει, λόγω της υπερκατανάλωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παρόλ’ αυτά, δεν απορρίπτει προσκλήσεις σε πασχαλινά τραπέζια, αλλά σε αυτό ίσως έχει βοηθήσει η δουλειά της, αφού όπως μας λέει, «τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, λόγω του εστιατορίου εκείνες τις μέρες έχει μεγάλο φόρτο εργασίας όποτε αναγκαστικά βρίσκομαι εκεί».

Προτάσεις για vegan συνταγές για το Πάσχα Συνεχίζοντας, η Ντέμη Γεωργίου προτείνει ορισμένες vegan συνταγές για το πασχαλινό τραπέζι: «Από συνταγές θα πρότεινα λαχανικά στη σχάρα, μελιτζανοσαλάτα με γιαούρτι αμυγδάλου και πιπεριές φλωρίνης, χειροποίητη φέτα αμυγδάλου με κρεμμύδια ελιές και ρίγανη στο φούρνο σε λαδόκολλα, ολόκληρες πατάτες με χοντρό αλάτι μουστάρδα και μπούκοβο και εννοείται πως μπορώ να γράφω προτάσεις μέχρι την εξάντληση κάθε υλικού».

Επίσης, αντί για την παραδοσιακή μαγειρίτσα, προτείνει μαγειρίτσα με μανιτάρια και τζάκφρουτ, δεμένη με ταχίνι και λεμόνι, καθώς και αντί για κοκορέτσι, κοκορέτσι από φασόλια.

Η ίδια φυσικά, δεν βάφει αυγά. «Υπάρχουν και τα ξύλινα» παρατηρεί με νόημα.

Παρόλα αυτά, θεωρεί πως είναι «ακατόρθωτο να αλλάξουν οι παραδόσεις, όμως με αργά και σταθερά βήματα και με σωστή πληροφόρηση, θέλω να πιστεύω πως η κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, όπως και τα παράγωγα, θα μειωθεί αισθητά με την πάροδο τον χρόνων». Επιπλέον, μας υπογραμμίζει ότι έχει σταματήσει να ασχολείται με το πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τις επιλογές της.

Το οικογενειακό της περιβάλλον σούβλιζε, όπως μας λέει, διαδικασία στην οποία συμμετείχε και η ίδια, αλλά πάντα της φαινόταν «κάπως σαν να είμαι στα ζουλού». Πλέον δεν σουβλίζουν, αλλά μαγειρεύουν στο φούρνο. «Είναι πολύ απλό να αλλάξεις τις συνήθειες, αν τις αντικαταστήσεις» είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει σχετικά με τον βιγκανισμό.

Πηγή: sputniknews.gr