Αυτές είναι οι τροφές που καταπολεμούν τον καρκίνο!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η εφαρμογή της αντικαρκινικής διατροφής είναι μια σημαντική στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο του καρκίνου. Για να έχετε λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσετε καρκίνο θα πρέπει να καταναλώνετε τουλάχιστον

πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά και να τρώτε τη σωστή ποσότητα φαγητού για να παραμένετε σε ένα υγιές βάρος.

Επίσης, κλινικές μελέτες δείχνουν πως υπάρχουν συ-γκεκριμένες τροφές που λειτουργούν ως “ασπίδα προστασίας” κατά του καρκίνου. Αν επιθυμείτε να προστατευτείτε από τον καρκίνο, τότε εντάξτε τα ακόλουθα τρόφιμα στην καθημερινότητά σας:

Σκόρδο

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτοί που καταναλώνουν περισσότερο σκόρδο είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διάφορα είδη καρκίνου, ειδικά στα όργανα πέψης όπως ο οισοφάγος, το στομάχι και το κόλον. Συστατικά μέσα στο σκόρδο μπορεί να κρατήσουν τις ουσίες που προκαλούν καρκίνο στο σώμα ανενεργές ή σταματούν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Η κατανάλωση μιας σκελίδας σκόρδου ημερησίως έχει πολύτιμη αντικαρκινική δράση.

 

Μούρα

Τα μούρα αποτελούν ένα γευστικό και ολιγοθερμιδικό σνακ. Όμως εκτός από αυτό, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες έχουν καταστροφική επίδραση για τα κύτταρα του οργανισμού μας. Ενώσεις που βρίσκονται στα μούρα μπορεί ακόμη να σταματήσουν τη δημιουργία ή να περιορίσουν την εξάπλωση το καρκίνου. Οπότε, ως μέρος της αντικαρκινικής σας δίαιτας, καλό είναι να καταναλώνετε μια χούφτα μύρτιλλα, φράουλες, ή βατόμουρα ημερησίως.

Ντομάτες

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ανδρών από τον καρκίνο του προστάτη. Η κατανάλωση 150γρ ντομάτας ημερησίως μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του DNA των κυττάρων από καταστροφή που πιθανόν να οδηγήσει σε καρκίνο. Οι ντομάτες περιέχουν υψηλή συ-γκέντρωση σε ένα δραστικό αντιοξειδωτικό που λέγεται λυκοπένιο. Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να απορροφήσει το λυκοπένιο καλύτερα από επεξεργασμένες τροφές ντομάτας όπως η σάλτσα ντομάτας, που σημαίνει ότι μακαρόνια ολικής άλεσης με σάλτσα ντομάτας είναι ένας νόστιμος τρόπος να περιορίσετε τον κίνδυνο της ασθένειας.

Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά – η ομάδα που περιέχει το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι – μπορεί να είναι τρομερά χρήσιμα στην προστασία από τον καρκίνο. Ερευνητές έχουν βρει ότι ουσίες σε αυτά τα λαχανικά μπορούν να σας προστατέψουν από την καταστροφική επίδραση των ελεύθερων ριζών στο DNA των κυττάρων. Επιπλέον αποτελούν ασπίδα προστασίας από την έκθεση σε χημικά που προκαλούν καρκίνο (καυσαέριο, λιπάσματα, καπνός κ.ά.), βοηθούν στην καθυστέρηση ανάπτυξης όγκων κ οδηγούν τα καρκινικά κύτταρα στο θάνατο. Είναι μια νόστιμη και υγιεινή προσθήκη στην αντικαρκινική σας δίαιτα.

Πράσινο τσάι

Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που λέγονται κατεχίνες που πιθανόν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου με μια ποικιλία τρόπων. Έρευνες εργαστηρίων έχουν βρει ότι οι κατεχίνες στο τσάι μπορούν να μικρύνουν τους όγκους και να μειώσουν την ανάπτυξη κυτταρικών όγκων. Κάποιες έρευνες σε ανθρώπους έχουν συνδέσει την κατανάλωση τσάι με μειωμένη πιθανότητα καρκίνου. Τόσο το μαύρο, όσο και το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, αλλά θα λάβετε περισσότερα α-ντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι, οπότε σκεφτείτε να προσθέσετε μια με δύο κούπες ημερησίως στην αντικαρκινική σας δίαιτα.

Προϊόντα ολικής άλεσης

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον καρκίνο, τα προϊόντα ολικής άλεσης περιλαμβάνουν πολλά στοιχεία που μπορεί να μειώσουν την πιθανότητα καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων φυτικών ινών και α-ντιοξειδωτικών. Μια μεγάλη έρευνα που περιέλαβε σχεδόν μισό εκατομμύριο ανθρώπων, βρήκε ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου, κάνοντας τα μια από τις καλύτερες τροφές για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το πλιγούρι βρώμης, το κριθάρι, το καστανό ρύζι, το ψωμί και τα μακαρόνια ολικής άλεσης είναι παραδείγματα τέτοιων τροφών.

Κουρκουμάς

Αυτό το πορτοκαλί μπαχαρικό, διάσημο στην ινδική κουζίνα, περιέχει ένα συστατικό που λέγεται κουρκουμίνη που μπορεί να είναι χρήσιμη στη μείωση του κίνδυνου του καρκίνου. Σύμφωνα με την Αμερικανική αντικαρκινική κοινότητα, η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη σε κάποια είδη καρκινικών κυττάρων σε εργαστηριακές δοκιμές και να μειώσει την εξάπλωση καρκίνου ή να μικρύνει ό-γκους σε κάποια ζώα. Τον κουρκουμά μπορείτε να τον βρείτε εύκολα στα καταστήματα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε μια ποικιλία συνταγών.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινη φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι είναι καλές πηγές των αντιοξειδωτικών Β-καροτίνη και λουτεΐνη. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο έρευνας για τον καρκίνο, κάποιες εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι τα χημικά σε αυτές τις τροφές μπορεί να μειώσουν σε μέγεθος κάποια είδη καρκινικών κυττάρων.

Σταφύλια

Η φλούδα από τα κόκκινα σταφύλια είναι μια πηγή υψηλή στο αντιοξειδωτικό ρεσβερατρόλη. Ο χυμός σταφυλιού και το κόκκινο κρασί επίσης περιέχουν αυτό το αντιοξειδωτικό. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι χρήσιμη στο να προτρέψει τον καρκίνο από το να δημιουργηθεί ή να εξαπλωθεί. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι περιορίζει την ανάπτυξη πολλών ειδών καρκινικών κυττάρων. Στους άντρες, συγκεκριμένη ποσότητα κόκκινου κρασιού έχει συνδεθεί με μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Φασόλια

Τα φασόλια παρόλο που δεν είναι ευρέως διαδεδομένο είναι πολύ καλές πηγές αντιοξειδωτικών και πρέπει να συμπεριληφθούν στην α-ντικαρκινική σας δίαιτα. Τα φασόλια επίσης περιέχουν φυτικές ίνες. Γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση περισσότερων από 25γρ φυτικών ινών ημερησίως μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κάποιων μορφών καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος σύμφωνα με την Αμερικανική αντικαρκινική κοινότητα.

Συμπερασματικά, μπορείτε να βελτιώσετε την ποιότητα της διατροφής σας και να προστατευτείτε από την εμφάνιση του καρκίνου, εντάσσοντας τις τροφές που αναφέρονται στο παρόν άρθρο στην καθημερινότητά σας. Η αντικαρκινική διατροφή σε συνδυασμό με σωστή ενυδάτωση, άσκηση και διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, βελτιώνει σημαντικά την υγεία και ανεβάζει τα επίπεδα της ενέργειάς σας.