ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ: Οι 4 κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε

Δεν υπάρχει συνταγογραφούμενη αντικαρκινική διατροφή που μπορεί να προστατεύσει πλήρως το σώμα από τον καρκίνο.

Η υιοθέτηση όμως μιας ισορροπημένης διατροφής με δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, μπορεί να κρατήσει μακριά τον καρκίνο σε βάθος χρόνου.

Η αποφυγή της έκθεσης σε τοξίνες, στρες, αλκοόλ και καπνό, είναι παράγοντες που επίσης συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου.

Δείτε ποιες άλλες αλλαγές είναι σημαντικό να κάνετε στο πλαίσιο μιας αντικαρκινικής διατροφής: 

Μακριά από τοξίνες: Το πρώτο βήμα για να προστατεύσετε το σώμα σας από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, είναι η εξάλειψη των τοξινών που εισέρχονται σε αυτό χωρίς να το καταλαβαίνετε. Φαινομενικά ακίνδυνα προϊόντα ομορφιάς, συχνά περιέχουν καρκινογόνους παράγοντες. Πριν διαλέξετε σαμπουάν και άλλα καθαριστικά προϊόντα, ελέγχετε τα συστατικά τους για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν τοξίνες. Αποφεύγετε τα καθαριστικά με χημικά, αλλά και την αλόγιστη χρήση αναλγητικών, όπως η παρακεταμόλη, καθώς προκαλούν βλάβη στο ήπαρ. Η κατανάλωση φαγητού που έχει ζεσταθεί σε πλαστικό σε φούρνο μικροκυμάτων παρεμβαίνει στη λειτουργία του νευροενδοκρινικού συστήματος. Η διαλείπουσα νηστεία βοηθά στον καθαρισμό του σώματος από τις τοξίνες, ειδικά μέσω του δέρματος, των νεφρών, του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος. Οι πράσινοι χυμοί, τα ωμά τρόφιμα, τα λαχανικά στο ατμό και το αλκαλικό νερό βοηθούν στη διαδικασία αποτοξίνωσης.

Αποφεύγετε το καμένο φαγητό: Το ακρυλαμίδιο σχηματίζεται στο πολύ τηγανισμένο και ξεροψημένο φαγητό και η έκθεση σε αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Αποφεύγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο και πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, μειώνετε την έκθεση σε ακρυλαμιδίο. Τα κέικ, οι τηγανητές πατάτες, τα κρακεράκια, τα πατατάκια και τα μπισκότα βλάπτουν την υγεία μακροπρόθεσμα. Το μαγείρεμα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυξάνει τα επίπεδα ακρυλαμιδίου. Προτιμήστε το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.

Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές: Τα αναψυκτικά, τα παγωτά, τα παγωμένα γιαούρτια και άλλες τροφές που υφίστανται μεγάλη επεξεργασία, προκαλούν προβλήματα υγείας όταν καταναλώνονται συχνά. Λόγω χαμηλού κόστους και διαθεσιμότητας, το σιτάρι και το καλαμπόκι επιδοτούνται και πωλούνται με τη μορφή επεξεργασμένων προϊόντων, περιέχουν όμως πολλά φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα και βαρέα μέταλλα. Τα οργανικά ολικής άλεσης προϊόντα αποτελούν βασικό κομμάτι μιας αντικαρκινικής διατροφής για τη διατήρηση της υγείας.

Τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες: Για να καταπολεμήσετε τις πιθανότητες καρκίνου, είναι σημαντικό να τρώτε τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κέιλ και το λάχανο. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο του μαστού, του εντέρου, του προστάτη και του ορθού. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες C και A αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το ανοσοποιητικό. Το σκόρδο, το πράσινο τσάι και το ελαιόλαδο, μειώνουν τη φλεγμονή και προλαμβάνουν τις βλάβες του ανοσοποιητικού και κατά συνέπεια τον καρκίνο. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο σε συνδυασμό με βιταμίνη D3 προλαμβάνουν τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.