Οι 6 τροφές που αγνοείς ότι προκαλούν φλεγμονές !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Φλεγμονή είναι το σύνολο των τοπικών και συστηματικών μηχανισμών που ενεργοποιεί ο οργανισμός αντιδραστικά μετά από την επίδραση σε αυτόν διαφόρων βλαπτικών παραγόντων. Οι φλεγμονές διακρίνονται σε οξείες (διάρκειας λίγων ημερών), υπόξειες (μεταβατικό στάδιο) και σε χρόνιες (μεγαλύτερης διάρκειας).

Από τη μια πλευρά, είναι ο φυσικός τρόπος του σώματος μας να μας προστατεύει όταν είμαστε τραυματίες ή άρρωστοι. Μπορεί να βοηθήσει το σώμα μας να υπερασπιστεί τον εαυτό του από την οποιαδήποτε ασθένεια και να τονώσει την επούλωση των τραυμάτων. Από την άλλη πλευρά όμως, η χρόνια, παρατεταμένη φλεγμονή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία. Είναι ενδιαφέρον όμως να γνωρίζουμε πώς τα τρόφιμα που τρώτε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη φλεγμονή στο σώμα μας.

Εδώ είναι 6 τροφές που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή στον οργανισμό σου και ίσως δεν τις γνωρίζεις.

1. Ζάχαρη και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη

Η κατανάλωση μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και φρουκτόζη οδηγεί σε φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες. Μπορεί επίσης να εξουδετερώσει τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις των ω-3 λιπαρών οξέων από τον οργανισμό σου.

2. Τεχνητά τρανς-λιπαρά

Η κατανάλωση τεχνητών τρανς λιπαρών οξέων μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

3. Φυτικά και σπορέλαια

Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα ωμέγα-6 φυτικού ελαίου μπορεί να προκαλεί φλεγμονή όταν καταναλώνεται σε υψηλές ποσότητες.

4. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Η υψηλή περιεκτικότητας σε ίνες και μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες είναι υγιής τρόπος διατροφής, αλλά οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και προάγουν τη φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες.

5.Υπερβολικό αλκοόλ

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή και να οδηγήσει σε φλεγμονές σε όλο το σώμα μας.

6. Επεξεργασμένο κρέας

Το επεξεργασμένο κρέας είναι υψηλό σε φλεγμονώδεις ενώσεις όπως τα AGE και η ισχυρή του συσχέτιση με τον καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί εν μέρει να οφείλεται σε μια φλεγμονώδη αντίδραση.