Διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά: 8 αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σας (ΦΩΤΟ)

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχουν βιταμίνες (Α, Β, D), σημαντικά μέταλλα (ασβέστιο) και ιχνοστοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.

Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους λόγω της δυσανεξίας ή της ευαισθησίας στη λακτόζη.

Πριν υιοθετήσετε μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, δείτε τα οφέλη, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό σας.

Αδύναμα οστά: Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και άλλα μέταλλα σημαντικά για το «χτίσιμο» δυνατών οστών, ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά, θα πρέπει να βρείτε τρόπο αναπλήρωσής τους. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου.

 

Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Το γάλο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διαχείριση των επιπτώσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Η δίαιτα DASH, η οποία μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή, προβλέπει την αύξηση των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών. Όσοι αυξάνουν μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αλλά αν προσθέσουν και τρεις μερίδες γαλακτοκομικών, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Πρόσληψη βάρους: Παρότι κάποια γαλακτοκομικά έχουν πολλές θερμίδες (τυρί, παγωτά), μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα προκαλεί πληρότητα και βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους.

 Διαχείριση ακμής: Πολλές μελέτες συνδέουν την ακμή με την κατανάλωση γάλακτος, ειδικά του αποβουτυρωμένου, κάτι που δεν φαίνεται να ισχύει για το τυρί και το γιαούρτι. Δεν υπάρχουν ωστόσο ισχυρές αποδείξεις που να δικαιολογούν τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών από τη διατροφή για την αντιμετώπιση της ακμής

Η δυσανεξία στη λακτόζη θα επιδεινωθεί: Εάν έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, σας λείπει το ένζυμο που διασπά τα σάκχαρα του γάλακτος. Αν δεν κόψετε τα γαλακτοκομικά, θα μειώσετε τα συμπτώματα, μέσω της αύξησης των υγιών βακτηριών του εντέρου. Μπορείτε να καταναλώνετε γαλακτοκομικά, αρκεί να τα χωρίζετε σε μικρότερες μερίδες και πάντα μαζί με φαγητό, ώστε να μην γίνεται πολύ γρήγορα η πέψη τους.

Λιγότερο φούσκωμα: Εάν νιώθετε φούσκωμα μετά την κατανάλωση παγωτού, πίτσας ή γάλακτος, ίσως η λύση να βρίσκεται στον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών. Το σύμπτωμα ίσως να οφείλεται στη δυσανεξία στη λακτόζη.

 

Μειώνετε τον κίνδυνο καρκίνου: Κάποια γαλακτοκομικά αυξάνουν τη φλεγμονή στον οργανισμό. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου, κυρίως μέσω των γαλακτοκομικών, αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη για τους άνδρες, επειδή μείωσε τις ποσότητες μιας ορμόνης που πιστεύεται ότι εμποδίζει την ανάπτυξη καρκίνου. Επιπλέον, κάποια γαλακτοκομικά περιέχουν παρασιτοκτόνα, αυξητικές ορμόνες και άλλα δυνητικά καρκινογόνα συστατικά, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.