

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν μεγάλη θρεπτική αξία, καθώς περιέχουν βιταμίνες (Α, Β, D), σημαντικά μέταλλα (ασβέστιο) και ιχνοστοιχεία για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού.
Τα τελευταία χρόνια πολλοί άνθρωποι αποκλείουν τα γαλακτοκομικά από τη διατροφή τους λόγω της δυσανεξίας ή της ευαισθησίας στη λακτόζη.
Πριν υιοθετήσετε μια διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά, δείτε τα οφέλη, αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό σας.
Αδύναμα οστά: Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνη D και άλλα μέταλλα σημαντικά για το «χτίσιμο» δυνατών οστών, ειδικά κατά την παιδική και εφηβική ηλικία. Εάν ακολουθείτε δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά, θα πρέπει να βρείτε τρόπο αναπλήρωσής τους. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο και το εμπλουτισμένο γάλα αμυγδάλου.
Αύξηση της αρτηριακής πίεσης: Το γάλο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο βοηθά στη διαχείριση των επιπτώσεων του νατρίου στην αρτηριακή πίεση. Η δίαιτα DASH, η οποία μειώνει αποτελεσματικά την αρτηριακή πίεση χωρίς φαρμακευτική αγωγή, προβλέπει την αύξηση των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών. Όσοι αυξάνουν μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση, αλλά αν προσθέσουν και τρεις μερίδες γαλακτοκομικών, τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.
Πρόσληψη βάρους: Παρότι κάποια γαλακτοκομικά έχουν πολλές θερμίδες (τυρί, παγωτά), μελέτες έχουν δείξει ότι το γάλα προκαλεί πληρότητα και βοηθά στη διατήρηση υγιούς βάρους.
