Οι τροφές με τα χαμηλά λιπαρά που σας… παχαίνουν!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μπορεί να επιλέγετε τροφές με χαμηλά λιπαρά και έτσι να νομίζετε ότι έχετε προστατέψει τον οργανισμό σας, αλλά σύμφωνα με μία νέα έρευνα, αυτές μπορεί να περιέχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού της παχυσαρκίας, σε σύνδρομα του μεταβολισμού και στις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου. Ο λόγος είναι ότι ουσιαστικά παρεμβαίνουν στα μικρόβια του γαστρεντερικού σωλήνα. 

Οι ουσίες αυτές είναι οι γαλακτωματοποιητές, δηλαδή συστατικά όπως η λεκιθίνη, πολυοσορβικό 80, καραγενάνη, πολυγλυκερόλες, κόμμι και άλλα, που χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της υφής και για να επεκτείνουν τον χρόνο ζωής πολλών τροφίμων που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ.

Ο Andrew Gewitz, καθηγητής βιολογίας στο Georgia State University και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης αναφέρει: "Αυτό που προσπαθούμε τα τελευταία χρόνια, είναι να καταλάβουμε σε τι οφείλεται η αύξηση των συνδρόμων του μεταβολισμού και της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου" . Τα σύνδρομα μεταβολισμού περιλαμβάνουντην παχυσαρκία, τον αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Και όλες αυτές οι ασθένειες όπως εξηγεί ο Gewitz, συνδέονται με τις αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου. Οι γαλακτωματοποιητές είναι πολύ κοινοί στα πρόσθετα τροφίμων και η αυξημένη τους χρήση σχεδόν συμπίπτει με την αύξηση αυτών των χρόνιων παθήσεων...

Οι επιστήμονες σκοπεύουν να εξετάσουν επιπλέον γαλακτωματοποιητές και να συνεχίσουν με δοκιμές σε ανθρώπους.