Νόμιμα στις ΗΠΑ τα αυτόνομα οχήματα χωρίς τιμόνι

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι προδιαγραφές ασφάλειας για την κυκλοφορία οχημάτων στις ΗΠΑ αλλάζουν ώστε να καταργηθεί η απαίτηση για χειριστήρια όπως το τιμόνι και τα πεντάλ σε πλήρως αυτόνομα αυτοκίνητα.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) προχώρησε στην αλλαγή έπειτα από αίτημα που υπέβαλε τον περασμένο μήνα η General Motors, η οποία σχεδιάζει να δοκιμάσει σε δημόσιους δρόμους αυτόνομα οχήματα χωρίς χειριστήρια.

Οι υφιστάμενοι κανόνες που συντάχθηκαν πριν από δεκαετίες προβλέπουν ότι τα οχήματα «θα έχουν πάντα θέση οδηγού», επισημαίνει το Reuters.

«Για οχήματα που σχεδιάστηκαν αποκλειστικά για χειρισμό από ADS [αυτοματοποιημένο σύστημα οδήγησης], όργανα ελέγχου που λειτουργούν χειροκίνητα είναι λογικά μη απαραίτητα» αναφέρει η NHTSA στον αναθεωρημένο κανονισμό.

Η υπηρεσία τονίζει ωστόσο ότι τα αυτόνομα οχήματα πρέπει να προσφέρουν στους επιβάτες τα ίδια επίπεδα ασφάλειας με τα συμβατικά.

Ο νέος κανονισμός προβλέπει ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κάθονται στη θέση όπου κανονικά θα βρισκόταν ο οδηγός, καθώς η θέση αυτή δεν έχει σχεδιαστεί για την προστασία ανηλίκων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Παρόλα αυτά, σε περίπτωση που ένα παιδί καθίσει στη συγκεκριμένη θέση το όχημα δεν απαιτείται να ακινητοποιηθεί.

Η NHTSA διευκρίνισε επίσης ότι ο υφιστάμενος κανονισμός ήδη επιτρέπει την κυκλοφορία αυτόνομων οχημάτων εφόσον διαθέτουν τιμόνι.