ΣΟΚ: Ανυποψίαστοι καταναλωτές διώκονται για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ τους

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην online φάκα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν δεκάδες ιδιώτες καταναλωτές αλλά και εκατοντάδες έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων έπειτα από διασταυρώσεις που πραγματοποίησαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυκλώματα εισάγουν και διαθέτουν σε ανυποψίαστους καταναλωτές τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα τα οποία όπως και έχει αναφέρει πολλές φορές το Newsauto.gr εκτελωνίζονται στο όνομα του νέου τους ιδιοκτήτη με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι έμποροι να μην φαίνονται πουθενά στην εισαγωγή τους και τώρα να διώκονται για λαθρεμπορία οι ανυποψίαστοι καταναλωτές καταβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ!

Οι επιτήδειοι έμποροι, που συμμετέχουν σε αυτά, δηλώνουν μικρότερη αξία πώλησης και διαφορετικά στοιχεία πωλητή ή αγοραστή, χωρίς να εμφανίζονται οι ίδιοι ή οι έμποροι του εξωτερικού, για τα οχήματα, που εισάγουν από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικό στόχο να μην καταβληθεί ο ΦΠΑ ή να καταβληθεί σημαντικά μειωμένος.

Ωστόσο πλέον τα στελέχη της ΑΑΔΕ αλλά και των Τελωνείων πραγματοποιούν ελέγχους και διασταυρώσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μάλιστα ενημερώνονται και οι τελωνειακές Αρχές άλλων κρατών-μελών όπου έχουν κυκλοφορήσει τα επίμαχα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες ή έχουν αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά του οχήματος (δηλωμένος φτωχότερος εξοπλισμός) ή άλλα ποσά σε τιμολόγια αγοραπωλησιών.

Όπως αποδείχθηκε οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έβγαλαν «λαβράκια» καθώς στο πρώτο τρίμηνο του 2021 σε 330 αιτήματα ελέγχου προς άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη διαπιστωθεί παραβάσεις σε 68 αιτήματα στα οποία εμπλέκονται 59 ιδιώτες καταναλωτές και 153 έμποροι εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ. Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί ξεπερνούν τις 466.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ αναμένεται να πολλαπλασιαστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι καταναλωτές πάντως που θέλουν να αγοράσουν κάποιο εισαγόμενο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο καλό θα είναι να μην δέχονται να φαίνεται ότι το εκτελωνίζουν εκείνοι αντί του εμπόρου καθώς σε περίπτωση ελέγχου και διαπίστωσης αλλοιωμένων χαρακτηριστικών του οχήματος που επηρεάζει το ύψος του Τέλους Ταξινόμησης υπεύθυνοι θα είναι οι καταναλωτές και οι επιτήδειοι έμποροι θα παραμένει ελεύθεροι να ψαρέψουν το επόμενό τους θύμα…

Πηγή: newsauto