ΣΟΦΙΑ ΤΣΙΦΑΚΗ: Η δύναμη της συγχώρεσης !

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


......της Σοφίας Τσιφάκη

Οι διαπροσωπικές μας σχέσεις πολλές φορές μας επιφυλάσσουν πόνο, αδικία, απογοήτευση, πίκρα και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις που μας οδηγούν στο θυμό, στο μίσος και στην εκδίκηση, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζεται και να υποφέρει η ψυχή μας… Η θεραπεία για αυτά τα τοξικά συναισθήματα βρίσκεται στη δύναμη της συγχώρεσης. Πολλοί από εμάς πιστεύουμε ότι η συγχώρεση είναι μια πράξη που αφορά τους άλλους. Το όφελος όμως της συγχώρεσης αφορά πρώτα εμάς. Αποτελεί μια πράξη μέγιστης ψυχικής δύναμης και πνευματικής καλλιέργειας. Είναι μια δύσκολη και απαιτητική διεργασία που ζητά την υπέρβαση του ίδιου μας του εαυτού.

Αναμφίβολα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ώστε να καταφέρουμε να συγχωρέσουμε κάποιον που μας πλήγωσε και ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να συγχωρέσουμε τον εαυτό μας, αναγνωρίζοντας το δικό μας μερίδιο ευθύνης. Αξίζει όμως τον κόπο, αρκεί να σκεφτούμε ότι συγχωρώ σημαίνει με λίγα λόγια ΄΄δίνω στον εαυτό μου το δικαίωμα να ζει χωρίς πόνο΄΄, ΄΄δεν επιτρέπω σε κανέναν να έχει διαρκή έλεγχο στη ζωή μου΄΄, ΄΄εχω κάθε δικαίωμα να μπορώ να απολαμβάνω τις χαρές της ζωής΄΄… Όταν συγχωρώ κάποιον δε σημαίνει ότι συμφωνώ με την πράξη του ή ότι έχω ξεχάσει… Όμως, καθώς ο χρόνος θα περνά ο πόνος θα μαλακώνει.

Επιλέγουμε λοιπόν να βάλουμε μπροστά την αγάπη, την μεγαλοψυχία, την ταπεινότητα και το θάρρος μας, ώστε να κατανοήσουμε την συμπεριφορά του ανθρώπου που μας πλήγωσε, προσπαθώντας να μπούμε στη θέση του και προσπαθώντας να νιώσουμε όπως αισθάνθηκε όταν έκανε το λάθος.

Συμπερασματικά λοιπόν, επιλέγουμε να συγχωρέσουμε γιατί έχουμε ανάγκη να ελευθερωθούμε από το βασανιστικό συναισθηματικό φορτίο το οποίο είναι ασήκωτο ώστε να ξαναβρούμε την εσωτερική μας γαλήνη και να οδηγηθούμε στη λύτρωση και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής!

Σοφία Τσιφάκη ΒΑ, ΜΑ

Πτυχιούχος Ψυχολογίας

Μετεκπαιδευθείσα στην Κλινική Ψυχολογία

του Πανεπιστημίου Indianapolis (U.S.A)