Το κόκκινο είναι το χρώμα των νικητών σύμφωνα με έρευνα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Οι αθλητές που φορούν κόκκινες εμφανίσεις νικούν συχνότερα (κατά 10%) από αυτούς που αγωνίζονται με άλλα χρώματα, σύμφωνα με μία γερμανική έρευνα.

Οι Γερμανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως η εξήγηση είναι διπλή: οι αθλητές που είναι ντυμένοι στα κόκκινα νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ παράλληλα θεωρούναι από τους αντιπάλους τους πιο επιθετικοί και κυρίαρχοι.

Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνεύσει την επιτυχία κόκκινων ομάδων όπως η Λίβερπουλ, η Μάντσεστερ και η Άρσεναλ στην Αγγλία ή ο Ολυμπιακός στην Ελλάδα.

Η μελέτη έγινε από ομάδα αθλητικών ψυχολόγων του πανεπιστημίου του Μίνστερ, υπό τον Νόρμπερτ Χάγκεμαν, σύμφωνα με το New Scientist και το βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν σε ένα αγώνα η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη ανάμεσα στους δύο αντιπάλους ή σε δύο ομάδες, ο παράγων του χρώματος δεν μπορεί να κάνει το… θαύμα του. Όμως όσο μικρότερη γίνεται η διαφορά δυναμικότητας, τόσο το κόκκινο χρώμα στα ρούχα των αθλητών παίζει το ρόλο του και μπορεί να καθορίσει την έκβαση είτε ενός αγώνα τάε-κβο-ντο υπέρ του "κόκκινου" αθλητή, είτε ενός αγώνα ποδοσφαίρου.

Μια προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, που είχε γίνει από τους εξελικτικούς ανθρωπολόγους Ράσελ Χιλ και Ρόμπερτ Μπάρτον του βρετανικού πανεπιστημίου Ντέραμ, ανέλυσε το πώς το χρώμα των στολών των αθλητών επηρέαζε το αποτέλεσμα σε διάφορους αγώνες (πυγμαχίας, τάε-κβο-ντο, πάλης κ.α.) στους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004. Όπως προέκυψε, περίπου το 55% των νικών αφορούσαν τους "κόκκινους" αθλητές και το 45% τους "μπλε".

Μια άλλη μελέτη, υπό τον Μάρτιν Άτριλ του πανεπιστημίου του Πλίμουθ της Βρετανίας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Journal of Sports Sciences” και ανέλυσε 56 αγγλικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, οι ομάδες με κόκκινο χρώμα στις φανέλες τους πέτυχαν υψηλότερες θέσεις στην τελική κατάταξη – ή κέρδισαν το πρωτάθλημα.

Πηγή: healthpro.gr