Ο αγώνας Μιχαλολιάκου, η υποχρέωση του ΟΛΠ και ο Πειραιάς που αγαπάμε!


Η Piraeus Press δίνει το στίγμα της νέας εποχής για τον Πειραιά, διεκδικεί και παρεμβαίνει δυναμικά στα δρώμενα της πόλης.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ αλλάζει. Αυτό είναι πλέον πασιφανές αν προσέξει κανείς πόσα γεγονότα βρίσκονται σε εξέλιξη και ποια έργα έχουν παραδοθεί προς όφελος των πολιτών.

ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ θητείας, ο δήμαρχος Πειραιώς κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος υλοποιεί μια σειρά από δεσμεύσεις που έλαβε. Για κάποιες απ’ αυτές ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι αναρωτιούνταν αν θα τα κατάφερνε. Η ανάπλαση του κτήματος Δηλαβέρη, η αξιοποίηση και η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας, η ανάδειξη του νεοκλασικού μεγάρου της Κανθάρου, η δρομολόγηση συνεργειών και συμπράξεων για μια σειρά ακινήτων αποδεικνύουν ότι αυτή η δημοτική ομάδα δίνει έναν αγώνα που δεν θα περάσει στα ψιλά.

ΚΑΝΕΙΣ δεν λέει ότι όλα γίνονται τέλεια. Ωστόσο υπάρχει δραστηριότητα, η προσπάθεια δεν είναι θεωρητική αλλά καθημερινά επιβεβαιώνεται με πράξεις. Άλλωστε ο δήμαρχος κατάφερε να ξαναβάλει τον Πειραιά, την πόλη μας, στην ατζέντα. Ύστερα από χρόνια ένας πρωθυπουργός, ο κ. Αντώνης Σαμαράς, επέλεξε το μεγάλο λιμάνι για να επανεκκινήσει την ανάπτυξη και την οικονομία.

ΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ θα μπορούσε να εξηγήσει κανείς ότι έχει τηρήσει κάθε δέσμευση απέναντι στον δήμαρχο; Πώς θα μπορούσε να κρίνει ακόμα και ο πιο αυστηρός επικριτής της δημοτικής αρχής την παρουσία του κ. Σαμαρά στον Πειραιά τόσο κατά τον εορτασμό των Θεοφανείων, όσο και στο μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε πρόσφατα στην πόλη με τη μορφή δείπνου εργασίας;

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ήταν, είναι και θα αποτελέσει το κύριο σημείο της χώρας για την ναυτιλία, το εμπόριο και την οικονομία. Είναι άμεση ανάγκη να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο και δυναμικό ναυτιλιακό κέντρο από την Ακτή Μιαούλη μέχρι τον Άγιο Διονύσιο στα πρότυπα του λονδρέζικου Σίτυ. Αυτό προϋποθέτει στρατηγικό σχεδιασμό και καλή θέληση από τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΠΛΑΙΣΙΟ επικαιροποιείται η υποχρέωση του ΟΛΠ να συνεισφέρει εμπράκτως στην πόλη που τον φιλοξενεί και τον ζωοδοτεί. Η διαχειριστική αρχή του λιμανιού πρέπει να παράσχει αντισταθμιστικά οφέλη προς την πόλη με υποδομές και με ρευστό. Ταυτοχρόνως, πρέπει να τελειώσει η εκκρεμμότητα με το «φάντασμα» της «παγόδας». Η αναστολή λειτουργίας του παλιού εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή του Αγίου Νικολάου έχει προκαλέσει ζημιά στην πόλη.

ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ που αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν του Πειραιά, όπως η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, έχουν «ξενητευτεί». Η μία είναι τα «Ποσειδώνια» και η άλλη είναι η “Defendory”. Ο ΟΛΠ πρέπει να προχωρήσει άμεσα τα έργα για την κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στην πόλη και να ξαναφέρει τις εκθέσεις. Επίσης, ας προχωρήσει επιτέλους η υποστήλωση της «παγόδας» και η μετατροπή της σε ξενοδοχείο πέντε αστέρων. Η απουσία βούλησης δεν μπορεί να λειτουργεί δυνητικά υπέρ της στασιμότητας ή της υποβάθμισης μιας περιοχής.

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ δεν γυρίζει πίσω. Ο Πειραιάς έχει ξαναμπεί δυναμικά στο παιγνίδι είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Οι πολίτες αυτής της πόλης την αγαπούν, δεν την εγκαταλείπουν και στηρίζουν πέρα από κομματικές ή πολιτικές επιλογές τους δημοτικούς άρχοντες που τολμούν, που οραματίζονται, που δίνουν αγώνα.

ΑΥΤΟ να το καταλάβει η οποιαδήποτε εξουσία. Κι αν ακόμα κάποιοι λησμονήσουν τις ηθικές υποχρεώσεις τους απέναντι στο λαό του Πειραιά, εδώ θα είναι η Piraeus Press και θα θυμίζει όχι μόνο τα καλώς αλλά και τα κακώς κείμενα. Κι αυτό δεν ονομάζεται παρέμβαση αλλά συνέπεια σε αξίες και αρχές.