Διευθυντής Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: Θέμα χρόνου η επόμενη πανδημία!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Προειδοποίηση για μια επόμενη πανδημία σε έναν κόσμο που σύμφωνα με τον ΠΟΥ παραμένει απροετοίμαστος

Σοβαρή προειδοποίηση είχαμε πριν από λίγη ώρα από τον διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το ενδεχόμενο μιας νέας πανδημίας.

Ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους δήλωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο X:

«Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επόμενη πανδημία είναι θέμα του πότε, όχι του αν. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη πανδημία.

Οι κυβερνήσεις έθεσαν στον εαυτό τους προθεσμία για την ολοκλήρωση της συμφωνίαςPandemic Accord μέχρι την Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Αυτό απέχει τώρα μόλις 15 εβδομάδες.»

Στη σημερινή παρέμβασή του ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η COVID-19 ήταν μια ασθένεια Χ - ένα νέο παθογόνο που προκαλεί μια νέα ασθένεια.

Αλλά θα υπάρξει και άλλη ασθένεια Χ, ή ασθένεια Υ ή ασθένεια Ζ. Και όπως έχουν τα πράγματα, ο κόσμος παραμένει απροετοίμαστος για την επόμενη Ασθένεια Χ και την επόμενη πανδημία. Αν χτυπούσε αύριο, θα αντιμετωπίζαμε πολλά από τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίσαμε με το COVID-19»

Ωστόσο, υπάρχουν επί του παρόντος δύο σημαντικά εμπόδια για την τήρηση αυτής της προθεσμίας.

Το πρώτο είναι μια ομάδα θεμάτων για τα οποία οι χώρες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συναίνεση. Σημειώνουν πρόοδο, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς διαφορών που χρειάζονται περαιτέρω διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών. Κανένα από αυτά δεν είναι ανυπέρβλητο. Εάν οι χώρες ακούσουν η μία τις ανησυχίες της άλλης, είμαι βέβαιος ότι μπορούν να βρουν κοινό έδαφος και κοινή προσέγγιση.

Το δεύτερο σημαντικό εμπόδιο είναι η λιτανεία των ψεμάτων και των θεωριών συνωμοσίας σχετικά με τη συμφωνία:

-Ότι πρόκειται για κατάληψη εξουσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,

-Ότι θα εκχωρήσει κυριαρχία στον ΠΟΥ,

-Ότι θα δώσει στον ΠΟΥ την εξουσία να επιβάλλει αποκλεισμούς ή εντολές εμβολίων στις χώρες,

-Ότι πρόκειται για "επίθεση στην ελευθερία",

-Ότι ο ΠΟΥ δεν θα επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν,

Και ότι ο ΠΟΥ θέλει να ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτά είναι μερικά από τα ψέματα που διαδίδονται. Αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα, αυτά τα ψέματα θα ήταν αστεία».

Το Διακυβερνητικό Όργανο Διαπραγμάτευσης σχετικά με τις πανδημίες

Σημειώνεται πως το Διακυβερνητικό Όργανο Διαπραγμάτευσης, το INB συστάθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 σε ειδική σύνοδο της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας και του ανατέθηκε η διοργάνωση μιας σειράς συνεδριάσεων για τη διαπραγμάτευση μιας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου στο πλαίσιο του καταστατικού του ΠΟΥ για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Οι εργασίες του INB για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας σχετικά με την πανδημία βασίζονται στις αρχές της συμμετοχικότητας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας, της ηγεσίας των κρατών μελών και της συναίνεσης, αναφέρει ο ΠΟΥ. Οι κυβερνήσεις επί του παρόντος αναμένεται να αποφασίσουν για οποιοδήποτε κείμενο στην επόμενη Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας τον Μάιο του 2024. Το προσωπικό του ΠΟΥ λειτουργεί ως γραμματεία σε αυτές τις συζητήσεις, υποστηρίζοντας τις χώρες στο έργο τους, αλλά δεν συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων.