Κακά μαντάτα: Έρχεται η υποπαραλλαγή του κορωνοϊού «Kraken» στην Ευρώπη!

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) έχει καλά και κακά νέα όσον αφορά τον XBB.1.5, την υποπαραλλαγή του κορωνοϊού με το προσωνύμιο «Kraken» που εξαπλώνεται ραγδαία στην Αμερική έχοντας προκαλέσει συναγερμό στους επιδημιολόγους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico, τα κακά νέα είναι ότι ο XBB.1.5 εξαπλώνεται γρήγορα, πιθανότατα επειδή έχει κάποια μεγάλα πλεονεκτήματα έναντι των κυρίαρχων σήμερα στελεχών της παραλλαγής Omicron.

Τα καλά νέα είναι ότι η Ευρώπη έχει κάποιον χρόνο να προετοιμαστεί για το αν και πότε τα κρούσματα θα οδηγηθούν σε έξαρση.

«Υπάρχει πιθανότητα η παραλλαγή αυτή να έχει αυξητική επίδραση στον αριθμό των κρουσμάτων COVID-19 στην ΕΕ, αλλά όχι εντός του επόμενου μήνα, καθώς η παραλλαγή αυτή είναι επί του παρόντος παρούσα στην ΕΕ/ΕΟΧ μόνο σε πολύ χαμηλά επίπεδα», αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο ECDC στην πρόσφατη αξιολόγησή του για το XBB.1.5.

Την Τετάρτη, η τεχνική επικεφαλής για τον COVID-19 τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία Βαν Κερκάβε, δήλωσε ότι ο ΠΟΥ ανησυχεί για το πόσο γρήγορα η υποπαραλλαγή αντικαθιστά άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν.

Στις ΗΠΑ πήγε, από το 4% των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί, στο 40% μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με τη συντονίστρια της αντίδρασης COVID-19 του Λευκού Οίκου. ωστόσο, δεν είναι ακόμη γνωστό αν προκαλεί πιο σοβαρή λοίμωξη.

Το ECDC γράφει ότι ο αυξημένος ρυθμός εξάπλωσης οφείλεται πιθανότατα στην ικανότητα του XBB.1.5 να αποφεύγει την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος που παρέχεται από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό. Έχει επίσης μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη spike -το τμήμα του ιού που συνδέεται με τα κύτταρα του ξενιστή-, η οποία μπορεί να του παρέχει κάποιο πλεονέκτημα.

Προς το παρόν, η υποπαραλλαγή είναι απλώς ένα στίγμα στο ραντάρ της Ευρώπης όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, δήλωσε το ECDC, αν και έχει ανιχνευθεί στη Δανία, τη Γαλλία, την Αυστρία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, το Βέλγιο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.

Τα στοιχεία που προέρχονται από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι το XBB.1.5 εξαπλώνεται επιθετικά, με τα κρούσματα να διπλασιάζονται κάθε εννέα ημέρες.

Ο κίνδυνος είναι ότι η έκρηξη των κρουσμάτων συμπίπτει με μια ήδη δύσκολη περίοδο γρίπης και αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία.

Στο Βέλγιο, οι αρχές δημόσιας υγείας κήρυξαν επιδημία γρίπης εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων, με την κορύφωση να αναμένεται σε τρεις ή τέσσερις εβδομάδες.

Αλλά επειδή η υποπαραλλαγή εκρήγνυται στις ΗΠΑ δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Ευρώπη θα βρεθεί σύντομα στη δίνη του κυκλώνα, επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Μεγάλες διαφορές στην εξάπλωση των παραλλαγών έχουν παρατηρηθεί μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας», υπογραμμίζει το ECDC.