Γιατί πεθαίνουν από τις μεταλλάξεις του κοροναϊού εμβολιασμένοι; Να φοβόμαστε; Το εμβόλιο προστατεύει;


Από τις 15 Μαΐου καταγράφεται ότι οι εμβολιασμένοι είναι περισσότεροι στις ΜΕΘ της χώρας μας από τους ανεμβολίαστους.

Από τις 15 Μαΐου καταγράφεται ότι οι εμβολιασμένοι είναι περισσότεροι στις ΜΕΘ της χώρας μας από τους ανεμβολίαστους.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα και στην έξαρση του τελευταίου κύματος της πανδημίας, οι εννιά στους δέκα που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ δεν είχαν κάνει καθόλου το εμβόλιο ή μόνο την πρώτη δόση. Όπως εξηγούν οι επιδημιολόγοι, όσο αυξάνεται ο αριθμός όσων έχουν κάνει το εμβόλιο, είναι αναμενόμενο να αυξάνεται και ο αριθμός όσων, παρά το γεγονός πως είναι πλήρως εμβολιασμένοι, χρειάστηκαν διασωλήνωση καθώς πρόκειται κυρίως για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και ευπαθείς ομάδες.

Η μετάλλαξη Ομικρον 2 έχει επικρατήσει σε όλον τον κόσμο ενώ ακόμα υπάρχει και η Ομικρον. Αρκετοί από τους νεκρούς του κοροναϊού ήταν εμβολιασμένοι. Όμως οι γιατροί και οι επιστήμονες ΔΕΝ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για αυτό το φαινομενικά υψηλό ποσοστό θανάτων στον πληθυσμό των εμβολιασμένων.

Γενικά δεν σημαίνει πως οι μεταλλάξεις έχουν την ικανότητα να παρακάμπτει το εμβόλιο και να προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι τα επίσημα στοιχεία ενισχύουν την εμπιστοσύνη τους στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Και υπάρχουν τρεις σημαντικοί λόγοι για αυτό.

Πρώτον, τα εμβόλια ΔΕΝ είναι 100% αποτελεσματικά

Δεν θα αντιδράσει κάθε οργανισμός με τον ίδιο τρόπο στο εμβόλιο. Οι ηλικιωμένοι, όπως επίσης και τα άτομα με προβλήματα του ανοσοποιητικού ή άτομα ο οργανισμός των οποίων ήδη ταλαιπωρείται από κάποια άλλη ασθένεια, είναι πιο πιθανό να μην αναπτύξουν εξίσου ισχυρή απόκριση στην ασθένεια με τους νεότερους και υγιέστερους. Τα εμβόλια κοροναϊού είναι πολύ αποτελεσματικά, όμως κάποιοι άνθρωποι παραμένουν ευάλωτοι στον ιό ακόμη και μετά το εμβόλιο.

Όπως έχει αποδειχτεί τα υπάρχοντα εμβόλια χάνουν την αποτελεσματικότητά τους μετά από διάστημα πέντε με έξι μηνών από την ημέρα που έγινε η τελευταία δόση. Θεωρείται αλλά μένει να αποδειχτεί ότι η τρίτη δόση ανεβάζει αρκετά περισσότερο τα αντισώματα στον οργανισμό και μειώνονται μετά από πολλούς μήνες ίσως και χρόνο.

Δεύτερον, ο κίνδυνος θανάτου από κοροναϊό αυξάνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες 

Αν το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από κοροναϊό κατά 95% σε ένα άτομο 80 ετών, για παράδειγμα, το άτομο αυτό εξακολουθεί να κινδυνεύει περισσότερο από έναν ανεμβολίαστο 20χρονο. Ορισμένες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και οι ασθένειες του πνεύμονα επίσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου.

Τρίτον, καθώς όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού εμβολιάζονται, μειώνονται οι ανεμβολίαστοι που μπορούν να προσβληθούν από τον ιό

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι είναι πλέον περισσότεροι από τους ανεμβολίαστους, είναι πολύ πιθανό – και μάλλον το πιθανότερο – οι νέες λοιμώξεις που καταλήγουν σε θάνατο να είναι ίδιες και περισσότερες για τον γηραιότερο, εμβολιασμένο πληθυσμό, από ό,τι για τους νεότερους και ανεμβολίαστους. Ακόμη πιο σαφώς: Αν σε μια χώρα όλοι οι άνθρωποι ήταν εμβολιασμένοι και παρόλα αυτά ο ιός κατάφερνε με κάποιο τρόπο να εξαπλώνεται, τότε το 100% των θανάτων θα αφορούσε εμβολιασμένα άτομα.

Από τους 50 θανάτους εμβολιασμένων στην Αγγλία, όλοι αφορούσαν άτομα άνω των 50 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία, με μέσο όρο 72 ετών. Δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κανένας θάνατος στους εμβολιασμένους και με τις τρεις δόσεις που είναι κάτω από 50 ετών. Συνολικά, τα στοιχεία δείχνουν ότι η θνητότητα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού είναι χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη που είχε καταγραφεί με τη μετάλλαξη Άλφα, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία στα τέλη της περασμένης χρονιάς και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο. Τα επίσημα στοιχεία εκτιμούν τη θνητότητα της μετάλλαξης Άλφα στο 1,9%, ενώ για τη Δέλτα και Ομικρον το αντίστοιχο ποσοστό κινείται μόλις στο 0,3%. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απόκλιση αυτή αντανακλά τόσο τον μαζικό εμβολιασμό όσο και τη βελτίωση στη θεραπεία του κοροναϊού. Επιπλέον, το εμβόλιο εξακολουθεί να μειώνει και τις πιθανότητες λοίμωξης από τον ιό.

Ο Τομ Γουίνγκφιλντ, λέκτορας και γιατρός με ειδίκευση στα λοιμώδη νοσήματα στο Λίβερπουλ της Αγγλίας, σημειώνει στη Wall Street Journal ότι οι επιπτώσεις του εμβολιασμού είναι ορατές στους θαλάμους των νοσοκομείων.

Τα άτομα που χρειάζονται νοσηλεία είναι συντριπτικά λιγότερα σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, τονίζει.Μέχρι στιγμής, η πλειοψηφία τους ανήκει στις ομάδες που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι νεαρότερης ηλικίας, που μόλις πρόσφατα απέκτησαν τη δυνατότητα να κάνουν το εμβόλιο και κατά κανόνα δεν χρειάζονται τόσο εντατική θεραπεία όσο οι μεγαλύτερης ηλικίας ασθενείς.

Ο Δρ. Γουίνγκφιλντ σημειώνει επίσης ότι έχει περιθάλψει εμβολιασμένους ασθενείς κοροναϊού, όμως κατά κανόνα η κατάσταση της υγείας τους ήταν επιβαρυμένη και ήταν συνήθως προχωρημένης ηλικίας. Όπως εξηγεί στη WSJ, η εισαγωγή νέων, υγιών ατόμων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους είναι πολύ σπανιότερο φαινόμενο.

«Νομίζω πως είναι απόδειξη ότι τα εμβόλια λειτουργούν», παρατηρεί. Η Αϊρίν Πίτερσον, καθηγήτρια επιδημιολογίας και πληροφορικής της υγείας στο UCL αναφέρει πως με τη χρήση απλών υπολογισμών είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς τον αριθμό των ανθρώπων που θα είχαν πεθάνει απουσία των εμβολίων σε αυτό το στάδιο της πανδημίας.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας, χρησιμοποιώντας ένα πλήθος στατιστικών αναλύσεων, εκτίμησε ότι το εμβόλιο μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας εξαιτίας της μετάλλαξης Ομικρον και Ομικρον 2 μεταξύ εκείνων που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά 91% έως 98%. Παρά το γεγονός ότι τα εμβόλια προσφέρουν ουσιαστική προστασία από τα σοβαρά συμπτώματα και τον θάνατο, υπάρχουν όλο και περισσότερες ενδείξεις, τόσο από τα εργαστήρια όσο και από τον πραγματικό κόσμο, ότι η μετάλλαξη Ομικρον έχει πράγματι κάποια ικανότητα να παρακάμπτει τα εμβόλια και να προκαλεί ήπια συμπτώματα.

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Αγγλίας αναφέρει ότι η ανάλυση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Δέλτα στην Αγγλία δείχνει ότι το εμβόλιο προσφέρει προστασία απέναντι στα συμπτώματα σε ποσοστό της τάξης του 79% περίπου και από την Ομικρον 60% (τρίτη δόση). Συγκριτικά, τα εμβόλια προστατεύουν από τα συμπτώματα του κοροναϊού κατά 89% στην περίπτωση της μετάλλαξης Άλφα.

«Αυτό που βλέπει στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή η Βρετανία, είναι την αυξανόμενη κάλυψη του πληθυσμού με εμβόλια να περιορίζει την ανάγκη για νοσηλεία, όπως επίσης και τους θανάτους από τη μετάλλαξη Ομικρον. Όμως υπάρχουν ορισμένες λοιμώξεις που παρακάμπτουν το εμβόλιο», εξηγεί στη WSJ ο Τζούλιαν Τανγκ, κλινικός ιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ.

Το εμβόλιο προστατεύει;

«Αν έχετε εμβολιαστεί και περάσατε Όμικρον, η προστασία σας είναι καλή, τουλάχιστον έναντι της σοβαρής νόσου» δήλωσε στο Fortune ο Άλεξ Σίγκαλ, καθηγητής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Υγείας Αφρικής και τελευταίος συντάκτης της μελέτης.

Εκτίμησε μάλιστα ότι όσοι πέρασαν Covid-19 πριν από την εμφάνιση της Όμικρον πιθανότατα θα έχουν χαμηλά επίπεδα ανοσίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει για όσους προσβλήθηκαν από την Όμικρον αλλά δεν έχουν εμβολιαστεί, είπε.

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2021/07/giati-pethainoun-apo-tin-metallaxi-delta-emboliasmenoi-na-fobomaste.html#ixzz7X4IQZUA4