Κορωνοϊός: Ανησυχία για την παραλλαγή ΧΕ – Μπορεί να εξελιχθεί σε «τύπου Φρανκενστάιν»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η παραλλαγή περιέχει χαρακτηριστικά των δύο στελεχών της ΒΑ.1 και ΒΑ.2 – Φόβοι ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο μεταδοτική και να εξελιχθεί σε παραλλαγή «τύπου Φρανκενστάιν»

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στην ιατρική κοινότητα η παραλλαγή «ΧΕ» της μετάλλαξης «Omicron» του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες του πλανήτη.

Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν φόβους ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να είναι η πιο μεταδοτική της νόσου COVID-19 και να εξελιχθεί σε ανασυνδυασμένο στέλεχος «τύπου Φρανκενστάιν».

Η παραλλαγή XE - κρούσματα της οποίας έχουν επίσης εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ινδία και Ταϊλάνδη - είναι ένας συνδυασμός του στελέχους BA.1 και του στελέχους BA.2 της μετάλλαξης «Omicron».

Τέτοιες παραλλαγές είναι γνωστές ως «ανασυνδυασμένες» και συμβαίνουν όταν ένα άτομο μολύνεται με δύο ή περισσότερα στελέχη κάθε φορά παραπέμποντας σε ιούς τύπου «Φρανκενστάιν», όπως σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Post».

Στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 637 επιβεβαιωμένα κρούσματα ανασυνδυασμένης παραλλαγής «XE», όπως αναφέρουν τα στοιχεία των υγειονομικών αρχών της χώρας.

Τι δείχνουν τα δεδομένα για τη μεταδοτικότητά της

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν η παραλλαγή «XE»μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσηση ή να παρακάμψει τα υπάρχοντα εμβόλια, αν και τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι πιο μεταδοτική από προηγούμενες μεταλλάξεις της Omicron.

Η μετάλλαξη «Omicron», η οποία ευθύνεται για πάνω από το 90% των λοιμώξεων που καταγράφηκαν το 2022 , έχει δύο βασικές υποπαραλλαγές, που ονομάζονται BA.1 και BA.2.