Δήλωση βόμβα – Δημιουργός εμβολίου AstraZeneca: «Δεν μπορούμε να εμβολιάζουμε τον πλανήτη κάθε 6 μήνες»

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μία αναμνηστική -και τέταρτη πλέον- δόση εμβολίου δεν θα πρέπει να χορηγηθεί στον κόσμο έως ότου προκύψουν περισσότερα στοιχεία ανέφερε ο Άντριου Πόλαρντ, ένας εκ των δημιουργών του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca και επικεφαλής του οργανισμού εμβολίων της Βρετανίας, προειδοποιώντας πως η χορήγηση εμβολίων ανά έξι μήνες δεν είναι βιώσιμη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική Telegraph, ο καθηγητής Σερ Άντριου Πόλαρντ, πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI), ανέφερε ότι “θα πρέπει να στοχεύσουμε στις ευάλωτες ομάδες” στο μέλλον, αντί να χορηγούνται αναμνηστικές δόσεις σε όλους τους πολίτες άνω των 12 ετών. “Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για να εξακριβωθεί αν, πότε και πόσο συχνά όσοι είναι ευάλωτοι θα χρειαστούν πρόσθετες δόσεις”, δήλωσε.

Ο Άντριου Πόλαρντ τόνισε επίσης πως δεν είναι δυνατό να προσπαθούμε να σταματήσουμε όλες τις μολύνσεις και ότι σε ένα βαθμό “η κοινωνία θα πρέπει να ανοίξει”, ενώ πρότεινε πως η “παραπληροφόρηση” σχετικά με τους κινδύνους του εμβολίου AstraZeneca – την οποία υποστήριξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Εμμανουέλ Μακρόν, προέδρου της Γαλλίας, και της Άνγκελα Μέρκελ, πρώην Καγκελάριου της Γερμανίας- ήταν “πολύ πιθανό” να κοστίσει ζωές στην Αφρική.

“Τα χειρότερα είναι πίσω μας”

Δίνοντας ωστόσο ένα αισιόδοξο μήνυμα και αναφερόμενος στην πρώτη επέτειο από την κυκλοφορία του εμβολίου της AstraZeneca τον περασμένο Ιανουάριο, ο Άντριου Πόλαρντ δήλωσε πως “τα χειρότερα είναι απολύτως πίσω μας. Απλώς πρέπει να περάσουμε τον χειμώνα”, ενώ μιλώντας για τα lockdowns, ο ίδιος τόνισε πως θα ήθελε να μείνουν στην ιστορία. “Σε ένα βαθμό η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Όταν ανοίξουμε, θα υπάρξει μια περίοδος με έξαρση στις λοιμώξεις, γι’ αυτό και ο χειμώνας δεν είναι ίσως η καλύτερη εποχή”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, επικαλούμενος προκαταρκτικά ευρήματα μιας ισραηλινής μελέτης ανέφερε πως μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19 προκαλεί πενταπλασιασμό των αντισωμάτων μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό, ενώ και ο Γερμανός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ είπε στα τέλη Δεκεμβρίου στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ZDF ότι οι Γερμανοί “θα χρειαστούν έναν τέταρτο εμβολιασμό” κατά της Covid-19.