Παιδί: Ο κορωνοϊός επηρεάζει την όραση – Τι λέει έρευνα


Η πανδημία που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός απειλεί ευθέως την όραση των παιδιών. Η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν πως ο περιορισμός στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές επαφές τους και η αυξημένη ενασχόληση με κομπιούτερ και κινητά οδηγεί σε αύξηση των περιστατικών μυωπίας.

Η νεότερη από αυτές τις μελέτες πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Οι ερευνητές συνέκριναν τα ποσοστά της μυωπίας σε παιδιά πριν και μετά την πανδημία. Τα παιδιά είχαν ηλικία 6-8 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Η σύγκριση έγινε μεταξύ:

  • 1.084 παιδιών που είχαν εξεταστεί το 2018
  • 709 παιδιών που εξετάστηκαν το 2020

Όλα τα παιδιά απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις για τον χρόνο που αφιερώνουν στο παιχνίδι εκτός σπιτιού. Ανέφεραν επίσης πόσες ώρες έπαιζαν ή διάβαζαν χρησιμοποιώντας ψηφιακά μέσα.

Τι έδειξε η μελέτη

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι η ετήσια συχνότητα της μυωπίας ήταν σχεδόν 30% μετά την πανδημία που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Πριν από αυτήν, όμως, ήταν μόλις 12%! Αυτό σημαίνει ότι ο κορωνοϊός αύξησε κατά 2,5 φορές τα ποσοστά της μυωπίας στα παιδιά σχολικής ηλικίας.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Jason Yam από το Κινεζικό Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, η «κοντινή εργασία» αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μυωπία. Αντιθέτως, ο αυξημένος χρόνος σε υπαίθριους χώρους δρα προστατευτικά. Με τον όρο «κοντινή εργασία» περιγράφεται κάθε εργασία που απαιτεί να κοιτάζουμε από κοντά μία οθόνη. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει διάβασμα, γράψιμο, παιχνίδι στο κινητό ή στο λάπτοπ, το να βλέπει κάποιος ταινίες στο λάπτοπ κ.λπ.

Παιχνίδι σε υπαίθριους χώρους

Δυστυχώς, τα lockdown και οι περιορισμοί έκλεισαν για μήνες τα παιδιά στο σπίτι. Και αυτό άλλαξε τον τρόπο εργασίας αλλά και ψυχαγωγίας τους. Όντως, η νέα μελέτη κατέδειξε δραματικές αλλαγές πριν και μετά την πανδημία.

Στην πραγματικότητα, τα παιδιά μείωσαν τον χρόνο του υπαίθριου παιχνιδιού από 75 λεπτά ημερησίως κατά μέσον όρο, σε 24 λεπτά. Ταυτοχρόνως, αύξησαν τον χρόνο ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα από 3,5 ώρες ημερησίως σε 8 ώρες ημερησίως κατά μέσον όρο!

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «στα παιδιά με γενετική προδιάθεση στη μυωπία, ο κορωνοϊός και οι περιορισμοί του επιτάχυναν την ανάπτυξή της. Αυτό είναι σημαντικό, διότι η μυωπία δεν είναι μία αθώα κατάσταση. Τουναντίον, αυξάνει τον κίνδυνο πολλών άλλων σοβαρών οφθαλμοπαθειών. Μάλιστα πολλές από αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης αργότερα στη ζωή», τόνισε ο Dr. Yam.

Ανάλογα ευρήματα είχαν και άλλες μελέτες. Νωρίτερα εφέτος, λ.χ., μελέτη σε περισσότερα από 120.000 παιδιά στην Κίνα έδειξε ότι ο κορωνοϊός τριπλασίασε τα ποσοστά της μυωπίας το 2020.