Οστεοπόρωση: Δείτε γιατί κινδυνεύετε να πάθετε και άνοια

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


H συγκεκριμένη πάθηση αναπτύσσεται αργά, και επειδή σπάνια υπάρχουν εμφανή συμπτώματα, μπορεί συχνά να μη διαγνωστεί μέχρι να σπάσει ένα οστό. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οστεοπόρωση επηρεάζει περίπου 10 εκατομμύρια άτομα. Τις τελευταίες δεκαετίες, διάφορες μελέτες εξέτασαν πιθανές συνδέσεις μεταξύ της οστεοπόρωσης και της άνοιας. Πρόσφατα, ερευνητές της ομάδας επιδημιολογίας της IQVIA – μιας εταιρείας επιστήμης δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης με έδρα τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας – ξεκίνησαν να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ αυτών των φαινομενικά διαφορετικών καταστάσεων. Χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Disease Analyzer, η οποία συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικά με διαγνώσεις, συνταγές και δημογραφικά στοιχεία που λαμβάνονται από συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών που χρησιμοποιούν οι γιατροί, σύμφωνα με το Wikihealth. Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν τον περασμένο μήνα στο Journal of Alzheimer’s Disease.

Κίνδυνος άνοιας και οστεοπόρωση:

Η μελέτη περιελάμβανε σχεδόν 60.000 συμμετέχοντες: 29.983 άτομα με οστεοπόρωση και τον ίδιο αριθμό ατόμων ελέγχου χωρίς οστεοπόρωση. Οι συμμετέχοντες αντιστοιχίστηκαν με βάση μια σειρά μεταβλητών, όπως η ηλικία, το φύλο, άλλες ιατρικές παθήσεις που είχαν και φάρμακα που έπαιρναν. Παρακολουθήθηκαν για διάστημα έως και 20 ετών. Μέχρι το τέλος της μελέτης, το 20,5% των γυναικών με οστεοπόρωση και το 16,4% των ατόμων ελέγχου είχαν διαγνωστεί με άνοια. Στους άνδρες, άνοια διαγνώστηκε στο 22% των ατόμων με οστεοπόρωση και στο 14,9% των ανδρών χωρίς οστεοπόρωση. Αν το αναλύσουμε, αυτό ισοδυναμεί με 1,2 φορές αύξηση του κινδύνου άνοιας για τις γυναίκες και 1,3 φορές για τους άνδρες.

Γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος άνοιας ατόμων με οστεοπόρωση;

Αν και δεν υπάρχει οριστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, υπάρχουν ορισμένες θεωρίες. Όπως εξηγεί ο συγγραφέας Dr. Louis Jacob, «η κύρια υπόθεση για την εξήγηση της σχέσης μεταξύ οστεοπόρωσης και άνοιας είναι ότι οι δύο αυτές καταστάσεις έχουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου». Υπάρχει μια συλλογή βιοδεικτών που απαντώνται και στις δύο καταστάσεις. Για παράδειγμα, η ApoE4 αυξάνει τον κίνδυνο τόσο της άνοιας όσο και της οστεοπόρωσης. Ομοίως, τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Κ, βιταμίνης D, ανδρογόνων (όπως η τεστοστερόνη) και οιστρογόνων αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο και των δύο καταστάσεων. Επειδή η μελέτη χρησιμοποίησε ένα τόσο μεγάλο σύνολο δεδομένων, τα ευρήματα είναι ισχυρά. Ωστόσο, οι επιστήμονες σημειώνουν επίσης ορισμένες ελλείψεις. Για παράδειγμα, δεν είχαν πλήρη πρόσβαση σε παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να έχουν παίξει ρόλο στην εξέλιξη της νόσου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η κατάσταση του καπνίσματος.

Εφαρμογή στον γενικό πληθυσμό:

Για όσους πάσχουν από οστεοπόρωση ή γνωρίζουν κάποιον που πάσχει, αξίζει να τοποθετήσετε την αύξηση του κινδύνου άνοιας σε μια προοπτική. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 9 στους 100 ανθρώπους άνω των 65 ετών έχουν άνοια. Αν αυξήσουμε αυτόν τον κίνδυνο κατά 1,3 φορές για τους άνδρες με οστεοπόρωση, αυτό ισοδυναμεί με περίπου 12 άτομα σε κάθε 100 – 3 επιπλέον περιπτώσεις άνοιας ανά 100 άτομα με οστεοπόρωση. Ωστόσο, σε επίπεδο πληθυσμού, η αύξηση κατά 1,2- ή 1,3 φορές γίνεται πολύ πιο σημαντική. Παγκοσμίως, για παράδειγμα, η οστεοπόρωση επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια γυναίκες. Στην περίπτωση αυτή, μια αύξηση κατά 1,2 φορές του κινδύνου άνοιας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει εκατομμύρια πρόσθετες περιπτώσεις άνοιας. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εμβαθύνουν στους μηχανισμούς που μοιράζονται και οι δύο παθήσεις, παρέχοντας ενδεχομένως πληροφορίες για τη θεραπεία και την πρόληψη της άνοιας και της οστεοπόρωσης.

Πηγή: pentapostagma