Από αυτό εξαρτάται: Ο παράγοντας που καθορίζει αν θα κολλήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος ή όχι

A pharmacist prepares doses of COVID-19 vaccine for distribution to people at a pop-up vaccination site set up inside United Revival Mennonite Church, in the Brooklyn borough of New York City, NY, February 4, 2021. As part of a statewide effort to speed up vaccinations, nine COVID-19 vaccination pop-up centers opened in New York City, set up in churches, public housing complexes and other community centers to prioritize underserved people of color; another 25 other pop-up vaccinations sites are planed across the state, expected to inoculate 25,000 people each. (Photo by Anthony Behar/Sipa USA)(Sipa via AP Images)
Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ένας από τους λόγους που έχουν… ξεσαλώσει εσχάτως οι αντιεμβολιαστές είναι ότι πολλά πλήρως εμβολιασμένα άτομα παρά την εντύπωση που υπήρχε αρχικά, προσβάλλονται κανονικά απ’ τον ιό.

Το αφήγημα των αρνητών λοιπόν είναι ότι αφού οι εμβολιασμένοι και μεταδίδουν τον ιό και μπορούν να προσβληθούν από αυτόν δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνει κάποιος το εμβόλιο.

Για το άτοπο του αφηγήματος είναι περιττό να επιχειρηματολογήσει κανείς. Εκείνο που είναι σημαντικό όμως είναι να απαντηθεί το ερώτημα, από τι εξαρτάται αν θα νοσήσει ένας πλήρως εμβολιασμένος ή όχι. Το ρεπορτάζ των NYT δίνει απαντήσεις που ξεκαθαρίζουν το τοπίο. Καταρχάς για την εντύπωση που έχουν πολλοί ότι εφόσον εμβολιαστούν θα είναι άτρωτοι:

«Τα εμβόλια μας προστατεύουν, όπως μια ομπρέλα ώστε να μείνουμε στεγνοί από τη βροχή. Αν, όμως, βρεθούμε εν μέσω τυφώνα, είναι βέβαιο ότι θα βραχούμε. Αυτή ακριβώς την κατάσταση δημιούργησε η μετάλλαξη “Δέλτα” και σίγουρα, καθώς παραμένουν παρά πολλοί ανεμβολίαστοι, η διασπορά της θα είναι μεγάλη. Όλοι, λοιπόν, θα βρεθούμε σε τυφώνα» σημειώνει ο δρ Ερικ Ρούμπιν, αρχισυντάκτης της επιθεώρησης New England Journal of Medicine.

Όσο για το τι είναι αυτό που καθορίζει αν θα προσβληθεί από τον ιό ένας πλήρως εμβολιασμένος η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Εξαρτάται από το πόσα αντισώματα πυροδότησε το εμβόλιο, πόσο ισχυρά είναι αυτά έναντι της μετάλλαξης και αν τα επίπεδά τους στο αίμα μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Σε κάθε περίπτωση, οι ανοσολογικές μας άμυνες, που έχουν ενισχυθεί με τα εμβόλια, πρέπει να αναγνωρίζουν τον ιό μόλις εισβάλλει στον οργανισμό και να τον καταστρέφουν προτού προκαλέσει σημαντικές βλάβες. «Αυτό εξηγεί γιατί οι εμβολιασμένοι, παρότι προσβάλλονται, δεν νοσούν βαριά», επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος του πανεπιστημίου Ροκφέλερ της Νέας Υόρκης, δρ Μάικλ Νούζενσβιγκ.

Πηγή: menshouse