Κορωνοϊός: Έρχεται τον Σεπτέμβριο η τρίτη δόση εμβολίου


Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέρθηκε στην ενημέρωση για τον κορvωνοϊό για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Όλα δείχνουν, λοιπόν, πως η εισήγηση για τρίτη δόση εμβολίου δεν θα αφορά -τουλάχιστον στην αρχή- στον γενικό πληθυσμό, αλλά σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών.

Εμβόλιο: «Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο»

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, είπε.

Για ακόμη μία φορά η Β.Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά, είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική καθώς η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

Yποχρεωτικό rapid test θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ανεμβολίαστοι

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάλουν οι εργαζόμενοι του τουρισμού και της εστίασης που δεν έχουν εμβολιαστεί σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε περαιτέρω ελέγχους στους ανεμβολίαστους ωστόσο το οικονομικό κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους τους εργαζόμενους, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα, ένα self test και ένα rapid test. Άγνωστο παραμένει αν τα self test θα διανέμονται δωρεάν και μετά το τέλος Ιουλίου, αφού μέχρι στιγμής έχουν βάλει «κόφτη» στο ποσοστό που διανέμεται. Επομένως, ο εργαζόμενος καλείται να πληρώνει από τον μισθό του τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα προκειμένου να υποβληθεί σε rapid test αφού τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ όχι μόνο είναι δυσεύρετα αλλά έχουν και αναμονή… τριών ωρών! Αν κληθεί να πληρώσει και τα self test τότε το ποσό ανέρχεται στα 100 ευρώ τουλάχιστον.

Πηγή: pentapostagma