Μπορεί να περάσατε κορωναϊό και να μην το καταλάβατε; Δείτε τα δέκα συμπτώματα


Δέκα συμπτώματα που δείχνουν ότι ίσως κάποιος πέρασε κορωναϊό και δεν το κατάλαβε, αναφέρει μελέτη  στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology.

Κι αυτό γιατί  με την έναρξη του νέου κορωναϊού, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βιώσει διάφορες επιπλοκές που συνοδεύουν την ασθένεια:

Από πυρετό και πονόλαιμο έως κόπωση, τα συμπτώματα COVID-19 που εμφανίζονται μπορεί να έχουν από ήπιες έως θανατηφόρες συνέπειες.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις  τα συμπτώματά του κορωναϊού συγχέονται με αυτά άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων:

Όπως η γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα. Επομένως, είναι πολύ πιθανό κάποιος να αγνοεί τα συμπτώματα και να ανακάμπτει μόνος του.

Παράλληλα πολλοί είναι ασυμπτωματικοί και ως εκ τούτου, δεν κάνουν τεστ καθόλου.

Η ίδια μελέτη  στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology αναφέρει ότι:

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι σε 412 ασθενείς που παρατήρησαν, το 82% από αυτούς έδειξε σημάδια νευρολογικών προβλημάτων που υπήρχαν ακόμη και μετά τη θεραπεία τους με τον ιό.

Εκτός από αυτό, τα άτομα ανέπτυξαν επίσης ορισμένα άλλα συμπτώματα που δείχνουν ότι είχαν ήδη προσβληθεί από τον ιό COVID-19 νωρίτερα.

Εδώ είναι 10 συμπτώματα που μπορούν να σου πουν το ίδιο.

1. Πονοκέφαλοι

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι πονοκέφαλοι έχουν αναφερθεί ως ένα από τα κοινά συμπτώματα του COVID-19. Μπορεί να κυμαίνεται από ήπιο πόνο στο κεφάλι έως σοβαρούς πόνους που μπορεί να φαίνονται αφόρητοι.

2. Μυϊκοί πόνοι

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Clinical and Translational Neurology, το 44,8% των εθελοντών που συμμετείχαν στο πείραμα ανέπτυξαν μυϊκούς πόνους ως αποτέλεσμα του COVID-19. Εκτός από αυτό, ο μυϊκός πόνος είναι επίσης ένα σημάδι πως νόσησες για αρκετές μέρες.

3. Επίμονος βήχας χωρίς φλέγματα

Αν είχατε ξηρό (μη παραγωγικό) βήχα που χρειάστηκε καιρό για να υποχωρήσει, ενδέχεται να ήταν σύμπτωμα της λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Σε τέτοια περίπτωση, ο βήχας σας θα ήταν διαφορετικός απ’ ό,τι συνήθως. Θα είχε αρχίσει ήπια, αλλά ύστερα θα επιδεινώθηκε για τις επόμενες 5-7 ημέρες.

4. Απώλεια όσφρησης/γεύσης

Η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης και της γεύσης είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα, ιδιαίτερα διαδεδομένο στους περισσότερους ασθενείς με COVID. Παρόλο που αυτό μπορεί να είναι μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση, ωστόσο, είναι ένα σύμπτωμα που συνήθως μπορεί να επιβεβαιώσει εάν έχεις τον κορωναϊό ή όχι.

Η Βρετανική Εταιρεία Ωτορινολαρυγγολογίας (BAO) αναφέρει ότι η αιφνίδια απώλεια αυτών των αισθήσεων μπορεί να αποτελεί ένδειξη λοίμωξης από τον νέο κορωναϊό.

Εάν υπήρξε κάποια περίοδος που νιώθατε ότι τα τρόφιμα και τα ροφήματα είχαν διαφορετική γεύση απ’ ό,τι συνήθως, ίσως είχατε νοσήσει. Το ίδιο και αν δεν είχαν καμία γεύση. Μπορεί πάλι να αδυνατούσατε για εβδομάδες να ξεχωρίσετε τις διάφορες μυρωδιές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το σχεδόν 80% όσων βρίσκονται θετικοί στον νέο ιό, παρουσιάζουν αυτές τις εκδηλώσεις. Τα συμπτώματα αυτά εκδηλώνονται στις ήπιες μορφές της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωναϊός.

5. Πόνος στα μάτια

Πολλοί άνθρωποι που είχαν θετικά αποτελέσματα για τον κοροναϊό έχουν παραπονεθεί ότι εμφανίζουν πόνο στα μάτια. Αλλά πιστεύεται επίσης ότι προκαλείται λόγω του μεγάλου αριθμού ωρών που αφιερώνουν στην οθόνη οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια του lockdown.

6. Κόκκινα μάτια

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι ειδικοί συνιστούν να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας, ιδίως με άπλυτα χέρια. Ένας λόγος γι’ αυτή τη σύσταση είναι ότι υπάρχει περίπτωση να μολύνει ο νέος κορωναϊός τα μάτια.

Αν είχατε επιπεφυκίτιδα, που σας προκαλούσε κόκκινα μάτια και δακρύρροια, σε συνδυασμό με πυρετό ή επίμονο βήχα, ενδέχεται να είχατε μολυνθεί από το νέο κορωναϊό.

7. Δύσπνοια

Η δύσπνοια δεν είναι τυπικό σύμπτωμα της γρίπης ή του κρυολογήματος. Ωστόσο οι δυσκολίες στην αναπνοή είναι συχνές στους πάσχοντες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωναϊός.

Όταν την εκδηλώσατε, μπορεί να νομίζατε ότι έχετε βρογχίτιδα, την οποία μπορεί να προκαλέσει η νόσος Covid-19. Ή μπορεί να νομίζατε πως έχετε κρίση άγχους ή πανικού. Ωστόσο στην περίπτωση του κορωναϊού, η δύσπνοια δεν διαρκεί έως μία ώρα, όπως συμβαίνει με την κρίση πανικού. Επιπλέον, συνοδεύεται από συμπτώματα όμοια με αυτά της γρίπης, λέει η Dr. Pathak.

8. Ανεξήγητη κόπωση

Η κόπωση είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα της λοίμωξης Covid-19. Ωστόσο οι πάσχοντες παρατηρούνται πως συχνά είναι ακραία. Μερικοί δεν έχουν δυνάμεις ούτε για να σηκωθούν από το κρεβάτι τους. Επιπλέον, η κούρασή τους δεν υποχωρεί, όσες ώρες κι αν κοιμηθούν.

Μάλιστα η ανεξήγητη, ακραία κόπωση μπορεί να επιμείνει για ημέρες ή ακόμα και για εβδομάδες. Μπορεί επίσης να υποχωρήσει για λίγο και ύστερα να επανεμφανιστεί. Το μοτίβο αυτό είναι ύποπτο ότι μπορεί να σας είχε μολύνει ο κορωναϊός.

9. Γαστρεντερικές διαταραχές

Τα επίμονα γαστρεντερικά ενοχλήματα, όπως η ξαφνική διάρροια, μπορεί εύκολα να αποδοθούν σε διάφορες αιτίες. Ωστόσο μελέτη που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση American Journal of Gastroenterology, συσχέτισε ορισμένα από αυτά με την λοίμωξη Covid-19.

Όπως έδειξε η μελέτη αυτή, οι μισοί ασθενείς από την επαρχία Hubei στην Κίνα, απ’ όπου ξεκίνησε η πανδημία, είχαν ανορεξία. Επιπλέον, ο ένας στους τρεις είχε οξεία διάρροια. Επομένως, είναι πολύ ύποπτο εάν είχατε τέτοιου είδους συμπτώματα για μερικές μέρες, σε συνδυασμό με συμπτώματα από το αναπνευστικό.

10. Brain fog

Ομίχλη εγκεφάλου ή ψυχική σύγχυση έχει επίσης αναφερθεί μεταξύ των συμμετεχόντων. Αν και ένα από τα λιγότερο γνωστά και σπάνια συμπτώματα του COVID-19, περίπου το 31,8% των εθελοντών το βίωσαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Ένα άσχημο κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα («ίωση») μόνο σπάνιο δεν είναι τον χειμώνα. Αν όμως είχατε κάποιο στα τέλη του 2020 ή στις αρχές του 2021, μπορεί να το είχε προκαλέσει ο νέος κορωναϊός.

Αυτό ισχύει κυρίως εάν είχε διαρκέσει πολύ (δύο εβδομάδες ή περισσότερο), δεδομένου ότι οι κοινές ιώσεις συνήθως διαρκούν λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να συνοδευόταν από πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Το κοινό κρυολόγημα δεν προκαλεί κανένα από αυτά τα συμπτώματα.

Πώς να βεβαιωθείτε

Ένα τεστ αντισωμάτων είναι ο μοναδικός τρόπος για να μάθετε με βεβαιότητα, εάν τα ύποπτα συμπτώματά σας οφείλονταν στον κορωναϊό. Το τεστ γίνεται με εξέταση αίματος, η οποία ανιχνεύει τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός για να καταπολεμά τον εκάστοτε ιό ή βακτήριο. Μελέτες έχουν δείξει πως όσοι φέρουν αντισώματα κατά του νέου κορωναϊού, διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσήσουν ξανά.

Πηγή: medlabnews.gr