Προσοχή: Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ερεθισμένο συκώτι;


Ξέρατε ότι το να ξυπνάτε μεταξύ 1 και 3 το π.μ. μπορεί να σημαίνει ότι το συκώτι σας δεν λειτουργεί σωστά;

Έχετε ερεθισμένο συκώτι; Σε αυτό το άρθρο, θα ανακαλύψουμε τα πιο συνηθισμένα σημάδια και συμπτώματα για τους ερεθισμούς του ήπατος.  Και επίσης τι μπορείτε να κάνετε για τη θεραπεία και πρόληψη τους, ώστε να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

Το συκώτι είναι ένα όργανο που υποφέρει όταν εκτίθεται σε πρόχειρο φαγητό, κακές συνήθειες, άγχος, καταπιεσμένα συναισθήματα, μόλυνση. Το δείχνει με πολλούς τρόπους συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων όρασης, της κακής κυκλοφορίας του αίματος και της εποχιακής κόπωσης.

Προβλήματα όρασης

Η παραδοσιακή Κινεζική ιατρική μας λέει ότι το ήπαρ έχει άμεση σχέση με τα προβλήματα όρασης.  Αυτά βρίσκονται κατά μήκος του ίδιου νοητού κύκλου στο σώμα. Προφανώς, υπάρχουν άλλοι παράγοντες , όπως οι γενετικοί, που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία των ματιών. Αλλά αν πάσχετε από προβλήματα όρασης θα πρέπει να ελέγχετε τον εαυτό σας για μερικά από τα σημάδια και συμπτώματα που αναφέραμε.

Αϋπνία από 1-3 π.μ.

Για κάθε όργανο υπάρχει μια ώρα της ημέρας, κατά την οποία είναι πιο δραστήριο κι  αναζωογονείται ως μέρος της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Το συκώτι, για παράδειγμα, είναι πιο δραστήριο από τις 1 έως τις 3 π.μ. Έτσι, αν ξυπνάτε ξαφνικά μεταξύ αυτών των ωρών, αυτό θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι έχετε ερεθισμένο συκώτι.

Το πόδι της χήνας και ερεθισμένο συκώτι

Οι ρυτίδες που εμφανίζονται κάτω και γύρω από τα μάτια μπορούν επίσης να είναι ένα σημάδι κακής λειτουργίας του ήπατος.  Και ειδικά αν εμφανιστούν μαζί με προβλήματα όρασης. Το πόδι της χήνας, ιδιαίτερα αν εμφανιστεί πρόωρα, είναι σίγουρα ένα σημάδι για να δώσετε περισσότερη προσοχή στο συκώτι σας. Αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις ενοχλητικές γραμμές στο πρόσωπο, πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα προς τα έξω φροντίζοντας τα εσωτερικά μας όργανα.

Κακή κυκλοφορία του αίματος

Μήπως απορείτε για το γεγονός ότι η κυκλοφορία του αίματος και το συκώτι είναι στενά συνδεδεμένα; Το συκώτι είναι υπεύθυνο για τον καθαρισμό του αίματος. Η σωστή του λειτουργία είναι ζωτική για την καλή κυκλοφορία του αίματος. Έτσι, αν πάσχετε από κιρσούς ή αιμορροΐδες σε νεαρή ηλικία, όχι μόνο θα χρειαστεί να τις θεραπεύσετε τοπικά, αλλά θα πρέπει να ρυθμίσετε και τη λειτουργία του ήπατος.

Η κακή πέψη έχει άμεση σχέση με το συκώτι

Το συκώτι αποτελεί μέρος του πεπτικού συστήματος και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πέψη των λιπαρών ουσιών. Αυτό οφείλεται στη χολή, που αυτό παράγει κι αποθηκεύει στη χοληδόχο κύστη. Αν σας είναι δύσκολο να χωνεύετε τα λιπαρά φαγητά, τότε μπορείτε να βοηθήσετε το συκώτι σας και να μην το καταπονείτε. Είναι πολύ καλύτερο να τρώτε μικρότερα γεύματα πιο συχνά.  Αυτό δεν βαραίνει το συκώτι και του επιτρέπει να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά. Η προσθήκη λίγου χυμού λεμονιού στο φαγητό επίσης θα σας βοηθήσει να χωνεύετε καλύτερα τις λιπαρές ουσίες.

Και η  δυσκοιλιότητα  σχετίζεται με την κακή λειτουργία του ήπατος.

Ακανόνιστη περίοδος  και ερεθισμένο συκώτι

Όπως είπαμε νωρίτερα, το συκώτι είναι στενά συνδεδεμένο με το αίμα. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχετίζεται με τους εμμηνορροϊκούς πόνους, όπως κράμπες, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ακανόνιστη περίοδος.

Kοιλιακό άλγος μπορεί να δείχνει ερεθισμένο συκώτι

Ως αποτέλεσμα της δυσπεψίας, μπορεί να έχουμε βιώσει συμπτώματα όπως πόνο, πρήξιμο και πίεση στην κοιλιά, αίσθηση ενός συντριπτικού πόνου πάνω από τα πλευρά στα δεξιά. Όταν έχετε ερεθισμένο συκώτι πιέζει προς τα έξω τη γύρω περιοχή προκαλώντας το πρόβλημα.

Ημικρανίες

Οι ημικρανίες μπορεί να προκληθούν από πολλά πράγματα. Αλλά μερικές από αυτές, ιδιαίτερα αν επανέλθουν, σχετίζονται με προβλήματα στην πέψη κι ένα καταπονημένο συκώτι. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ημικρανίες τείνουν να συμβαίνουν με την εμμηνόρροια, την κατανάλωση πολύ φαγητού ή ποτού ή την έκθεση σε τοξίνες (καπνός από τσιγάρα, μόλυνση κτλ). Αυτές οι ημικρανίες είναι αποτέλεσμα ενός καταπονημένου ήπατος που προσπαθεί να αποτοξινώσει το σώμα.

Εποχιακή κόπωση

Όταν έρχεται η άνοιξη, νιώθουμε συχνά περισσότερο κουρασμένοι από ότι συνήθως.  Καμιά φορά φαίνεται ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια απλά για να βγάλουμε τη μέρα. Αν αυτό συμβαίνει στην αλλαγή των εποχών, ίσως πρέπει να ενισχύσετε το συκώτι με φυσικές θεραπείες ή πράσινους χυμούς.