Αρχίζει ο εμβολιασμός των εφήβων, πότε ανοίγει η πλατφόρμα, ποια εμβόλια θα κάνουν

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15 με 17 ετών απευθύνει η Επιτροπή Εμβολιασμού, ενώ η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Μάριο Θεμιστοκλέους, θα ζητείται ρητή συναίνεση των γονέων. Ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι τα εμβόλια που θα γίνουν διαθέσιμα για τους εφήβους θα είναι τα mRNA, δηλαδή εκείνα της Pfizer και Moderna.

Μιλώντας για το θέμα, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Εκφράζουμε τη θετική γνώμη της επιτροπής για εθελοντικό εμβολιασμό 15 ως 17, υπογραμμίζοντας την ανάγκη της γονεϊκής συναίνεσης. Η επιτροπή Θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα προκύπτει. Ο εμβολιασμός των εφήβων είναι ασφαλές βήμα προς την κανονικότητα. Είναι κάτι που θα επαναφέρει τη χαρά στους νέους που τόσο ταλαιπωρήθηκαν» .

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, ανέφερε ακόμα: «Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σπάνια παρουσιάζουν ένα σύνδρομο με θνητότητα 1,2%. Ενώ είναι υπό διερεύνηση και το σύνδρομο post covid που είναι ακόμα υπό μελέτη. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο, τα δεδομένα δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο από 12 ως 17 ετών είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τη συνήθη εποχική γρίπη. Στην αμερικανική μελέτη από τους 204 εφήβους που νοσηλεύτηκαν σε ένα τρίμηνο του 2021, το 70,6% είχε υποκείμενο νόσημα, 31,4% εισήχθη σε ΜΕΘ, και ένα 5% χρειάστηκε διασωλήνωση, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.

Υποκείμενα νοσήματα, παχυσαρκία, χρόνιες πνευμονοπάθιες, νευρολογικά και άλλα χρόνια νοσήματα. Ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά με υποκείμενο πρόβλημα σημαντικό ποσοστό προστασίας. Αλλά και για το θέμα της μεταδοτικότητας υπάρχουν διαφορές. Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα. Γι' αυτό έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με εξωσχολικές δραστηριότητες εφήβων. Είναι γνωστό ότι η περίοδος εγκλεισμού των εφήβων είχε σημαντικές επιπτώσεις και στον τομέα της ψυχικής υγείας. Υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που μπορεί να έχουν μείνει ανεμβολίαστοι. Ίσως να έχουν έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα εμβόλια θα είναι τα mRNA που είναι πιο αποτελεσματικά ακόμα και απ' όσο είναι στους ενήλικους. Η πρώτη χώρα που άρχισε εμβολιασμό άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς. Για να ακολουθήσει και η έγκριση από FDA και EMA. Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει δική του στρατηγική. Αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού παιδιών και εφήβων.
Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, στην οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιοκαρδίτιδας. Είχαν γίνει 8 εκατομμύρια δόσεις σε παιδιά 12 ως 17 ετών και σε 6 εκατ. είχαν δοθεί και οι δύο δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περιπτώσεις περιοκαρδίτιδας. Απαιτείται συνεχείς επιτήρηση, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων όπως αναφέρουν και οι ερευνητές».

Ανοίγοντας την ενημέρωση, η Μαρία Θεοδωρίδου ανέφερε: «Τι είναι γνωστό μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Δέλτα. Η αυξημένη υψηλή μεταδοτικότητα και σε σύντομο χρόνο έκθεσης. Ως προς τη βαρύτητα της νόσησης είναι νωρίς για να χαρακτηριστεί ήπια και χρειάζεται παρακολούθηση. Απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, λόγω δισταγμού, άρνησης ή εσφαλμένης εκτίμησης, άτομα με χρόνια νοσήματα που δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό και άτομα κάτω των 18 ετών που δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.

Προστασία: Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς και τα τέσσερα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Pfizer Moderna 96%, AstraZeneca 92%, J & J 85% προστασία από σοβαρή νόσο και θάνατο. Το ποσοστό με μια δόση είναι της τάξεως του 33%. Αναγκαία η συμπλήρωση και με τη δεύτερη δόση. Στις διακοπές μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και να κάνουμε τον εμβολιασμό μετά τις διακοπές. Μπορούν όλα να αναπροσαρμοστούν. Αν πέφτει μέσα στις διακοπές, μπορεί να γίνει μετάθεση για δύο και τρεις εβδομάδες. Και πρέπει να τηρούνται τα συνήθη μέτρα».

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 801 νέα κρούσματα, 173 ασθενείς διασωληνωμένους και 6 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

Πηγή: dikaiologitika