«Καμπανάκι» ECDC: Έως τέλος Αυγούστου το 90% των κρουσμάτων θα είναι της μετάλλαξης Δέλτα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το 90% των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη στα τέλη Αυγούστου θα είναι της μετάλλαξης Δέλτα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), καθώς τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν επικράτηση της πιο μεταδοτικής αυτής παραλλαγής.
Στις αρχές Αυγούστου στη μετάλλαξη που για πρώτη φορά εντοπίστηκε στην Ινδία, θα ανήκει το 70% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC δρ Αντρέα Άμον, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».
Στα καλά νέα είναι ότι η χορήγηση και των δύο δόσεων εμβολίων που είναι σήμερα γνωστά, προστατεύει έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της.

Μοντέλο του ιού SARS-CoV-2 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.06.2021

«Όμως περίπου το 30% των ατόμων άνω των 80 ετών και περίπου το 40% άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης COVID-19, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό» πρόσθεσε.
Ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες «να βαδίσουν το τελευταίο μίλι», επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με το ECDC η παραλλαγή Δέλτα είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Άλφα (βρετανική) και φαίνεται να ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας.