ΠΡΟΣΟΧΗ: 9 φρούτα που μοιάζουν με άλλα και δεν πρέπει ποτέ να καταναλώσετε – Πώς θα τα ξεχωρίσετε


Όταν πάτε μια βόλτα στη φύση,  αν βρείτε από ένα φυτό μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πάρετε μερικά από τα φρούτα του για τα δοκιμάσετε. Ωστόσο, προτού το κάνετε βεβαιωθείτε ότι δεν μπερδέψει τα βρώσιμα φυτά με τους «τοξικούς» σωσίες τους και αντί να το απολαύσετε , καταλήξετε με γαστρεντερικά προβλήματα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φτιάξαμε μια συλλογή από βρώσιμα φυτά και τους δηλητηριώδης  σωσίες τους , έτσι μπορείτε πάντα να είστε σίγουροι ότι επιλέξατε το σωστό φυτό. Και μην χάσετε το ζευγάρι μπόνους στο τέλος του άρθρου.

1. Άγρια σταφύλια και βακκίνια.

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε: Και τα δύο αυτά φυτά αναπτύσσουν καρπούς σε τσαμπιά και είναι πολύ εύκολο να τα μπερδέψετε μεταξύ τους. Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε ποιο είναι το βρώσιμο είναι να πάρετε ένα σταφύλι και να το ανοίξετε. Τα άγρια σταφύλια (απεικονίζονται αριστερά) έχουν στρογγυλούς σπόρους ενώ οι σπόροι στα βακκίνια (απεικονίζονται δεξιά) έχουν σχήμα ημισελήνου.

2. Μουρχέλα η ξανθή και Μακαρονάκι (ή γυρομίτρα η εδώδιμη)

Πώς μπορείτε να τις ξεχωρίσετε: Η μουρχέλα (που απεικονίζονται αριστερά) έχει κοίλα στελέχη και καλά κολλημένες κορυφές με κυψελοειδή εμφάνιση. Το μακαρονάκι (στην εικόνα δεξιά), από την άλλη πλευρά, έχει συμπαγή στελέχη και σπογγώδεις κορυφές που μοιάζουν με εγκεφάλους, που είναι πολύ παρόμοια με αυτά της μουρχέλας.

Τόσο οι μουρχέλες όσο και τα μακαρονάκια αναπτύσσονται στις ίδιες δασικές περιοχές, οπότε προσέξτε να μην περιπλανηθείτε από την εμφάνισή τους.

3. Μπελαντόνα και Θανατηφόρα Μούρα

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε: Τα μπελαντόνα (απεικονίζονται αριστερά) αναπτύσσονται σε τσαμπιά και έχουν λευκά πέταλα, ενώ τα θανατηφόρα μούρα (απεικονίζονται δεξιά) μεγαλώνουν ξεχωριστά. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν μαζεύετε και τα μπελαντόνα, γιατί μπορεί να είναι δηλητηριώδη όσο είναι ακόμα άγουρα.

4. Γλυκό αμύγδαλο και πικρό αμύγδαλο

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε: Τα γλυκά αμύγδαλα (που απεικονίζονται αριστερά) συνήθως προέρχονται από δέντρα με λευκά άνθη, ενώ τα πικρά αμύγδαλα (που απεικονίζονται δεξιά) τείνουν να προέρχονται από ροζ άνθη. Ωστόσο, μερικές φορές το χρώμα των ανθών μπορεί να ποικίλει και ένας άλλος τρόπος να τα διακρίνετε είναι από τον καρπό. Τα πικρά αμύγδαλα έχουν λίγο μεγαλύτερο πλάτος και μικρότερο σχήμα σε σύγκριση με τα γλυκά αμύγδαλα.

5. Άγριο σκόρδο και δηλητηριώδες σκόρδο

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε: Ο ευκολότερος τρόπος για να διακρίνετε αυτά τα 2 φυτά το ένα από το άλλο είναι χρησιμοποιώντας την οσμή. Τα άγρια φυτά σκόρδου (απεικονίζονται αριστερά) έχουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά για την οποία τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι αναγνωρίσιμα, ενώ τα δηλητηριώδη σκόρδα (που απεικονίζονται δεξιά) δεν έχουν αυτή την ισχυρή μυρωδιά.

6. Άγρια βατόμουρα και Φουκάλι

Πώς μπορείτε να τους ξεχωρίσετε: Παρόλο που αυτά τα φυτά μοιάζουν πολύ μεταξύ τους, μπορείτε να τα ξεχωρίσετε από το χρώμα των μούρων τους. Αυτά τα άγρια μούρα(απεικονίζονται αριστερά) όταν είναι πλήρως ώριμα είναι μπλε, ενώ αυτά του φυτού φούκαλι (εικόνα δεξιά) είναι μαύρα.

7. Κάστανα και Aγριοκάστανα

Πώς μπορείτε να τους ξεχωρίσετε: Τα βρώσιμα κάστανα (που απεικονίζονται αριστερά) έχουν πάντα ένα σημείο ή φούντα στο καρύδι. Τα αγριοκάστανα, (απεικονίζονται δεξιά) από την άλλη πλευρά, δεν έχουν θύσανο ή αιχμή στο καρπό, και είναι λεία και στρόγγυλα

8. Άγριο καρότο και δηλητηριώδης Μαγκούτα

Πώς μπορείτε να τα ξεχωρίσετε: Παρατηρήστε τα στελέχη τους. Αυτά του άγριου καρότου (απεικονίζεται αριστερά) συνήθως καλύπτονται από χνούδι, ενώ αυτά της μαγκούτας (απεικονίζεται δεξιά) έχουν ένα λείο, άτριχο στέλεχος με μωβ κηλίδες.

9. Άγρια ντομάτα και Ντουλκαμάρα

Πώς μπορείτε να τους ξεχωρίσετε: Και τα δύο φυτά παράγουν λουλούδια με 5 μυτερά πέταλα, αλλά σε διαφορετικό χρώμα. Η άγρια ντομάτα (απεικονίζεται αριστερά) παράγει πέταλα κίτρινου χρώματος, ενώ η ντουλκαμάρα (απεικονίζεται δεξιά) παράγει πέταλα σε σκούρο ιώδες χρώμα.

Μπόνους: Πικραλίδα και Ψευδοπικραλίδα

Ορισμένα σημεία, της ψευδοπικραλίδας την καθιστούν επιβλαβές αγριόχορτο, αλλά άλλα σημεία της την κάνουν έναν φυτικό θησαυρός. Και ενώ η κατανάλωση της είναι ασφαλής για τον άνθρωπο, μπορεί να αποβεί πραγματικά τοξική αν καταναλωθεί σε υπερβολικό βαθμό από τα άλογα.

Πώς μπορείτε να τις ξεχωρίσετε:

Τα ανθισμένα στελέχη της πικραλίδας (που απεικονίζονται αριστερά) είναι άθικτα και κοίλα, τα φύλλα τους είναι οδοντωτά, άτριχα και έχουν λεία επιφάνεια. Από την άλλη πλευρά, η ψευδοπικραλίδα (που απεικονίζεται δεξιά) έχει δίκρανα και συμπαγή ανθισμένα στελέχη που είναι μακρύτερα από αυτά των πικραλίδων και έχουν τριχωτά φύλλα σε σχήμα λοβού.

Πηγή: enimerotiko