ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ: Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει και πώς θα λειτουργεί

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Κομισιόν προκειμένου να παρουσιάσει στις 17 Μαρτίου την πρότασή της για το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» (Digital Green Certificate) που θα διευκολύνει τα ταξίδια σε όσους έχουν λάβει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί διακαώς την επανεκκίνηση των ταξιδιών εντός της ΕΕ και σχεδιάζει το πιστοποιητικό αυτό, μια ιδέα πάντως που έχει υποστηρικτές, αλλά προκαλεί συνάμα αντιδράσεις, με τα εμπόδια, δε, που ίσως χρειαστεί να ξεπεράσει -προκειμένου να υλοποιηθεί- να είναι πολλά.

Όπως ανέφερε σε επιστολή της προς τους ευρωπαίους ηγέτες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν «συμφωνήσαμε σε μια από κοινού προσέγγιση με στόχο να διευκολύνουμε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών της ΕΕ».

«Συμφωνήθηκε η θέσπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενός τυποποιημένου, διαλειτουργικού και κοινώς αποδεκτού πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θα πιστοποιεί την κατάσταση του κατόχου του πιστοποιητικού σε σχέση με τον Covid, και πιο συγκεκριμένα εάν έχει εμβολιαστεί, εάν έχει προσκομίσει αρνητικό τεστ ή εάν έχει αναρρώσει ήδη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Υπό το πρίσμα αυτό, η ΕΕ έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να αναπτύξει το σύστημα αυτό πριν το καλοκαίρι, με τις χώρες του Νότου να πιέζουν ασφυκτικά δεδομένου ότι οι οικονομίες τους εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. 

Ποια έγγραφα θα περιλαμβάνει

Το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα αποκαλείται «EU Covid Card/digital green certificate», θα περιλαμβάνει τρία έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg.

Στο πιστοποιητικό θα αναφέρεται αν ο κάτοχός του έχει κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού και συγκεκριμένα ποιο εμβόλιο, τα αποτελέσματα τεστ κοροναϊού που ενδεχομένως έχει κάνει, καθώς και το αν έχει αναρρώσει από την COVID-19.

Πηγή με γνώση του προσχεδίου της Κομισιόν, το οποίο επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρει ότι το πιστοποιητικό θα καλύπτει όλα τα εμβόλια, και όχι μόνο αυτά που έχουν εγκριθεί από την ευρωπαϊκή αρχή EMA.

Τα στοιχεία που θα περιλαμβάνονται στο πιστοποιητικό είναι το όνομα του κατόχου, ο αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, η ημερομηνία γέννησης, το εμβόλιο που έχει κάνει και ο αριθμός των δόσεων που του έχουν χορηγηθεί. Ανάλογα στοιχεία θα τηρούνται για τα τεστ.

Τα πιστοποιητικά θα λειτουργούν μέσω ενός ασφαλούς, αποκεντρωμένου συστήματος.

Τα τρία πιστοποιητικά θα εκδίδονται χωρίς χρέωση σε ψηφιακή μορφή ή σε χαρτί και θα περιλαμβάνουν barcode που θα «διαβάζεται» από ψηφιακά μέσα. 

ΠΗΓΗ: in.gr

br