ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Τι συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca και τις ηλικίες άνω των 65 ετών

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Διευκρινίσεις ως προς τις επιφυλάξιες που έχουν διατυπώσει χώρες της ΕΕ ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca για τις ηλικίες άνω των 65 ετών έδωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, την Παρασκευή ο EMA ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca για εφαρμογή σε ηλικίες από 18 και άνω.

«Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία διατύπωσαν επιφυλάξεις διατύπωσαν για την αποτελεσματικότητα του εν λόγω εμβολίου σε ηλικίες άνω των 65 ετών, λόγω του μικρού δείγματος ατόμων της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας κατά τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου» σημείωσε.

Ωστόσο, όπως είπε, αυτό το δεδομένο δεν σημαίνει από μόνο του ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελσματικό, ενώ επισήμανε πως θα υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση για το θέμα αυτό εντός των επομένων ημερών.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca παρασκευάζεται με τη μέθοδο του ιικού φορέα και με την οποία χρησιμοποιείται ένας μη πολλαπλασιαζόμενος «αθώος» ιός, ο οποίος παράγει μια πρωτεΐνη που δημιουργεί ανοσοανταπόκριση στον ανθρώπινο οργάνισμό. Το εμβόλιο αυτό δεν παρεμβαίνει στο RNA του ανθρώπου. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι περίπου 60%, ωστόσο με τη χορήγηση της β' δόσης του εμβολίου μετά από 12 εβδομάδες φτάνει ακόμη και το 82%. Είναι απλό εμβόλιο, συντηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου», πρόσθεσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

ΠΗΓΗ: cnn.gr