ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Η φαρμακευτική ουσία που μειώνει την διάρκεια των συμπτωμάτων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ενώ οι εξελίξεις στην επιχείριση εμβολιασμού  κατά του κορωνοϊού τρέχουν σε παγκόσμιο επίπεδο – με δύο εγκεκριμένα εμβόλια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Pfizer/BioNTech και Moderna – η επιστημονική κοινότητα δεν σταματά να αναζητά όπλα που θα συμβάλουν στην αναχαίτιση της πανδημίας ή την ανακούφιση των ασθενών, τουλάχιστον για τα δύο χρόνια που απαιτούνται μέχρι την αναμενόμενη παύση της διασποράς του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, μικρή πιλοτική μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Μπαρτσελόνα (ISGlobal), διαπίστωσε πως η χορήγηση ιβερμεκτίνης σε ασθενείς που νοσούν ήπια με COVID-19, μπορεί να μειώσει τη μεταδοτικότητα του ιού. Η ιβερμεκτίνη αποτελεί αντιπαρασιτικό φάρμακο που, όπως έδειξαν οι in vitro κλινικές δοκιμές, μπορεί να μειώσει την αντιγραφή του SARS-CoV-2, σε υψηλότερες ωστόσο συγκεντρώσεις από τις συνιστώμενες για ανθρώπινη χρήση.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο Lancet, οι ερευνητές χορήγησαν σε 24 ασθενείς με ήπια νόσο COVID-19 μία δόση με το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο ιβερμεκτίνης είτε ένα εικονικό φάρμακο (placebo), σε διάστημα 72 ωρών από τα πρώτα συμπτώματα, καθώς επίσης συνέλεξαν ρινικά επιχρίσματα και αιματολογικά δείγματα κατά την έναρξη της θεραπείας και μετά από μία, δύο και τρεις εβδομάδες.

Αν και μία εβδομάδα μετά την έναρξη της θεραπείας, οι μοριακοί έλεγχοι παρέμειναν θετικοί για το σύνολο των συμμετεχόντων, το ιικό φορτίο ήταν μικρότερο στους ασθενείς που λάμβαναν το αντιπαρασιτικό φάρμακο, με τριπλάσια μείωση στις τέσσερις ημέρες από τη χορήγηση και 18 φορές χαμηλότερο επτά ημέρες μετά.

Η ιβερμεκτίνη πέτυχε επιπλέον την άμβλυνση των συμπτωμάτων κατά 50% για την ανοσμία και αγευσία και 30% για τον βήχα.

Σε επίπεδο αντισωμάτων IgG, τα οποία έπονται της έναρξης της νόσου, η ομάδα της ιβερμεκτίνης έδειξε χαμηλότερες συγκεντρώσεις, κάτι που πιθανότατα αποδίδεται στο μειωμένο ιιό φορτίο, εξήγησε ο ερευνητής Carlos Chaccour από το Ινστιτούτο ISGlobal και γιατρός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ναβάρα.

Αξιοσημείωτο εύρημα αποτέλεσε η μηδενική επίδραση στη διάρκεια των συμπτωμάτων ή των δεικτών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, το οποίο υποδηλώνει μηχανισμούς δράσης της ιβερμεκτίνης που δεν σχετίζονται με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Κατά την εκτίμηση των ερευνητών, η αντιπαρασιτική ουσία παρεμβαίνει στην είσοδο του ιού στα κύτταρα, όπως έχει δείξει και άλλη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Παστέρ σε χάμστερ.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr