ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΕΡΕΥΝΑ: Αυτές είναι οι 7 βασικές ομάδες συμπτωμάτων

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μία ελαφριά φαγούρα στο λαιμό, βαρύ κεφάλι, ρινική καταρροή - τι γίνεται με τα συμπτώματα του κοροναϊού; Πριν από ένα χρόνο τα συμπτώματα αυτά θα περνούσαν σχεδόν απαρατήρητα.

Σήμερα τα πράγματα είναι βέβαια διαφορετικά. Ένα φτάρνισμα πανικοβάλει τον περίγυρο και αμέσως αρχίζουν τα βασανιστικά ερωτήματα: «Πού ήμουν τις τελευταίες μέρες, πόσο κοντά πλησίασα ανθρώπους, τι άγγιξα; Μπορώ ακόμα να μυρίσω και να δοκιμάσω; Η αλήθεια είναι ότι έχω και λίγο δύσπνοια...»

Οι ερευνητές και οι γιατροί προσπαθούν ακόμη να κατατάξουν τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η λοίμωξη με κοροναϊό.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Βιέννης κατάρτισαν μια μακρά λίστα με τα συμπτώματα, εντοπίζοντας επτά διαφορετικές ομάδες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Allergy.

Ο πρωταρχικός σκοπός της έρευνας είναι να μάθουμε πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε την «καλή» ανοσία μετά από μια λοίμωξη με κοροναϊό και πώς ακριβώς αυτή μπορεί να υπολογιστεί.

Για το σκοπό αυτό οι επιστήμονες με επικεφαλής τον λοιμωξιολόγο Βίνφρεντ Πικλ και τον αλλεργιολόγο Ρούντολφ Βαλέντα ήρθαν σε επαφή με 109 ασθενείς με κοροναϊό - δηλαδή άτομα που ξεπέρασαν τη λοίμωξη και βρίσκονται σε θεραπεία - και 98 υγιείς.

Επτά ομάδες συμπτωμάτων

Χρησιμοποιώντας αυτήν τη βάση δεδομένων, οι ερευνητές μπόρεσαν να δείξουν ότι διάφορα συμπτώματα του κοροναϊού σχετίζονται και εμφανίζονται σε ομάδες. Αυτές τις προσδιόρισαν ως εξής:

Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη (με πυρετό, ρίγη, κόπωση και βήχα)
Συμπτώματα ρινικής καταρροής (με καταρροή, φτέρνισμα, ξηρό λαιμό και ρινική συμφόρηση)
Πόνος στις αρθρώσεις και στους μυς
Φλεγμονή των ματιών και των βλεννογόνων
Προβλήματα στην αναπνοή (πνευμονία και δύσπνοια)
Γαστρεντερικά προβλήματα (συμπεριλαμβανομένης της διάρροιας, της ναυτίας και του πονοκεφάλου)