ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αυτή είναι η «Αχίλλειος πτέρνα» του ιού

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Σοβαρές ελπίδες για την καταπολέμηση του κορωνοϊού γεννά η ανακάλυψη ερευνητών από Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, καθώς η πρωτεΐνη S (ακίδα) του SARS-CoV-2 αποτελεί μια «τσέπη» (θήκη) στην οποία μπορούν να «εισέλθουν» φαρμακευτικές ουσίες και να σταματήσουν τον ιό να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως τονίζουν οι ερευνητές, η επιφάνεια του ιού καλύπτεται από ακίδες. Αυτές οι ακίδες πρωτεΐνης συνδέονται με τις επιφάνειες των ανθρώπινων κυττάρων, προκαλώντας την μόλυνση.

Μετά την παραγωγή αυτών των ακίδων πρωτεϊνών σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ χρησιμοποίησαν μια πρόσφατα αναπτυγμένη τεχνική απεικόνισης που ονομάζεται κρυοηλεκτρονική μικροσκοπία, δημιουργώντας μια δομή 3D την οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να εξετάσουν.

Οι ερευνητές λένε ότι η ανακάλυψή τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, πιθανόν να «οδηγήσει στην ήττα» τον ιό, σημαίνοντας το τέλος της πανδημίας.

Υποστηρίζουν δε ότι μικρά μόρια (αντι-ιικά φάρμακα) που στοχεύουν αυτή την «τσέπη» θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξάλειψη της νόσου COVID-19.