ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτό το ψάρι μπορεί να «φιλοξενήσει» τον κορωνοϊό έως και μία εβδομάδα

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Ο κορωνοϊός που υπάρχει στον σολομό σε ψύξη μπορεί να είναι μολυσματικός για περισσότερο από μία εβδομάδα, σύμφωνα με ερευνητές στην Κίνα, που μελέτησαν το ρόλο των κατεψυγμένων εισαγόμενων ψαριών ως πιθανή πηγή μολύνσεων.

Ερευνητές στο Αγροτικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας και στην Ακαδημία Γεωργικών Επιστημών της Γκουανγκντόνγκ της περιφέρειας Γκουάνγκτζου διαπίστωσαν ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί το Covid-19, και που εντοπίστηκε σε δείγματα σολομού θα μπορούσε να επιβιώσει για οκτώ ημέρες στους 4 βαθμούς Κελσίου.

Αυτή είναι περίπου η θερμοκρασία στην οποία μεταφέρονται τα ψάρια. Η έρευνα τέθηκε σε αξιολόγηση της ακαδημαϊκής κοινότητας αυτή την εβδομάδα.

Οι κινεζικές αρχές ερευνούν εισαγόμενα κρέατα, συσκευασίες και δοχεία ως πιθανή πηγή του Covid-19 από τον Ιούνιο, αφού ανακάλυψαν επανειλημμένα ίχνη παθογόνου σε συσκευασίες και τρόφιμα. Έξι από τα περισσότερα από 500.000 δείγματα που δοκιμάστηκαν ήταν θετικά για τον κοροναϊό, ανέφερε η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας σε έκθεση την Τρίτη.

«Τα μολυσμένα με SARS-CoV-2 ψάρια από μια χώρα μπορούν εύκολα να μεταφερθούν σε άλλη χώρα μέσα σε μία εβδομάδα, καθιστώντας τα έτσι ως μία από τις πηγές για διασυνωριακή μετάδοση», ανέφεραν οι ερευνητές, σημειώνοντας ότι τα ψάρια διατηρούνται σε θερμοκρασία από 0 ως 4 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ναυτιλίας.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει τη μόλυνση ενισχύοντας τη συνεργασία με τις χώρες εξαγωγής κρέατος. Από τη Δευτέρα, η Κίνα διέκοψε τις εισαγωγές από 56 εταιρείες σε 19 χώρες καθώς υπήρξαν κρουσματα μόλυνσης σε υπαλλήλους.

Το πρώτο ξέσπασμα της νόσου που προκαλεί πανδημία συνδέθηκε αρχικά με την αγορά θαλασσινών Χουνάν στην κεντρική κινεζική πόλη Γουχάν στα τέλη του 2019 ενώ μια εστία τον Ιούνιο συνδέθηκε με την αγορά θαλασσινών Ξινφαντί στο Πεκίνο.