ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Πόσα αβγά μπορούμε να τρώμε την ημέρα;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Το αβγό ανήκει σε εκείνη την κατηγορία τροφίμων, που βρίσκεται διαχρονικά στο τραπέζι μας σε όλες τις φάσεις της ζωής μας. Πολλές φορές μάλιστα έχει τεθεί το θέμα, κατά πόσο ή όχι η κατανάλωση αβγών μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Έτσι, ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας σχετικά με την κατανάλωση αβγών, που επισημαίνουν πως η κατανάλωση ενός αβγού την ημέρα δεν συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών προβλημάτων.

Αρχικά να επισημάνουμε, πως η έρευνα διεξήχθη με επικεφαλής τον Ζαν-Φιλίπ Ντρουέν-Σαρτιέ καθηγητή του Τμήματος Διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ινστιτούτου Διατροφής του Πανεπιστημίου Λαβάλ του Κεμπέκ και δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ (British Medical Journal). Στόχος της έρευνας ήταν η συσχέτιση της κατανάλωσης αβγών με την πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου, που αποτελεί και θέμα έντονων συζητήσεων στην επιστημονική κοινότητα τις τελευταίες δεκαετίες.

Για τις ανάγκες της μελέτης οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από τρεις μεγάλες ομάδες, που περιλάμβαναν συνολικά περίπου 215.000 άτομα ηλικίας 25 έως 75 ετών και ήταν υγιή στην αρχή της έρευνας, ενώ στην πορεία υπήρξαν 14.806 καρδιαγγειακά περιστατικά. Όλοι τους ρωτήθηκαν για τις διατροφικές συνήθειες τους και φυσικά για τα πόσα αβγά τρώνε οι περισσότεροι είπαν ότι έτρωγαν μεταξύ ενός και πέντε αυγών την εβδομάδα – και η υγεία τους ακολουθήθηκε για 32 χρόνια!

Όπως προέκυψε για τη συντριπτική πλειοψηφία δεν υπήρξε πρόβλημα καρδιακών παθήσεων. Η μόνη σχέση μεταξύ μιας υψηλότερης πρόσληψης αβγών και του καρδιαγγειακού κινδύνου ήταν για άτομα με διαβήτη τύπου 2. Αξιοσημείωτο, ωστόσο είναι πως η αντικατάσταση ενός αβγού τη μέρα με κόκκινο επεξεργασμένο κρέας, μη επεξεργασμένο κρέας ή γάλα με πλήρη λιπαρά αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αντίστοιχα κατά 15%, 10% και 11%. ε