ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νέα μελέτη – Προκαλεί πιθανόν σοβαρές εγκεφαλικές βλάβες

Επιστήμονες προειδοποιούν για πιθανά συμπτώματα σοβαρών και δυνητικά θανατηφόρων εγκεφαλικών διαταραχών σε ασθενείς με κοροναϊο να μένουν αδιάγνωστα, αφού οι ερευνητές τα εντοπίζουν σε ασθενείς που έχουν περάσει τον ιό ελαφρά ή βρίσκονται σε στάδιο ανάρρωσης.

Βρετανοί νευρολόγοι δημοσίευσαν στοιχεία από περισσότερους από 40 ασθενείς, με κοροναϊό, οι οποίοι παρουσίασαν επιπλοκές που κυμαίνονταν από τη φλεγμονή στον εγκέφαλο και το ντελίριο, μέχρι τις νευρολογικές βλάβες και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νευρολογικά προβλήματα ήταν το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα που παρουσίασαν οι ασθενείς.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Brain, αποκάλυψαν αύξηση μιας νόσου που αποκαλείται Οξεία Διάσπαρτη Εγκεφαλομυελίτιδα (Adem) την περίοδο που το πρώτο κύμα λοιμώξεων μάστιζε τη Βρετανία. Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας του UCL, οι περιπτώσεις Adem αυξήθηκαν από μία ανά μήνα κατά την περίοδο πριν την πανδημία σε δύο με τρεις την εβδομάδα τον Απρίλιο και τον Μάιο. Μια γυναίκα ηλικίας 59 ετών έχασε τη ζωή της εξαιτίας αυτής της επιπλοκής.

Δώδεκα ασθενείς εμφάνισαν φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος, 10 παρουσίασαν νόσους του εγκεφάλου με συμπτώματα ντελίριο ή ψύχωσης, οκτώ έπαθαν εγκεφαλικό ενώ άλλοι οκτώ εμφάνισαν προβλήματα των περιφερειακών νεύρων, γνωστές και ως σύνδρομο Guillain-Barré, στο πλαίσιο του οποίου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα νεύρα προκαλώντας παράλυση. Το σύνδρομο είναι θανατηφόρο για το 5% των ασθενών.

«Παρατηρούμε πράγματα στον τρόπο με τον οποίο ο κοροναϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο που δεν τα έχουμε δει σε άλλους ιούς στο παρελθόν», τονίζει ο Μάικλ Ζάντι, συγγραφέας της μελέτης μιλώντας στον Guardian.

«Αυτό που παρατηρήσαμε στους ασθενείς με Adem ήταν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις είχαν σοβαρά νευρολογικά προβλήματα, χωρίς να έχουν εμφανίσει έντονα πνευμονικά συμπτώματα», προσθέτει.

«Βιολογικά, η Adem έχει ορισμένες ομοιότητες με τη σκλήρυνση κατά πλάκας, όμως είναι πιο σοβαρή και συνήθως σημειώνει μία έξαρση. Ορισμένοι ασθενείς αποκτούν μακροχρόνιες αναπηρίες, ενώ άλλοι αναρρώνουν αποτελεσματικά».

Οι περιπτώσεις αυξάνουν τις ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του κοροναϊού, με ορισμένους ασθενείς να βιώνουν δύσπνοια και εξάντληση ακόμη και πολύ καιρό μετά την ανάρρωσή τους. Άλλοι αναφέρουν μουδιάσματα, αίσθηση αδυναμίας και προβλήματα μνήμης.

«Θέλουμε οι γιατροί σε όλο τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση για τέτοιου είδους επιπλοκές του κοροναϊού», τονίζει ο Ζάντι. Παροτρύνει τους γιατρούς και τους άλλους επαγγελματίες υγείας να συζητούν με τους νευρολόγους τις περιπτώσεις ασθενών που εμφανίζουν νοητικά συμπτώματα, προβλήματα μνήμης, εξάντληση, μουδιάσματα ή αίσθημα αδυναμίας.

Δεν είναι βέβαιο ότι έχουν εντοπιστεί όλες οι εγκεφαλικές διαταραχές που προκαλεί ο κοροναϊός, αφού πολλοί ασθενείς που νοσηλεύονται είναι υπερβολικά άρρωστοι, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μην μπορούν να τους εξετάσουν με σπινθηρογράφημα εγκεφάλου ή άλλες μεθόδους. «Αυτή τη στιγμή πρέπει να κάνουμε καλύτερη έρευνα για να διαπιστώσουμε τι συμβαίνει με τον εγκέφαλο», εξηγεί ο Ζάντι.

Μια ανησυχία των ειδικών, είναι ότι ο ιός θα αφήσει σε μια μειοψηφία του πληθυσμού ήπιες εγκεφαλικές βλάβες, οι οποίες δεν θα γίνουν ορατές πριν περάσουν χρόνια. Το ίδιο φαίνεται ότι είχε συμβεί και με τη γρίπη του 1918, που προκάλεσε εγκεφαλικές νόσους σε περισσότερα από ένα εκατομμύριο άτομα.

Ο Ντέιβιντ Στρέιν, λέκτορας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ σημειώνει ότι: «Έχουμε ήδη παρατηρήσει ότι ορισμένοι ασθενείς χρειάζονται μια μακρά περίοδο αποκατάστασης, τόσο σωματικής, μέσω άσκησης, όσο και εγκεφαλικής. Πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τις επιπτώσεις της λοίμωξης στον ανθρώπινο εγκέφαλο».