ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ: Ταχύτερα από ποτέ εξαπλώνεται τώρα ο ιός

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η γεωγραφία της επέκτασης της πανδημίας αλλάζει και οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν πλέον τις 100.000 την ημέρα, μεταδίδουν οι New York Times.

O αριθμός των κρουσμάτων αυξάνει ταχύτερα από ποτέ, καθώς νέα «καυτά σημεία» αναδύονται ανά τον πλανήτη. Ετσι, ενώ σε χώρες όπου ο κορωνοϊός έφτασε νωρίς καταγράφεται τώρα ύφεση, σε άλλα κράτη επελαύνει.

Διπλάσιες χώρες έχουν καταγράψει αύξηση κρουσμάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες απ’ όσες βλέπουν μείωση, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της εφημερίδας. Στις 30 Μαΐου καταγράφηκαν περισσότερα κρούσματα ημερησίως από ποτέ άλλοτε: 134.064. Η αύξηση είναι αποτέλεσμα της κατάστασης σε Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Μέση Ανατολή.

Συνολικά υπάρχουν πάνω από 6,3 εκατομμύρια καταγεγραμμένες μολύνσεις παγκοσμίως και πάνω από 380.000 γνωστοί θάνατοι. Πάνω από το ¼ όλων των γνωστών θανάτων αφορούν τις ΗΠΑ.

Η γεωγραφική κατανομή της πανδημίας, όμως, αλλάζει:

• Στη Βραζιλία, οι νεκροί ξεπέρασαν τις 30.000 και υπάρχουν πλέον πάνω από 500.000 κρούσματα. Την Τρίτη κατέγραψε 1.262 απώλειες, ο μεγαλύτερος έως τώρα αριθμός σε 24 ώρες.

• Στο Περού, υπάρχουν πάνω από 170.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις. Οι θάνατοι είναι περίπου 5.000 σύμφωνα με τις στατιστικές, αλλά στη χώρα τον Μάιο καταγράφηκαν 14.000 περισσότεροι θάνατοι από το συνηθισμένο, κάτι που σημαίνει ότι οι επίσημες στατιστικές μπορεί να μη λένε την αλήθεια.

Για μήνες η Αίγυπτος έδειχνε να αποφεύγει τα χειρότερα. Αρχές Μαρτίου επιβεβαίωσε 45 περιπτώσεις σε ένα τουριστικό πλοιάριο. Πρόσφατα τα κρούσματα αυξήθηκαν σημαντικά, φτάνοντας τις 27.536.

Με πάνω από 35.000 μολύνσεις, τις περισσότερες στην Αφρική, η Νότια Αφρική εξακολουθεί να καταγράφει αυξημένα κρούσματα.