ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ: Τι δείχνει η σύγκριση στατιστικών για θανάτους από κορωνοϊό και εποχική γρίπη;

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Μετά το πρώτο κρούσμα τον περασμένο Δεκέμβριο και την ανακάλυψη του νέου κορονοϊού από τους επιστήμονες, πολλοί ήταν αυτοί που προσπαθούσαν να κάνουν συγκρίσεις με την εποχική γρίπη. Κυρίως στις ΗΠΑ - αλλά όχι μόνο- αυτή η σύγκριση μάλιστα δεν έχει σταματήσει.

Μια εμπεριστατωμένη απάντηση λοιπόν έρχεται από τη μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα από τα κορυφαία ιατρικά περιοδικά, τοJAMA Internal Medicineπου εκδίδει η Αμερικανική Ιατρική Ένωση και εξετάζει την σύγκριση των θανάτων από τον νέο κορονοϊό και αυτών από την εποχική γρίπη.

Γρίπη και κορονοϊός σε παγκόσμιο επίπεδο

Βάσει των εκτιμήσεων του CDC(ΚΕΕΛΠΝΟ ΗΠΑ) φέτος υπολογίζεται πως νόσησαν 39 έως 56 εκατ. άνθρωποι και 240.000 έως 62.000 έχασαν τη ζωή τους από την εποχική γρίπη. Σημειώνεται όμως πρόκειται για εκτίμηση βάσει του αριθμού ατόμων που νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα που μοιάζουν με τις γρίπης και δεν πρόκειται επίσημη καταγραφή.  Επίσης γνωρίζουμε πως μέσα σε  4,5 μήνες έχουμε 4.805.630 νέα κρούσματα και 316.753 από κορονοϊό. Και στις δύο περιπτώσεις αναφερόμαστε σε επιβεβαιωμένα όμως περιστατικά και όχι σε εκτιμήσεις. Σημειώνεται πως στην πλειοψηφία των χωρών αναφέρεται πως ο αριθμός των πραγματικών κρουσμάτων είναι πολλαπλάσιος (ακόμη και 10 ή σε κάποιες χώρες 20 και περισσότερες φορές) ενώ πολύ υψηλός είναι και ο ασθενών που καταλήγουν και επειδή δεν έχουν υποβληθεί σε τεστ δεν καταγράφονται ως θύματα του κορονοϊού. 

Στις αρχές Μαΐου 2020, περίπου 65.000 άτομα στις ΗΠΑ είχαν πεθάνει από κορονοϊό, που προκαλεί οξύ αναπνευστικό σύνδρομο. Αυτός ο αριθμός, όπως επισημαίνεται στη μελέτη, φαίνεται να είναι ανάλογος με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων από εποχική γρίπη που αναφέρει ετησίως το  CDC. 

Ο μεγάλος αστερίσκος στις αναφορές στατιστικών

Αυτή η φαινομενική σύμπτωση όμως δεν ταιριάζει με την κατάσταση που αναφέρουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας σε ό,τι αφορά τους ασθενείς με τον κορονοϊό, ειδικά σε χώρες ή περιοχές που αναπνευστήρες δεν επαρκούν και τα νοσοκομεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των ασθενών. Οι ανάγκες που υπάρχουν για πόρους, ανθρώπινους και υλικούς, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ δεν έχει προηγούμενο ακόμη  και κατά τις περιόδους που η εποχική γρίπη είναι σε πλήρη έξαρση. Ωστόσο, όπως τονίζεται, κρατικοί αξιωματούχοι  συνεχίζουν να κάνουν συγκρίσεις μεταξύ της εποχικής γρίπης και της θνησιμότητας που παρουσιάζουν οι ασθενείς SARS-CoV-2, συχνά σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας.