ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Θετικά τα νέα για την ιντερφερόνη

Google news logo Βρείτε μας στο Google News. Πατήστε εδώ!


Η θεραπεία με ιντερφερόνη-α2b επιταχύνει την εξαφάνιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 από τον οργανισμό των ασθενών και μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, όπως δείχνει για πρώτη φορά μία μικρή -μη τυχαιοποιημένη- κλινική δοκιμή, που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς στη Γουχάν της Κίνας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Ελεάνορ Φις του Τμήματος Ανοσολογίας του καναδικού Πανεπιστημίου του Τορόντο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας «Frontiers in Immunology», εξέτασαν την πορεία της Covid-19 σε 77 ασθενείς εισηγμένους στο νοσοκομείο, οι οποίοι είχαν μέτρια συμπτώματα και δεν χρειάστηκε να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και να διασωληνωθούν.

Στους ασθενείς χορηγήθηκε ιντερφερόνη-α2b, το ευρέος φάσματος αντι-ιικό φάρμακο arbidol (ARB) ή ένας συνδυασμός και των δύο. Η εξαφάνιση του κορωνοϊού από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα των ασθενών επιβεβαιώθηκε μετά από δύο διαδοχικά αρνητικά μοριακά τεστ (με βάση δείγματα από τον φάρυγγα), με απόσταση 24 ωρών μεταξύ τους.

Διαπιστώθηκε ότι η θεραπεία με τη συγκεκριμένη ιντερφερόνη, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με το ARB, επιτάχυνε την εξαφάνιση του ιού κατά περίπου επτά ημέρες, σε σχέση με τη θεραπεία με μόνο το ARB. Επίσης, μείωσε σημαντικά τα επίπεδα των βιοδεικτών φλεγμονής στο αίμα, συγκεκριμένα της ιντερλευκίνης (IL-6) και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

«Αντί να αναπτύσσουμε ένα εξειδικευμένο αντι-ιικό φάρμακο για κάθε νέο ξέσπασμα ιού, πιστεύω ότι θα πρέπει να θεωρήσουμε τις ιντερφερόνες ως τα φάρμακα πρώτης ανταπόκρισης για τη θεραπεία. Οι ιντερφερόνες έχουν εγκριθεί για κλινική χρήση εδώ και πολλά χρόνια, συνεπώς η στρατηγική μας πρέπει να είναι να αναπροσανατολίσουμε αυτά τα φάρμακα για τις σοβαρές οξείες λοιμώξεις από ιούς», δήλωσε η δρ Φις, η οποία τόνισε ότι πρέπει να ακολουθήσει μία μεγαλύτερη, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη με πλασέμπο κλινική δοκιμή με ιντερφερόνη.

Τα θεραπευτικά οφέλη που έχουν οι ιντερφερόνες έναντι των κορωνοϊών είχαν φανεί, ήδη, από το ξέσπασμα της επιδημίας SARS το 2002-3.

Μέτρια αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές της υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19

Η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης σε ασθενείς με Covid-19 δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την κατάστασή τους και την πορεία της νοσηλείας τους, όπως έδειξαν δύο κλινικές δοκιμές, μία κινεζική και μία γαλλική.

Η χλωροκίνη και η συγγενική υδροξυχλωροκίνη, που χρησιμοποιούνται κατά της ελονοσίας, είναι ανάμεσα στα φάρμακα που δοκιμάζονται τελευταία κατά του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε διάφορες χώρες.

Η πολυκεντρική, τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κινεζική δοκιμή, με επικεφαλής τον καθηγητή Τσινγκ Σίε του Τμήματος Λοιμωδών Νόσων του Νοσοκομείου Ρουιτζίν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζιάο Τονγκ της Σαγκάης, η οποία δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ), αφορούσε 150 ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19, από τους οποίους οι μισοί πήραν υδροξυχλωροκίνη και οι άλλοι μισοί όχι.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που πήραν υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν σημαντικά ταχύτερη βελτίωση (μόνο 4%) όσον αφορά την αναπνευστική δυσχέρεια, σε σχέση με όσους δεν πήραν αυτό το φάρμακο. Επίσης, οι πρώτοι είχαν περισσότερες παρενέργειες, κυρίως διάρροια.

Η γαλλική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ματιέ Μαεβά του Νοσοκομείου Ανρί-Μοντόρ και του Πανεπιστημίου Paris-Est Creteil του Παρισιού, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, αφορούσε 180 ασθενείς, 18 έως 80 ετών, με πνευμονία Covid-19 και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια, οι οποίοι αρχικά χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο αλλά όχι διασωλήνωση σε ΜΕΘ.

Διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε υδροξυχλωροκίνη δεν εμφάνισαν μειωμένη πιθανότητα επιδείνωσης της κατάστασής τους, εισαγωγής σε ΜΕΘ ή θανάτου. Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι «η υδροξυχλωροκίνη έχει προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή ως πιθανή θεραπεία για την Covid-19 λόγω των θετικών αποτελεσμάτων σε μικρές μελέτες. Όμως, τα αποτελέσματα της δικής μας μελέτης δεν υποστηρίζουν τη χρήση της σε ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο και απαιτούν οξυγόνο».